Skip to article

Botox-ul: mit si adevar

Botox-ul: mit si adevar
Tratamentul de întinerire prin injectii cu toxina botulinica este rapid, fără durere, cu rezultate vizibile şi surprinzătoare.Pe cât este de tentant, pe atât este de controversat, de la indicatii la contraindicatii si la efecte adverse. Astfel, in jurul toxinei botulinice (intrata in vocabular drept „botox”) s-a creat o intreaga colectie de legende.

Cu ajutorul unuia dintre cei mai cunoscuti medici dermatologi din Europa - Dr. Amalia Anghel, medic Primar, Dermatovenerologie / Estetica Medicala in cadrul Skinmed Clinic desfiinţăm, în cele ce urmează, miturile legate de aceste proceduri care ne scapă de riduri, mai ales de cele de pe frunte şi de aşa zisa „laba gâştii”, ridurile din unghiul extern al ochilor. 

Mit 1 - Nu veți putea să vă mișcați fața

Cel mai frecvent mit când vine vorba despre Botoxeste pierderea capacității de a avea expresii faciale și căpătarea unui aspect înghețat. Există multe persoane care cred că injecțiile cu Botox conduc la imobilizarea mușchilor faciali și astfel conduc la imposibilitatea de a-și manifesta emoțiile.Cu toate acestea, efectul cheie al Botoxului este subtilitatea și îmbunătățirea aspectului facial prin reducerea liniilor fine și a ridurilor. Injecțiile vizează musculatura facială specifică, conducând la relaxarea acestora. 

Mit 2 - Botoxul are același efect cu fillerele dermice

Ambele presupun tratamente injectabile și reducerea aspectului liniilor fine și al ridurilor. Cu toate acestea, au scopuri diferite.Pentru ridurile de expresie, determinate de hiperactivitatea musculară facială, cum sunt cele de la nivelul frunții, glabelei (zona dintre sprâncene) și al colțului ochilor (talpa gâștei), se recomandă tratamentul cu toxină botulinică.Fillerele dermice se recomandă pentru adăugarea de volum facial și restaurarea densității țestului facial. Asftel, pentru treimea medie a feței și cea inferioară se recomandă fillerele dermice. 

Mit 3 - Injectările cu toxină botulinică sunt nesigure

Injectarea cu toxină botulinică are în spate un istoric îndelungat și cu un profil de siguranță bine stabilit, cu peste 16 milioane de tratamente efectuate de la introducerea acesteia pe piață. Există chiar indicații medicale pentru probleme de sănătate cum sunt: bruxismul, ptozele, migrenele, hiperhidroza axilară, plantară și palmară (transpirația în exces), sau chiar hiperactivitatea vezicii urinare. 

Mit 4 - Există creme care sunt mai eficiente decât toxina botulinică

Nu există dovezi științifice care să susțină că există creme cu acțiune mai eficientă decât injectarea de botox. Cremele pot avea o influenţă benefică la nivel epidermal, pe când toxina botulinică acționează la nivel muscular, prin relaxarea musculaturii feței, care determină formarea de linii fine și riduri, având astfel un efect indirect asupra epidermului. 

Mit 5 - Toxina botulinică este botulism

Botoxul nu conduce la botulism. Toxina botulinică este o proteină purificată, cu eficiență dovedită prin cercetări și testări extensive. 

Mit 6 - Există o vârstă minimă pentru injectarea toxinei botulinice

Nu există o restricție de vârstă pentru injectarea botoxului, cel mai important este să aibă pacientul indicație pentru injectare. După împlinirea vârstei de 30 de ani, este ideal să se înceapă tratamentele dacă aveţi faţa  brăzdată de riduri de expresie. 

Mit 7 - Botoxul este doar pentru femei

Tratamentele cu toxină botulinică sunt folosite pentru diminuarea ridurilor faciale, indiferent de sexul pacientului. Este important de ținut minte că injectarea se realizează pentru fiecare sex pentru a îmbunătății trăsăturile masculine sau  feminine. Conform studiilor, bărbații au nevoie de o cantitate mai mare de botox pentru tratamentul aceleași zone. 

Mit 8 - Dacă realizezi tratamente de chirurgie plastică, nu vei avea nevoie de botox

Chirurgia plastică și botoxul acționează diferit. Chirurgia plastică este utilizată pentru sculptarea feței sau liftingul facial. Deși un lifting facial conduce la întinderea țesutului facial, acesta nu va opri musculatura din a se contracta, aceasta fiind cauza principală pentru apariția ridurilor de expresie. Chirurgia plastică nu poate conduce la scăderea activității musculare, în timp ce injectarea de botox reprezintă tratamentul indicat în reducerea ridurilor de expresie. 

