Odata cu nasterea copilului ia sfarsit asteptarea chinuitoare din cele 9 luni insa incepe o noua perioada, plina de responsabilitati, griji si framantari.
Cel mai puternic este resimtita aceasta perioada de catre proaspata mamica, ea confruntandu-se acum cu probleme noi, pe langa oboseala chinuitoare de dupa nastere.
Un rol foarte important in aceasta perioada il are partenerul, care uneori si prin simpla sa prezenta langa mamica ii poate creste increderea acesteia in fortele proprii.
Hranirea bebelusului la san reprezinta un excelent punct de pornire al acestuia in viata, insa el presupune hranirea exclusiv din partea mamei.
Daca tatii se tem ca astfel se va slabi legatura dintre ei si bebelus, nimic mai fals. Exista destule modalitati prin care tatal poate participa cu succes la ritualul hranirii la san a bebelusului.
Cea mai simpla modalitate o reprezinta insasi prezenta tatalui langa mama atunci cand ea alapteaza. Este foarte posibil ca ea sa aiba nevoie de diferite lucruri pe parcursul alaptarii.
Oferirea unui prosop pentru sani, aducerea unei bavete pentru laptele scurs din mamelon in jurul gurii copilului sau pur si simplu prezenta acestuia langa bebe cand mananca inseamna pentru proaspata mamica mai mult decat va imaginati.
Inseamna implicare, iubire si responsabilizare. Inseamna ca el, tatal, va fi acolo mereu, de cate ori ea si ghemotocul de viata din bratele sale vor avea nevoie de el.
Daca alaptatul in sine ramane grija mamei, tatii pot ajuta cu succes inainte sau dupa alaptat, la schimbatul scutecului, baita de seara sau masajul cu ulei.
Pe langa pauza bine meritata oferita mamei, tatii se pot juca cu bebelusul si pot mentine stransa legatura de abia creata.
In cazul in care nu stau langa mama atunci cand ea alapteaza la san, tatii o pot ajuta preluand cateva din treburile casei, cum ar fi spalatul vaselor, dusul gunoiului, udatul florilor sau aspiratul covoarelor.