Intrebari si raspunsuri despre piele care te vor ajuta sa ai un ten luminos la orice varsta

Intrebari si raspunsuri despre piele care te vor ajuta sa ai un ten luminos la orice varsta
  calendar_month     photo_cameraFreepik    
Pielea este cel mai mare organ al corpului și îndeplinește o serie de roluri importante, printre care protejarea organismului de factorii de mediu dăunători și reglarea temperaturii. La rândul său, pielea are nevoie de atenție.

Stilul de viață, rutina de îngrijire, stresul, radiațiile ultraviolete și poluarea sunt doar câțiva dintre factorii care pot influența sănătatea pielii. De aceea, dieta echilibrată, odihna suficientă, un nivel scăzut de stres, sportul, precum și o rutină eficientă de îngrijire, care să conțină dermatocosmeticeadecvate nevoilor pielii, contribuie la menținerea sănătății cutanate.

Și genetica joacă un rol important în menținerea unui aspect sănătos și radiant al pielii. Unele afecțiuni sunt moștenite, în timp ce altele sunt rezultatul unor factori de mediu. În vreme ce unele boli de piele sunt mai frecvente în rândul adulților, cum este cancerul de piele, altele pot fi mai des întâlnite în rândul copiilor, precum dermatita atopica bebelusi.

Așadar, sunt multe lucruri de știut despre piele, inclusiv despre cum funcționează, cum trebuie îngrijită și care sunt cele mai comune afecțiuni.

Cum este alcătuită pielea?

Pielea este formată din trei straturi principale: epiderma (stratul exterior), dermul (stratul mijlociu) și hipodermul (stratul inferior sau cutanat).

Epiderma este stratul exterior al pielii, cel care poate fi văzut cu ochiul liber, și este compusă din celule numite cheratinocite, care produc proteina cheratină. Epiderma conține, de asemenea, melanocite, care produc pigmentul melanină și ajută la protejarea pielii de efectele nocive ale soarelui.

Dermul este stratul mijlociu al pielii și este compus din țesut conjunctiv, vase de sânge, glande sudoripare și glande sebacee. Dermul conține, de asemenea, terminații nervoase care permit pielii să simtă atingerea, presiunea și temperatura.

Hipodermul este stratul inferior al pielii, este compus din grăsime și țesut conjunctiv și ajută la protejarea corpului.

Fiecare centimetru de piele este alcătuit din aproximativ 19 milioane de celule, 650 de glande sudoripare, 20 de vase de sânge și 1.000 de terminații nervoase.

Care sunt amenințările la care este supusă pielea?

Funcția de barieră a pielii poate fi compromisă sau amenințată de mai mai mulți factori, atât intrinseci, cât și extrinseci.

Genetica este unul dintre factorii care determină aspectul pielii și care este cauza multor afecțiuni cutanate.

Razele ultraviolete reprezintă unul dintre marii „dușmani“ ai pielii. Din cauza expunerii prelungite la soare, riscul de formare a liniilor fine, a ridurilor și a petelor pigmentare este mare. Totodată, radiațiile UV sunt printre factorii declanșatori pentru cancerului de piele.

Poluanții din aer pot deteriora pielea și pot contribui la procesul de îmbătrânire.

Stresul poate perturba echilibrul natural al pielii și poate agrava anumite afecțiuni cutanate, cum ar fi acneea și eczema.

O dietă bogată în alimente procesate, băuturi cu un conținut ridicat de zahăr și grăsimi nesănătoase poate afecta sănătatea și aspectul general al pielii.

Odihna insuficientă este un alt factor care poate afecta pielea. Din cauza oboselii, pielea devine ternă, iar riscul de apariția a ridurilor este mai mare.

Ce măsuri de protecție sunt eficiente pentru menținerea sănătății pielii?

Pentru a menține pielea sănătoasă, rutina de îngrijire este esențială. Curățarea în mod regulat, hidratarea și protejarea de soare sunt etape importante în rutina de îngrijire. Exfolierea pielii ajută, de asemenea, la eliminarea celulelor moarte și la îmbunătățirea aspectului acesteia.

Pielea se schimbă odată cu vârsta, de aceea este important ca rutina de îngrijire a pielii să fie adaptată nevoilor actuale. De pildă, odată cu înaintarea în vârstă, capacitatea pielii de a reține apă scade, așa că este indicată folosirea unei creme hidratante. Acidul hialuronic este unul dintre ingredientele folosite în produsele de îngrijire a pielii, întrucât ajută la obținerea unui nivel optim de hidratare și sprijină producția de colagen, proteina care oferă rezistență și elasticitate pielii.

Unele persoane pot fi mai predispuse la anumite afecțiuni ale pielii din cauza geneticii, dar există multe metode prin care acestea pot fi gestionate, iar aspectul pielii îmbunătățit. Printre acestea se numără utilizarea unor produse adecvate de îngrijire a pielii, protejarea pielii de soare și menținerea unui stil de viață sănătos.

O dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, opt ore de somn în fiecare noapte, un stil de viață activ și o rutină eficientă de îngrijire pot face ca pielea să își păstreze luminozitatea naturală și sănătatea cât mai mult timp.


Recomandari