Urmatoarele greseli pe care tatii le fac uneori atunci cand vine vorba de disciplina copiilor de obicei sfarsesc in rezultate nedorite sau chiar creeaza bariere in fata unui viitor comportament bun.
Ai grija la aceste greseli in educatie si descopera cum sa depasesti aceste metode ineficiente.
Nu "lucreaza" impreuna cu mama
Este critic ca mama si tata sa fie uniti intr-o strategie disciplinara. Daca un copil poate fugi la un parinte pentru a gasi ingaduinta, tinde sa diminueze dramatic credibilitatea celuilalt parinte. Nu pune niciodata la indoiala deciziile disciplinare ale mamei in public. Acelasi lucru este valabil si pentru mame. Daca nu esti de acord cu ceva, discutati aceasta problema in particular. Si incercarti sa impartiti rolul disciplinar in mod egal intre.
Roluri confuze
Nu te simti obligat sa obtii consimtamantul copilului tau pentru disciplina pe care o impui. Tu esti parintele si ai aceasta responsabilitate. Cuvantul tau este final si non-negociabil. Pe masura ce copiii se maturizeaza, poti incepe sa iti explici motivatiile deciziilor tale, si este chiar indicat sa faci asa, dar in orice caz, cuvantul tau e definitioriu.
Impunerea unei vinovatii excesive
Folosire unui "joc mental" precum vinovatia de cele mai multe ori are si efecte adverse. "Eu muncesc pe branci pentru tine si tu nici macar nu-ti poti lua vasele de pe masa…" Daca faci un copil sa se simta vinovat pentru lucrurile care nu merg bine in viata ta, nu te comporti ca un parinte ci ca o persoana codependenta. Stai departe de trucurile cu vinovatia si impune doar consecinte.
Morala
Daca iei copilul de o parte si ii oferi un monolog despre toate motivele pentru care un anumit comportament a fost gresit nu are ca rezultat invatarea ci resentimentul. O abordare mai buna pentru disciplina lui este un dialog pentru a afla de ce comportamentul lui nu a fost asa cum ar fi trebuit.
Spre exemplu, daca un copil nu isi face tema la timp, o prelegere despre valoarea educatiei nu va avea ca efect schimbarea comportamentului. Identificarea motivelor pentru care tema n-a fost predata la timp si apoi dezvoltarea unui plan pentru a te adresa acelor motive este o abordare mai productiva.
Comparatia cu altii
Aceasta este o alta greseala comuna, traita la niveluri diverse. "Sora ta a prins atat de repede lectiile de pian; tu de ce nu poti sa intelegi?" Am putea crede ca oferim speranta prin aceasta abordare, dar in schimb nu facem decat sa sadim resentiment. Poate sora mai mare iubea si avea talent pentru pian, in timp ce copilul in cauza este foarte bun la altceva sau pur si simplu nu are pasiune pentru pian. Comparatia chiar nu serveste nici unui scop. Incearca sa vezi fiecare copil precum un individ unic cu propriile talente si abilitati.
Daca esti constient de aceste greseli comune in abordarea disciplinei unui copil, poti incepe sa le eviti si sa modifici modul in care ii faci educatia. Gasirea unor abordari mai bune precum cele sugerate aici pot ajuta orice tata sa devina un parinte si un educator mai eficient. Si comportamentul copilului se va imbunatati in scurt timp prin gasirea unor tehnici care functioneaza mai bine.