Skip to article

Deodorante naturale din antichitate si pana astazi

La civilizatiile antice, plantele aromatice si mirodeniile aveau un rol important in viata sociala si in afacerile publice si private. Lumanarile parfumate, fumul mirositor, vaporii de tamaie sau de lemn de santal umpleau palatele printilor orientali. Femeile din Nubia ardeau cuisoare, scortisoara pe jeratic pentru ca aromele acestora sa le purifice si sa le parfumeze trupul. Grecii si romanii umpleau urne cu ierburi si mirodenii pentru a-si parfuma casele. In cadrul banchetelor, fantanile cu apa de trandafir si ghirlandele de flori puse la gatul invitatilor erau o incantare.

In imperiul faraonilor smirna si tamaia erau ingropate alaturi de alte comori. Smirna era un ingredient important care intra in compozitia renumitului "kuphi" egiptean, cel mai vechi parfum cunoscut in istoria omenirii. Acesta era minunatul parfum folosit de Cleopatra pentru a-i fermeca pe adoratorii ei. Se spunea ca panzele vasului sau erau atat de impregnate de aroma incat acesta preceda nava cu mult inainte de a fi vazuta.

Egiptenii trimiteau expeditii dincolo de Marea Rosie pentru a aduce de acolo rasini, scoarta de copac, mirodenii si ierburi parfumate. O interesanta relatare a unei astfel de expeditii a ramas inscrisa pe peretii unui templu de la Deir-el-Bahri. Desene minutioase si inscriptii lungi descriu o flota incarcata cu "lemn mirositor adus de pe pamantul zeilor, movilite de rasina, smirna, arbori de smirna, scortisoara, tamaie, cosmetice pentru ochi...".

Doar aromele naturale, daruite de mana zeilor, puteau produce parfumurile incantatoare care fermecau popoarele antice. Acest fapt este subliniat in urmatoarele extrase dintr-un cantec ce dateaza de pe vremea Regelui Antuf din a 11-a dinastie: "cufunda-te in miresmele pretioase, care sunt create chiar de zei".

In epocile in care nu se cunosteau aerosolii si in care casele erau bine inchise, pentru a nu patrunde frigul iernii, aroma naturala a substantelor vegetale era indispensabila pentru orice persoana cu nasul sensibil. Mirosul de bucatarie si mirosul inchis al camerelor erau disimulate sub mirosurile plantelor, astfel ca nimic nu era mai agreabil si mai proaspat.

Plantele sunt la fel de eficace si astazi. Va puteti parfuma cu ele casa atat pentru placerea dumneavoastra cat si a musafirilor, sau le puteti folosi pentru a putea indeparta mirosul de bucatarie sau alte mirosuri neplacute.

Deodorant natural cu miros de portocale

Curatati o portocala si puneti cateva bucati de coaja pe gratarul cuptorului. Incalziti apoi cuptorul si lasati-l deschis. Casa se va umple apoi imediat cu parfumul cojilor de portocale. Aceasta metoda simpla este excelenta pentru a elimina mirosurile speciale datorate produselor chimice de curatare a cuptorului.

O alta modalitate foarte simpla de a impregna atmosfera din casa cu parfum de portocala este aceea de a folosi in locul cuptorului caloriferul din camera, daca acesta este cald.

Parfum cu aroma de rozmarin

Aroma rozmarinului evoca atmosfera ceremoniilor si a vechilor ritualuri magice. Va puteti parfuma intreaga casa punand cateva ramurele uscate sub hartia cu care va captusiti rafturile, printre carti sau pe pervazul ferestrelor. Le puteti improspata, din cand in cand, cu cateva picaturi de esenta de rozmarin.

O alta metoda consta in prepararea unui decoct. Puneti o mana plina de rozmarin la un litru de apa pe care il lasati sa fiarba incet fara capac. Pe masura ce fierbe, parfumul va umple toata casa, indepartand alte mirosuri.

Puteti folosi aceeasi metoda, dar folosind scortisoara, cuisoare, bucatele de vanilie, radacina de iris, lemn de santal sau menta.

Citeste despre

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!