Skip to article

Drepturile copilului

Drepturile copilului
La 1 ianuarie 2005 a intrat in vigoare prima lege romana care reglementeaza drepturile copiilor, aducand minorilor o protectie mai buna decat in multe state europene.

Legea este aceeasi atat in privinta minorilor care traiesc in familie, cat si pentru cei care sunt in grija statului.

Bazata pe principiile Convenitiei de la Haga privind drepturile copilului, Legea 272/2004 garanteaza dreptul minorilor la educatie, intimitate, educatie, imagine publica, ingrijire medicala, libera exprimare si opinie, protectie impotriva exploatarii, la asistenta sociala, vacanta si odihna.

Totodata, orice minor are si dreptul la optiune in ceea ce priveste forma de invatamant si religia.

Conform legii, parintii sunt primii responsabili in educarea copiilor si au dreptul de a fi informati si asistati pentru a-si creste cum se cuvine copilul, statul putand interveni numai atunci cand acestia nu-si pot indeplini obligatiile.

Trebuie spus ca saracia nu este un motiv suficient pentru ca minorul sa fie luat de langa parinti, legea garantand sprijinul statului pentru cei cu venituri modeste pentru a-si creste copiii.

Potrivit legii, minorul are dreptul de a fi tratat cu respect de catre profesori si i se confera dreptul de a contesta criteriile in baza carora ii este evaluata activitatea scolara.

In premiera, este mentionat dreptul copiilor de a se asocia si a infiinta structuri, de genul "sindicatelor", care sa le reprezinte interesele.

Protectia speciala se refera copiii ramasi fara parinti ori care nu mai pot trai in cadrul familial. In acest caz, masurile se stabilesc individualizat, fiind adaptate situatiei fiecarui copil.

Legea aduce noutati si in privinta decaderii din drepturi a parintilor, care isi pot pierde prerogativele doar partial ori numai pentru o perioada limitata.

Un capitol distinct vizeaza protectia minorilor care au comis fapte penale si care au dreptul la un avocat gratuit, asigurat de directia locala de protectie a copilului, dar si la intimitate ceea ce inseamna ca nici o informatie privind cazurile penale cu minori nu poate fi facuta publica.

Cauzele penale privind minori au prioritate la judecata, in sedinte cu usile inchise, iar deciziile privind condamnarea pot fi luate doar dupa o ancheta sociala.

De asemenea, legea prevede si sanctiuni, pentru nedeclararea copilului la nastere, pentru incalcarea dreptului lui la viata privata si intimitate, pentru folosirea copiilor la cersit.

Sanctiunile constau atat in amenda, cat si in raspundere penala.

Drepturile incluse in aceasta lege sunt popularizate printr-o campanie lansata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptie si Delegatia Comisiei Europene in Romania si beneficiaza de o finantare de 1,9 milioane de euro si se va desfasura pe durata a 15 luni, pana in februarie 2006.

Articole recomandate

Cum sa combini hainele cu pantofii dama din piele? Trucuri care te fac sa pari mai tanara Cum sa combini hainele cu pantofii dama din piele? Trucuri care te fac sa pari mai tanara
Care femeie nu isi doreste sa para mai tanara? Toate vrem sa descoperim elixirul tineretii, insa chiar daca el nu exista, ne putem folosi de cateva trucuri pentru a obtine aspectul dorit. Multe femei care au trecut de 40 de ani poarta tinute sobre care le evidentiaza si mai mult varsta, iar altele
Ramona Badescu Exclusive - imbracaminte feminina la standarde de top Ramona Badescu Exclusive - imbracaminte feminina la standarde de top
Un brand puternic, cu o prezenta sustinuta, Ramona Badescu Exclusive si-a obisnuit publicul cu lansari vestimentare inedite, autentice, exterm de chic. O haina eleganta ofera oricarei femei incredere de sine, pozitivism, pofta de viata. Asta isi propune si acest producator vestimentar autohton prin
Jachetele sezonului de primavara 2020 Jachetele sezonului de primavara 2020
Fiecare inceput de sezon este momentul perfect in care sa iti redefinesti stilul, in care urmaresti cu entuziasm noile trenduri si colectii, pentru a alege articolele care ti se potrivesc si care iti pun in valoare personalitatea. Iar cand vine vorba de jachete avem decizii grele de facut in
Huse din piele pentru personalitatea telefonului tau Huse din piele pentru personalitatea telefonului tau
Nu mai este niciun secret: telefonul mobil a devenit noua jucărie a adulților și adolescenților. Ținem atât de mult la telefonul nostru încât îl accesorizăm cu tot felul de huse, ecrane protectoare, pietre prețioase și alte detalii
Martisoare de argint, cadourile perfecte pentru sarbatorile primaverii Martisoare de argint, cadourile perfecte pentru sarbatorile primaverii
Martisoarele de argint sunt cadourile perfecte pentru a aduce primavara in sufletul celor dragi. Vine 1 Martie si incepe goana dupa martisoare! Toata lumea cauta cadoul perfect pentru sarbatorile care marcheaza inceputul primaverii. Daca ai nevoie de cadouri de Martisor deosebite, ai ajuns unde