Concediul se apropie si ai decis sa faci cateva sedinte de bronzare la solar pentru a-ti pregati pielea de soare? E asta intr-adevar o idee buna? Te ajutam sa-ti revizuiesti cunostintele despre razele UV artificiale.
1. Razele UV din cabinele de bronzare sunt benefice pentru sanatate
In doza mica, soarele poate avea efecte benefice asupra organismului (mai ales asupra sintezei vitaminei D). Cu toate acestea, expunerea la razele UV artificiale, chiar si in doza mica, este nefasta pentru sanatate. Aceste radiatii se adauga la expunerile solare naturale, marind astfel riscul de cancer cutanat. Asadar, chiar si in doza mica, razele UV artificiale nu sunt permise.
2. Razele UV din solare nu sunt calde, deci sunt mai putin periculoase
Este cat se poate de fals! Contrar parerii generale, intensitatea razelor UV nu are nimic de-a face cu senzatia de caldura simtita. In realitate, razele UV sunt radiatii reci. Deci, chiar daca in solar e rece, oricum esti iradiata!
3. Cabinele de bronzare previn arsurile pielii, deci cancerele pielii
Frecventa cancerelor de piele este in continua crestere. Aceasta nu se datoreaza atat arsurilor solare, cat in principal cresterii numarului de saloane de bronzare artificiala. Melanomul este una dintre tumorile cu cea mai mare incidenta in ultimii 20 ani: frecventa sa s-a marit de 4 ori la barbati si de 3 ori la femei.
4. O sedinta de 20 minute este rezonabila, oricare ar fi tipul de piele
Durata si intensitatea sedintei se fixeaza in functie de fototipul propriu. Persoanele cu parul si ochii deschisi la culoare au o piele mai fragila, fata de cei cu pielea mata si parul brun, care rezista mai bine la agresiunile solare. Asadar, tipul de piele trebuie luat in considerare atunci cand se planuieste o sedinta de solar.
5. Bronzul obtinut in cabina este acelasi ca si bronzul natural
Bronzul artificial, obtinut in cabina, nu este la fel ca bronzul natural.
Bronzul obtinut pe cale naturala se insoteste de un efect de ingrosare a pielii, care ii permite (intr-o anumita masura) pielii sa se protejeze de arsuri.
Desi e greu sa vezi vreo diferenta, bronzul artificial nu e la fel ca cel natural, fiind mult mai superficial. El nu se insoteste de aceleasi efecte protectoare.
6. Sedintele de bronzare la solar ajuta la pregatirea pielii pentru plaja
Acesta e doar un mit si ar fi timpul sa dispara! Razele UV artificiale nu pregatesc deloc pielea pentru expunerea la soare, ci dimpotriva, ele nu fac decat sa se adauge la razele UV naturale, potentand astfel efectul total cancerigen.