Skip to article

Marketingul produselor cosmetice, intre fictiune si realitate

Marketingul produselor cosmetice, intre fictiune si realitate
Industria cosmetica se bucura in prezent de o continua expansiune, investind puternic in cercetare, inovare si dezvoltare.

In acest context, consumatorul actual, asaltat de o gama variata de produse si de reclame agresive, ia decizia de cumparare in urma unor factori superficiali, dictati de strategia de marketing a producatorului.

In fata acestor instrumente manipulatorii, informarea pe cont propriu sau specializata este singura modalitate de protectie care garanteaza un consum responsabil.

Piata produselor cosmetice este caracterizata de supraaglomerare, fapt ce deruteaza consumatorul final prin natura ofertei variate. In lipsa informatiilor specializate, diferentierea la nivel de calitate si necesitate a produsului devine greu de realizat, principiile de selectie fiind influentate de aspectul ambalajului, plasare, pret sau notorietatea producatorului.

Toate aceste instrumente de marketing seteaza trenduri in domeniul cosmeticelor si ofera promisiuni din ce in ce mai mari, care sunt imposibil de respectat: "Trebuie retinut ca imbatranirea nu poate fi stopata, iar rolul produselor cosmetice este de a ajuta functiile pielii si de a le completa. Un ten luminos, fara urma de acnee ori semne ale imbatranirii, cu ingrediente lipsite de reactii adverse, sunt afirmatii care stimuleaza cu succes consumul, insa nu au la baza premise adevarate.", avertizeaza Neli Pfeiffer, specialist cosmetica apicola si fondatoarea Salonului de Cosmetica Apiestetic by Neli Pfeiffer.

Cum putem fi siguri de ceea ce alegem?

Pentru a putea alege un produs cosmetic in cunostinta de cauza, consultarea listei de ingrediente poate fi de un real folos. Desi la prima vedere, cele listate pe ambalaj par transpuse intr-un limbaj specializat, inaccesibil publicului larg, informatiile se dovedesc a fi decodificate prin familiarizarea cu sistemul de notare comun. Spre exemplu, un indiciu important este dat de ordinea in care figureaza ingredientele, acestea fiind afisate descrescator, in functie de procentajul folosit.

"Pentru industria de cosmetice a fost emis standardul international INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients), care isi propune sa uniformizeze modalitatile de publicare a informatiilor pe ambalaj, insa acesta este consultat doar cu titlu orientativ. Inca nu exista o reglementare in acest sens, motiv pentru care aceste practici variaza.", explica Neli Pfeiffer.

Un alt factor important in momentul deciziei il reprezinta ambalajul, a carui functionalitate nu trebuie sa fie legata de design, ci de conservarea ingredientelor active, sensibile la lumina si aer. Astfel, produsele hidratante trebuie ambalate corespunzator, in recipiente din materiale opace si cu capac ce se infileteaza, pentru a fi cu adevarat eficiente.

Ce trebuie sa contina un produs cosmetic?

Ingredientele aflate in compozitia produselor au o justificare precisa, detinand un rol important in raport cu intreg amestecul. Prin urmare, pentru a stabiliza formula si a o conserva, se apeleaza la ingredientele non-active, iar pentru a stimula functiile pielii si a trata diferite afectiuni, sunt folosite cele active.

Printre ingredientele active ce nu ar trebui sa lipseasca dintr-un produs, se regasesc: emolientii - ingrediente care refac matricea intercelulara a pielii, agresata de agentii din mediul exterior, anti-iritantii - ingrediente care atenueaza actiunea agentilor iritanti, si anti-oxidantii - ingrediente care previn impactul daunator al radicalilor liberi, recomandate a fi prezente in numar cat mai mare.

Cum ne ferim de ingredientele daunatoare?

Uneori, principala sursa de informare a consumatorilor de produse cosmetice sunt reclamele, care se afla insa sub o slaba reglementare la nivel local. Acestea nu au posibilitatea de a furniza informatii mincinoase, dar se folosesc frecvent de tactici de inducere in eroare, prin omisiuni sau intariri strategic realizate.

"O falsa opozitie exploatata in prezent este cea dintre natural si chimic, in compozitia produselor cosmetice. Insa aceasta este gresit inteleasa: ceea ce este "chimic" nu este neaparat daunator, cat timp este realizat si testat sub o atenta supraveghere specializata. Pana la urma, procesele chimice sunt o realitate ce ne inconjoara, atomii fiind la baza tuturor organismelor vii.", ne lamureste specialistul in cosmetica apicola.

Pentru a avea siguranta ca produsul achizitionat nu contine ingrediente controversate sau nocive, este recomandata consultarea unui specialist in cosmetica. Pe langa consilierea cu privire la compozitia recomandata, acestia pot realiza si diagnosticarea tipului de ten, esentiala in momentul alegerii produselor adecvate de ingrijire si intretinere.

Despre Apiestetic by Neli Pfeiffer

De mai bine de 15 ani, echipa de profesionisti ai Centrului de Sanatate si Tratament Apiestetic by Neli Pfeiffer reuseste in cadrul tratamentelor dermato-cosmetice sa combine produsele apicole brute cu o linie de produse realizata in Laufen, Germania, create de catre dr. Nobis Arnold.

Articole recomandate

Te-ai intrebat vreodata care sunt beneficiile produselor cosmetice? Te-ai intrebat vreodata care sunt beneficiile produselor cosmetice?
In timp ce unii oameni cred ca produsele cosmetice si de ingrijire personala sunt o inventie recenta, insa descoperirile privind utilizarea lor si beneficiile pe scara larga isi au originile cu mii de ani in urma. Astazi, cei 500 de milioane de consumatori europeni le folosesc pentru a-si proteja
10 reguli ale machiajului de care este bine sa tii cont mereu 10 reguli ale machiajului de care este bine sa tii cont mereu
Ni s-a întâmplat tuturor: după o noapte de petrecere și dans, ultimul lucru care ne-a trecut prin minte este să ne demachiem. Sau să refuzăm să aruncăm acele nuanțe care ne plac atât de mult, chiar și atunci când au mai mult de doi
Un salon - un pas mai aproape de Mobilier Aparatura Coafor Un salon - un pas mai aproape de Mobilier Aparatura Coafor
Toate inovatiile din sfera de hair and beauty au aparut datorita faptului ca din ce in ce mai multe persoane apeleaza la astfel de servicii. Din acelasi motiv si oamenii au inceput sa aiba din ce in ce mai multa incredere in astfel de servicii pentru ca au descoperit ca le aduce schimbari cu
Cum sa te machiezi cand porti lentile de contact Cum sa te machiezi cand porti lentile de contact
Lentilele de contact sunt o optiune perfecta daca te-ai plictisit de ochelarii de vedere si vrei sa ai fata mai luminoasa ori daca ti-ai propus sa faci o schimbare de look. Exista insa numeroase mituri care planeaza in jurul purtarii lentilelor de contact. Unul dintre acestea este ca nu te poti
Cum alegi culoarea ideala de oja semipermanenta? Cum alegi culoarea ideala de oja semipermanenta?
Manichiura ingrijita este un detaliu mic, dar important, care confera tinutei un plus de rafinament si stil. In combinatie cu vestimentatia si accesoriile, aceasta vorbeste celor din jur despre personalitatea si starea ta de spirit si desavarseste look-ul prin unicitate si design atractiv. Daca te