Copiii mint. Dupa varsta de 3 ani, ei mint cu naturalete! Copiii spun povesti extravagante pentru a evita o pedeapsa, a obtine ceva, a face placere cuiva sau pentru a-si infrumuseta viata. Ce e de facut? Doar sa incerci sa-i intelegi, fara sa-i judeci.
Sunt oare minciuni?
E important sa deosebesti lucrurile provenite din imaginatia bogata a copilului de minciunile intentionate.
Copilul distinge greu visul de realitate. El poate povesti lucruri inimaginabile cu sinceritate: se crede super-erou, printesa, jucariile ii vorbesc noaptea. Acestea sunt numite de psihologi "ganduri magice".
Pe masura ce creste, cu atat isi da seama mai bine ca povestile lui nu sunt adevarate. Asadar, e inutil sa-i explici adevaruri cand e prea mic. Nu uita ca cel mic descopera acum limbajul si va intelege curand ca vorba poate fi inselatoare.
Adevaratele minciuni
Exista mai multe motive pentru care minte copilul si in functie de acestea mai multe moduri de a reactiona.
Minte pentru a impresiona
Le-a spus amicilor ca are acasa o Arca a lui Noe? Copiii mint adesea pentru a se valoriza, pentru a-si infrumuseta viata, pentru a semana cu prietenii lor sau a se face interesanti.
Ce e de facut? Ajuta-l sa aiba mai multa incredere in el, sa constientizeze mai mult ca e interesant prin el insusi, prin ceea ce este si ce face. Spune-i ca prietenii lui nu-l vor iubi mai mult daca are casa plina de animale.
Minte pentru a evita pedeapsa
Stie bine ca el a mancat toate bomboanele, dar i-e frica de consecinte si se protejeaza mintind.
Ce e de facut? Fii calma pentru a nu-i intretine nevoia de minciuna din cauza fricii. Lauda-l cand recunoaste ca a facut ceva rau, multumindu-i ca ti-a spus adevarul.
Minte pentru a obtine ceva
Acest lucru se intampla des in cazul copiilor cu parinti divortati. De exemplu, copilul spune ca tatal este de acord cu un anume lucru, desi mama stie bine ca nu-i adevarat.
Ce e de facut? Spune-i ca nu esti naiva si ca minciuna are picioare scurte. In plus, mincinosul isi pierde credibilitatea si intotdeauna adevarul iese la iveala.
Minte pentru a nu-i supara pe altii
Aceasta este singura minciuna incurajata de parinti. De exemplu, matusica ii ofera cadou o carte, iar copilul astepta altceva, dar spune ca ii place din politete.
Ce e de facut? Asteapta sa creasca pentru a intelege mai bine. Acesta e paradoxul in care orice parinte isi creste copilul: il pedepseste cand minte, dar uneori ii cere sa minta. De aceea, copiii nu disting bine gravitatea unor minciuni. De-abia la 7-8 ani cei mici incep sa inteleaga subtilitatile relatiilor sociale.
Autor: Nuage