Mit 9 - Efectul toxinei botulinice se instalează imediat

Efectul toxinei botulinice se instalează treptat, pe parcursul a 7 zile de la injectare, deoarece necesită integrarea toxinei la nivelul sinapsei neuromusculare. Durata tratamentului este de 4-6 luni, în funcţie de fiecare pacient, de tehnica de injectare și de cantitatea injectată. 

Mit 10 - Botoxul poate fi utilizat pentru a mări volumul buzelor

Botoxul se folosește pentru a diminua activitatea musculară, diminuând astfel ridurile de expresie. Se poate folosi off-label pentru injectarea la nivelul mușchilor orbiculari ai gurii, ajutând astfel la o ușoară reversie a buzelor. Însă tratamentul indicat pentru creșterea volumui buzelor rămâne injectarea cu acid hialuronic. 

Adevăr 1 - Toxina botulinică are un efect temporar

Efectele injectării cu toxină botulinică sunt temporare, însă durata rezultatelor depinde de modul în care organismul integrează și degradează toxina botulinică. Totodată, durata depinde și de locul de injectare al toxinei botulinice. La nivel periocular, tratamentul cu toxină botulinică poate dura 3-4 luni inițial, în timp ce pentru hiperhidroză poate dura chiar 9-12 luni. Intervalul de timp între ședințele de injectare crește direct proporțional cu numărul de ședințe de injectare a toxinei.Pe măsură ce activitatea musculară revine, treptat, revin şi liniile fine și ridurile, ceea ce conduce la necesitatea unei noi injectări cu toxină botulinică. Liniile și ridurile pot să apară adesea cu un aspect mai puțin accentuat pe măsură cu scade activitatea musculară. 

Adevăr 2 - Botoxul nu necesită neapărat anestezic

Botoxul este un tratament estetic non-chirurgical, a cărui administrare durează doar câteva minute și nu necesită anestezic neapărat, fiind asociat cu o durere redusă. Fiecare pacient are însă prag diferit de durere, astfel că inconfortul la injectarea de toxină botulinică poate să difere de la pacient la pacient.

Articole recomandate

Cum alegi parfumul ideal pentru tine Cum alegi parfumul ideal pentru tine
Alegerea parfumului perfect pentru stilul, pielea si preferintele tale poate fi o adevarata provocare, in special din cauza multitudinii de optiuni pe care le ai la dispozitie. De asemenea, a-ti dezvolta o pasiune pentru tot ceea ce inseamna arta parfumului implica o experienta si mai multe
De ce apeleaza femeile la terapii de infrumusetare. Nu ridurile le sperie! De ce apeleaza femeile la terapii de infrumusetare. Nu ridurile le sperie!
1 femeie din 3 merge lunar la un salon de cosmetica insa doar 60% au apelat vreodata la serviciile unei clinici de dermato-estetica, arata un sondaj* recent al Clinicii Illuma. Bugetul alocat pentru astfel de proceduri este in medie de 100-300 de lei, iar printre procedurile preferate se numara
Trei pasi pentru un ten perfect Trei pasi pentru un ten perfect
Tenul incarcat, porii mariti, excesul de sebum, acneea, tenul fara luminozitate, deshidratat, ridurile fine sau hiperpigmentarile au acum o solutie inovatoare: un tratament dermatologic patentat, cu o tripla actiune, in acelasi timp non-invaziv si cu rezultate rapide, dar de durata.   Oferind
Fii frumoasa si proaspata ca o zi de primavara! Nutricosmetica, aliatul perfect al femeilor care se respecta Fii frumoasa si proaspata ca o zi de primavara! Nutricosmetica, aliatul perfect al femeilor care se respecta
Primavara s-a instalat cu arme si bagaje si incet-incet iesim din starea de "hibernare" din sezonul rece. Viata capata noi sensuri odata cu renasterea naturii, insa de multe ori corpul parca ramane in urma sufletului, dupa o iarna in care ne consumam toate rezervele de energie. Cum sa reusesti sa
De ce sa alegi samponul de urzica pentru parul tau? De ce sa alegi samponul de urzica pentru parul tau?
În viața de zi cu zi urzica este o plantă de care ne ferim pentru că, odată ce am atins-o ne va irita pielea. Dar pe lângă faptul că din urzică poți crea o mâncare sănătoasă, o poți folosi și în cosmetică