Cum alegi si cum pastrezi un parfum de calitate?

Cum alegi si cum pastrezi un parfum de calitate?
history_edu
Autor
redactia ele.ro
  calendar_month
Publicat
20 Sep 2022, 11:38
    photo_cameraFreepik    
Alegerea unui parfum este, uneori, o misiune descurajantă, mai ales dacă nu știi exact ce ți se potrivește.

Parfumurile pot îmbunătăți starea de spirit, însă, în același timp, pot da dureri de cap. De ce elemente trebuie să ții cont? Cât de important e să pulverizezi parfumul pe piele, înainte de a-l cumpăra? Cum păstrezi cât mai mult timp parfumul preferat? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care vei găsi răspunsuri în rândurile următoare.

Care sunt factorii de care trebuie să ții cont când alegi un parfum?

Primele parfumuri au fost realizate în Egiptul Antic, Mesopotamia și Cipru. Sunt peste trei mii de ani de la apariția lor, iar industria parfumurilor a cunoscut numeroase schimbări în toată această perioadă. În prezent, sunt sute de parfumuri din care poți alege, de la cele de designer, disponibile publicului larg, precum Sauvage parfum (Dior), Light Blue Italian Love (Dolce & Gabbana), Idole Nectar (Lancôme) și Rose Goldea Blossom Delight (Bvlgari), până la cele de nișă, a căror principală caracteristică este unicitatea, la producția lor folosindu-se ingrediente de cea mai înaltă calitate, precum parfumuri Tom Ford, Amouage și Montale. Așadar, tipul de parfum (de designer sau de nișă) este principalul factor de care să ții cont când alegi un astfel de produs.

Pentru realizarea parfumurilor, parfumierii amestecă uleiuri naturale și sintetice cu alcool. Drept urmare, un alt element important în alegerea unui parfum este concentrația uleiului de parfum în alcool și apă. Ținând cont de acest factor, poți alege din mai multe tipuri de parfum:

- apa de colonie (cu o concentrație de uleiuri de parfum redusă, între 2 și 4%, rezista puțin pe piele);
- apa de toaletă (cu o concentrație de uleiuri de parfum între 5% și 15% rezistă peste trei ore pe piele);
- apa de parfum (cu o concentrație mare de uleiuri, între 15% și 20%, rezistă pe piele până la opt ore);
- parfumul pur (cu cea mai mare concentrație de uleiuri, peste 20%, rezistă pe piele până la 12 ore).

Notele parfumului reprezintă un alt factor important în alegerea lui. Notele se evidențiază treptat, după pulverizare.

- notele de vârf sunt cele care dau aroma inițială a parfumului (se mențin între 15 minute și două ore după pulverizare);
- notele de mijloc sunt cele care dau aroma principală parfumului (se evidențiază după estomparea notelor de vârf și se mențin între trei și cinci ore);
- notele de baza sunt fundația parfumului (aroma lor persistă între cinci și zece ore).

Nu în ultimul rând, alegerea parfumului depinde foarte mult și de aroma acestuia. În funcție de preferințele personale, dar și de evenimentele la care participi când folosești un parfum, poți alege dintre arome florale, ierboase, acvatice, fructate, citrice și gurmande.

Ultimul pas este testarea. În primul rand, un parfum se pulverizează pe un tester de hârtie. Dacă aroma este una care îți atrage atenția, aplică parfumul pe încheietura mâinii și așteaptă cel puțin 20 de secunde înainte să miroși. Este important de știut faptul că un parfum își poate schimba mirosul în funcție de pH-ul pielii.

Ce trebuie să știi pentru a te bucura mai mult timp de un parfum?

Odată cu trecerea timpului, un parfum își pierde din intensitate. De aceea, prima aplicare a unui parfum este vitală. Nu pulveriza parfumul decât în momentul în care ai decis că vrei să îl folosești periodic.

Al doilea element de care să ții cont pentru a te bucura mai mult timp de parfumul preferat este locul în care îl depozitezi. Acesta se numără printre produsele care nu au nevoie de lumină, umiditate sau căldură. Așadar, alege să păstrezi parfumul în locuri uscate, întunecoase și răcoroase. Evită să ții parfumurile în baie, deoarece mirosul acestora poate fi alterat din cauza aburilor și a căldurii.

Mirosul este cel mai puternic simț, ajutându-te să pastrezi vii amintiri ale unor experiențe agreabile. De aceea, alegerea parfumului ideal este o provocare. Însă, odată ce ai găsit aroma care te binedispune, acordă o atenție sporită locului în care păstrezi sticluța cu parfum.


Recomandari