Poseta noastra cea de toate zilele. Cum s-a nascut si cate modele trec prin mainile noastre!
Baieteii isi pun batista in buzunar, fetitele in poseta. Pana de curand, gentile erau atribuite exclusiv damelor si nimicurilor pe care le pot purta cu dansele de-a lungul zilei...
Putina istorie
Poseta moderna si-a facut aparitia in Anglia in timpul revolutiei industriale cand calatoriile cu trenul se intetisera. In 1841 antreprenorul Samule Parkinson a comandat un set de geamantane si genti de calatorie si a cerut in mod expres o valiza pentru sotia sa. Parkinson observase ca geanta sotiei sale era prea mica si cu mult prea fragila pentru a rezista calatoriei.
De asemenea, a cerut mai multe genti de mana pentru sotia sa, de diferite dimensiuni, pentru diferite ocazii confectionate din acelasi fel de piele ca valizele obisnuite pentru voiaj. Acestea se deosebeau de gentile vremii realizate din materiale textile. H.J. Cave i-a produs acel prim set de genti de lux, incluzand un clutch si tasca (tote), numite genti de calatorie pentru dame.
Insa de atunci, gentile destinate doamnelor si, uneori, domnilor, s-au diversificat si devenit o parte instrinseca a stilului nostru de viata.
Necesitatea de a purta cu noi, de-a lungul zilei, diverse obiecte ori modalitatea de a ne reprezenta statutul, dorinta de a ne exprima vestimentar creativitatea ori nevoia de a securiza bunurile, toate acestea si poate mai mult, ne-au adus in punctul de a crea si purta atatea tipuri de genti/posete.
Ca accesoriu, posetele sunt clasificate dupa forma pe care o au sau dupa modul de prindere:
1. Baguette: o poseta mica, ingusta, dreptunghiulara, asemanatoare painii frantuzesti numita "bagheta"
2. Barrel (butoias) sau Duffle: ati ghicit deja forma, un cilindru inchis, de obicei cu o bareta lunga care se poarta pe umar sau doua pentru cele destinate echipamentului sportiv, duffle: numele ii provine de la localitatea de origine din Belgia
Citeste continuarea pe blogul www.gabiurda.ro
Alte articole despre
Recomandari
Newsletter Ele.ro
intrebari fara raspuns
- person
"intr-o lume imperfecta...doar perfectziunea isi are locul"