Poate o sa ti se para putin ciudat, dar daca acneea iti da batai de cap, atunci ar trebui sa iei in considerare ca e momentul sa-ti schimbi si obiceiurile alimentare, pe langa cele de infrumusetare. Da, cremele si produsele specifice te pot ajuta sa ai un ten curat si sanatos, dar daca vrei sa scapi de acnee, trebuie sa-ti schimbi si alimentatia.
Acneea vulgara este rezultatul unei suprainfectii cu diversi agenti patogeni a zonelor care prezinta exces de sebum, manifestandu-se indeosebi pe fata, dar deseori si pe spate.
Atunci cand acneea persista si dupa varsta adolescentei fenomenul este asociat cu problemele de ordin hormonal, disfunctii metabolice si nivelul ridicat de stres din viata noastra.
Cauzele aparitiei acestei afectiuni sunt multiple, aproape mereu existand si o predispozitie a anumitor persoane pentru acnee, de aceea este necesar sa abordam un program complex de ingrijire bazat pe o nutritie adecvata si un tratament cosmetic ce contine o rutina specializata de ingrijire a tenului.
Ce alimente trebuie sa mancam atunci cand avem acnee?
"In ultimii ani au aparut din ce in ce mai multe dovezi si studii care certifica legatura stransa dintre tipul de alimentatie pe care il avem si felul in care "se prezinta" acneea noastra", spune Neli Pfeiffer, specialist cosmetica apicola in cadrul Centrului de Frumusete si Sanatate Neli Pfeiffer - Apiestetic.
Asadar, ce anume va trebui sa mancam sau sa nu mancam atunci cand ne confruntam cu aceasta problema?
"La persoanele predispuse la acnee, o dieta atent supravegheata poate aduce beneficii majore: poate ameliora mult leziunile specifice, poate tine sub control activitatea glandelor sebacee pentru ca acestea sa nu mai produca in exces sebum si keratina, poate favoriza refacerea tesutului traumatizat si poate reduce nivelul de inflamatie", sustine dr. Ruxandra Plesea, medic rezident in diabet zaharat, boli de nutritie si metabolism si specialistul Centrului de Frumusete si Sanatate Neli Pfeiffer-Apiestetic pe astfel de probleme.
In primul rand va trebui sa renuntam la dulciuri sau mai bine zis la alimentele cu un indice glicemic crescut deoarece acestea stimuleaza in exces glandele sebacee, exact ceea ce nu ne dorim.
Ai nevoie de vitaminele A, C si E
Va trebui sa acordam o atentie mai mare aportului de vitamine (A, C, E) din surse naturale pentru a impiedica hiperkeratinizarea in exces si congestia pielii si pentru a lupta cu succes cu infectia si inflamatia.
Aportul de minerale in cantitati optime este esential. Zincul este un mineral cheie in sanatatea pielii si se gaseste in mancaruri precum vegetalele cu frunze verzi, nuci, leguminoase, seminte de floarea soarelui, ciuperci.
Atentie insa si la unele minerale in exces, ce agraveaza acneea, precum iodul din suplimentele alimentare.
"Este nevoie de diete de detoxifiere periodice pentru a ajuta organele specializate ale corpului in detoxifierea organismului, sa functioneze la paramentri optimi. Aceste cure de detoxifiere trebuie urmate la indicatia si sub supravegherea unui specialist in nutritie, deoarece ele pot afecta sistemul nostru imunitar sau chiar deregla metabolismul", a adaugat medicul Ruxandra Plesea.
Ai nevoie de fibre
Sanatatea ficatului si a tubului digestiv se vor reflecta la nivelul tenului. Acneea apare de multe ori si ca urmare a intolerantelor alimentare sau ca efect al unei stari avansate de intoxicare a organismului nostru datorita supraexpunerii la tot felul de toxine provenite din mediul extern sau intern.
Important este si continutul de fibre alimentare din dieta noastra; alegem alimentele integrale precum cerealele si leguminoasele cat mai neprocesate si incercam sa ne ferim de dietele prea bogate in carne si lactate, acestea fiind produse lipsite de fibre alimentare si care in exces sunt alimente proinflamatorii.