Mamici vitrege: ghid de supravietuire in noua familie

Mamici vitrege: ghid de supravietuire in noua familie
  calendar_month        
Acomodarea in noua familie este o reala provocare pentru multe mamici vitrege, care pot fi privite cu scepticism de copiii partenerului de viata. Sunt atat de multe aspecte delicate la mijloc, incat apropierea de prichindeii confuzi si tematori atarna de un fir subtire de ata. Daca te regasesti in aceasta situatie, afla ca poti sa depasesti impasul cu mult tact si pozitivitate.

Casatoria prin care devii mamica vitrega nu inseamna doar sa accepti prezenta copiilor sotului tau in viata ta. Ea presupune eforturi sustinute pentru a le intra in gratii, scapad de eticheta de "intrusa" pe care ai putea sa o primesti din oficiu. Iata un mini-ghid de supravietuire in noua familie, prin care sa iti castigi statutul de mama vitrega iubita si acceptata!

Succesul cu pasi marunti

Succesul statutului de mama vitrega nu vine peste noapte. El se castiga cu pasi marunti si siguri, astfel incat copiii din mariajul precedent sa aiba ragazul necesar de a accepta noua situatie. Relatia cu cei mici va fi una sanatoasa daca "muncesti" o vreme la fundatia ei, indiferent cat de anevoios este procesul. Toti copiii sunt ostili cu mamele vitrege la inceput, considerandu-le vinovate pentru esecul casniciei tatalui cu mama biologica.

Comporta-te ca o prietena interesata sa afle despre activitatile lor preferate, fara sa le invadeze abuziv viata. Nu te impune de la inceput ca o reala autoritate materna, altfel iti distrugi toate sansele de a fi privita vreodata cu ochi buni de catre cei mici.

Autenticitatea

Foarte importanta in construirea legaturii apropiate cu copiii tai vitregi este autenticitatea de care dai dovada prin comportament. Nu incerca sa pari altcineva sau sa imiti profilul mamei biologice, astfel incat sa pari ca vrei sa o inlocuiesti cu tot dinadinsul. In schimb, fii sincera si respecta-ti promisiunile, castigand simpatia prichindeilor prin felul tau minunat de a fi. Copiii simt imediat falsitatea si o resping mai repede decat crezi.

Limitele

Limitele pe care este bine sa le respecti sunt stabilite, in pricipiu, de influenta sotului tau in familie. Nu incerca sa domini autoritatea lui asupra copiilor si prioritatea in organizarea stilului de viata in familie. Lasa-i lui statutul principal in obligatiile de parinte si comporta-te ca un sprijin, atunci cand ti-o cere. Te vei integra in timp in "peisaj", cu roluri precise. La inceput, poti evita conflictele doar respectand metodele si stilul sotului tau de a fi tata.

Echitatea

Orice ai face, ai grija sa fii echitabila fata de cei mici. Copiii sufera atunci cand se simt neindreptatiti, cu atat mai mult daca mama vitrega este cea injusta. In situatia in care ai si tu copii dintr-o relatie anterioara, stabileste reguli si recompense egale pentru toti prichindeii casei. In caz contrar, armonia din familie va fi grav afectata, inclusiv relatia intima cu partenerul tau.

Increderea

Nu pretinde incredere si atasament, aceste doua sentimente speciale sunt alimentate treptat si se consolideaza prin faptele tale bune constante. Daca, sa spunem, copilul tau vitreg iti dezvaluie un secret, ai grija sa il pastrezi cu sfintenie. Pana si cel mai mic act de tradare poate sa anihileze increderea pe care ai castigat-o in 6, 8 sau 12 luni in ochii micutilor din casa.

Tu esti mamica vitrega? Dezvaluie-ne in sectiunea de comentarii cum ai reusit sa castigi dragostea copiilor sotului tau!

Autor: Adelina DobrinRecomandari

Newsletter Ele.ro

Povestea mea
  • person

    "nu uita: langa cel mai inalt punct al fericirii se afla cea mai adanca prapastie a durerii"

Blog Ele.rochevron_right
Forum Ele.rochevron_right