Skip to article

Ingrijirea buricului si probleme aferente

Ingrijirea buricului si probleme aferente
Buricul nou-nascutului este o zona fragila, care se cicatrizeaza in timp. Ingrijirea buricului presupune igiena si supraveghere continua pentru a depista la timp eventualele probleme de infectare. Iata ce ne sfatuiesc pediatrii!

Buricul nou-nascutului

La nastere, moasa prinde cordonul ombilical cu ajutorul unei cleme. Acest lucru determina necrozarea tesutului fibros al cordonului: el se usuca si apoi cade in medie intre cea de sasea si a zecea zi. Cicatrizarea, care se poate intinde pana intr-a 17-a saptamana de viata, este delicata si se poate prelungi daca se infecteaza.

Proaspetelor mamici le este teama de obicei sa manipuleze acest bot de carne. Infectat sau rau cicatrizat, buricul nu este o priveliste prea frumoasa. Nu-ti fie teama, bebelusul nu simte nimic: buricul nu este prevazut cu nervi.

Buricul musteste

Dupa ce cade cordonul ombilical, mai persista un mic bot de carne, numit bont ombilical. El nu este uscat si din el musteste un pic de lichid. Nu te ingrijora - e perfect normal.

Cu ajutorul unui betisor, pediatrul va aplica un pic de nitrat de argint pe bontul ombilical, pentru a-i accelera cicatrizarea. Acest gest nu poate fi facut decat de catre un specialist, deoarece utilizat intr-un loc nepotrivit, pe pielea sanatoasa, nitratul de argint arde. In general, vindecarea este rapida. Daca bontul persista, se poate aplica din nou nitrat de argint.

Ombilicul sangereaza

Cand ombilicul sangereaza, inseamna ca el nu a fost strans suficient cu clema. Pediatrul te poate orienta spre spital, pentru ca o noua clema sa fie pusa. Aceatsa vizita va rezulva si problema coagularii.

Buricul formeaza o umflatura

Dupa nastere, orificiul unde intra cordonul ombilical trebuie sa se inchida. In caz contrar, poate intra acolo o portiune din intestin. Ombilicul este in acest caz proeminent, umflat. Este vorba de o hernie ombilicala, impresionanta, dar benigna. Buricul bebelusului sare din abdomen, in special la efort. Atunci cand ii apesi pe burtica, hernia intra la loc. Nu e deloc dureros pentru copil.

In majoritatea cazurilor, hernia ombilicala nu necesita tratament, ea regreseaza de la sine pe masura ce sugarul isi intareste muschii abdominali (in general inainte de 1 an).

Buricul se infecteaza

Pielea care inconjoara buricul revine rosie si chiar purulenta - acestea sunt semnele infectarii ombilicale. Consulta rapid pediatrul, care ii va prescrie micutului antibiotice pentru a evita riscul de septicemie. Se va face si un tratament local, prin aplicarea regulata a unui antiseptic.

Pentru a preveni infectarea buricului, spala-te bine pe maini inainte de a manipula ombilicul bebelusului.

Autor: Nuage

Articole recomandate

Ziua Cartii pentru Copii: top carti care dezvolta inteligenta emotionala a copiilor Ziua Cartii pentru Copii: top carti care dezvolta inteligenta emotionala a copiilor
Studiile au aratat ca atunci cand li se citeste zilnic copiilor de 4-5 ani acestia dezvolta abilitati cognitive – precum limbajul, imaginatia, cititul, scrisul, numaratul – mai repede. De asemenea, cei carora li se citeste cel putin o carte pe zi pana la aceasta varsta, ajung sa aiba un
Primele simptome ale sarcinii Primele simptome ale sarcinii
Femeia insarcinata isi poate da seama ca va avea un copil dupa o serie de semne clare, care pot fi confirmate de  testul de sarcina  si apoi de consultul de specialitate.Cand ramai in sarcinata, primul semn si cel mai important este absenta menstruatiei. Atentie, insa! Cand banuiesti ca
Studiu: Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului. Tu esti asa? Studiu: Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului. Tu esti asa?
Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului? Cercetatorii evalueaza de multa vreme rolul pe care parintii il joaca in dezvoltarea copiilor lor. Cercetatori de la Universitatea din Missouri au dat spre informare presei rezultatul studiului lor, anume ca stilul autoritar, sever, de
Infectii respiratorii recurente la copii? Ce poti face Infectii respiratorii recurente la copii? Ce poti face
Copiii au un sistem imunitar imatur pana la varsta de 8-10 ani, iar acest lucru ii face sa fie foarte receptivi la infectii. Incidenta infectiilor respiratorii este foarte ridicata in randul celor mici. Orice parinte este obisnuit cu “scenariul” in care copilul da dintr-o viroza in
Sarcina si coronavirus: sfaturile expertilor Sarcina si coronavirus: sfaturile expertilor
Coronavirusurile sunt o familie numeroasa de virusuri care provoaca boli care variaza de la raceala comuna la boli mai severe. Noul coronavirus care a creat pandemia din prezent este o tulpina noua care a fost descoperita in 2019 si care nu a fost identificata anterior la om. Un nou studiu publicat