Skip to article

De ce exageram bucuria de a deveni parinti

De ce exageram bucuria de a deveni parinti
Toti parintii spun ca pentru ei copiii reprezinta o binecuvantare - cu exceptia momentelor de cosmar in care trebuie sa schimbe scutece , sa suporte tipete, sa faca nopti albe din cauza ca cel mic are nasul infundat, sa duca razboaie din cauza scolii si hainelor.

Economistii au spus deja ca a face copii reprezinta o investitie economica neinspirata, deoarece e mai ieftin sa angajezi un ingrijitor la batranete decat sa cresti un copil. Noile studii arata acum ca parintii nu sunt doar nechibzuiti din punct de vedere financiar, ci sufera chiar de idei delirante.


Cercetatorii demonstrasera deja de ceva timp ca parintii care locuiesc cu minori raporteaza ca au semnificativ mai putine momente de calm decat persoanele care nu locuiesc cu copii mici. Parintii sunt, de asemenea, mai furiosi si mai deprimati decat cuplurile fara copii - si fiecare copil in plus ii face si mai furiosi. Cuplurile care aleg sa nu aiba copii au, de asemenea, casatorii mai satisfacatoare decat cuplurile care au copii.

Insa fii linistita, toate aceste probe nu depasesc dorinta noastra de a procrea, care este unul dintre cele mai puternic codati stimuli in ADN-ul nostru. Dar un nou studiu arata ca parintii se iluzioneaza sa creada ca aducerea pe lume a copiilor este o satisfactie mai mare decat in realitate. Se pare parintii se afla in capcana unei iluzii gigantice.

Lucrarea, publicata in revista Psychological Science, prezinta rezultatele a doua studii conduse de Richard Eibach si Steven Mock, psihologi la Universitatea Waterloo din Ontario. Aceste studii au testat ipoteza potrivit careia idolatrizarea recompenselor emotionale ale calitatii de parinti ii ajuta pe acestia sa explice costurile financiare ale cresterii copiilor.

Ipoteza lor provine dintr-o teorie de disonanta cognitiva, ce sugereaza ca oamenii sunt foarte motivati sa justifice, sa nege sau sa explice pentru a reduce disconfortul cognitiv al ideilor contradictorii. Disonanta cognitiva explica de ce sentimentele noastre se inrautatesc paradoxal atunci cand se intampla ceva bun sau se imbunatatesc paradoxal atunci cand se intampla ceva rau.

Iata cum se aplica teoria disonantei cognitive in cazul parintilor: a avea copii reprezinta o solicitare economica si emotionala. Aceasta ar trebui sa-i faca pe cei care isi doresc copii sa se simta rau. Dar in loc de asta, parintii isi glorifica vietile. Ei cred ca beneficiile financiare si emotionale ale cresterii de copii sunt semnificativ mai mari decat sunt de fapt.

Asta inseamna ca n-ar trebui sa faci copii? Da - dar oricum n-o sa faci asta! Fanteziile despre viata de familie sunt adanc inradacinate in cultura noastra. Parintii sunt adevaratii eroi ai zilelor noastre!

Autor: Nuage

Articole recomandate

Care este cea mai potrivita lenjerie intima pentru femei? Care este cea mai potrivita lenjerie intima pentru femei?
Știm cum e să îmbraci ceva incomod. Abia aștepți să ajungi acasă și să-ți schimbi hainele sau chiar lenjeria intimă în ceva comod. Faptul că purtăm lenjeria de corp zilnic este cât se poate de elementar să o alegem cu
Ce alegem - Haine clasice sau jachete dama din blana naturala? Ce alegem - Haine clasice sau jachete dama din blana naturala?
Când vine vorba despre blană naturală, gândul majorității zboară la hainele clasice, elegante și luxoase care au consacrat acest material. Însă, pentru că moda este un domeniu creativ și în continuă schimbare, astăzi diverse
Urmatoarele trenduri in 2022 - ce va fi la moda in urmatorul an? Urmatoarele trenduri in 2022 - ce va fi la moda in urmatorul an?
Schimbările sunt așteptate de mulți, iar cele din lumea modei sunt așteptate cu mare nerăbdare de cei care doresc să fie mereu la curent cu ce se întâmplă pe marile podiumuri ale frumuseții. Ce schimbări se anunță pentru
Lenjerie de corp pentru femei: cele mai tari tendinte si noutati Lenjerie de corp pentru femei: cele mai tari tendinte si noutati
Sectorul lenjeriei este reinnoit si imbogatit de la an la an, oferind spatiu noilor tesaturi si modele pentru a oferi femeilor mai multe solutii pentru diferite nevoi. Sa incepem de la o simpla presupunere: un aspect, oricat de elegant, nu se poate spune ca este cu adevarat complet fara lenjeria
Care sunt caracteristicile cizmelor pentru femei si cum le porti cu tinute la moda? Care sunt caracteristicile cizmelor pentru femei si cum le porti cu tinute la moda?
Toamna este o perioadă în care vremea poate fi capricioasă. Soarele strălucește frumos la prânz și, în câteva ore, poate sufla vântul și poate apărea ploaia. În această perioadă, trebuie să ai grijă de