Dupa iesirea din maternitate, bebelusul are nevoie de multa ingrijire. De mama depinde toaletarea periodica, atenta, a zonelor sensibile ale bebelusului: organele genitale, buricul, fesele, genele, urechile, nasul, unghiile si parul. Iata cateva sfaturi si tips-uri de toaletare!
Toaleta intima
Aceasta nu trebuie neglijata, deoarece fiecare pliu al pielii predispune la infectii. Organele genitale se curata cu o simpla compresa inmuiata in apa.
La fetite, se departeaza labiile si se spala in sensul spre anus, cu delicatete. La baieti, glandul de decaloteaza incet, fara sa se forteze. Daca apare rezistenta, nu continua, cere sfatul pediatrului. Multi baietei sufera de fimoza, ce necesita o interventie minora.
Buricul
Cordonul ombilical se usuca in aproximativ o saptamana, apoi cade. Curata-l prin tamponare cu hexomedina, de exemplu. Acopera ombilicul cu o compresa sterila, protejata apoi cu o a doua compresa. Inlocuieste pansamentul de 2-3 ori pe zi. Dupa caderea cordonului, rana cicatrizeaza. Continua ingrijirea cu hexomedina inca vreo cateva zile.
Fesele
Toaleta se face din fata in spate pentru a evita, mai ales la fetite, ducerea murdariei spre orificiul vaginal. Curata fesele cu apa si sapun, clateste bine, apoi sterge cu prosopul, ajungand prin toate pliurile. Poti folosi un lapte de toaleta, iar daca fesele bebelusului sunt un pic iritate, aplica un produs specific de ingrijire si lasa-le la aer 5 minute.
Genele
Genele bebelusilor sunt adesea lipite dimineata. Curata-le cu un disc de vata imbibat in apa calduta sau ser fiziologic, dispre coltul ochiului spre exterior.
Urechile
Curata-i pavilioanele auditive cu ajutorul unui betisor umed, fara sa patrunzi adanc in conductul auditiv, deoarece risti sa perforezi timpanul. Atentie in timpul acestei manevre sa sustii bine capul bebelusului, pentru a evita miscarea sa si o posibila ranire grava.
Nasul
Intrudu in nas o bucata de carpa din bumbac umed (apa sau ser fiziologic) pentru a-l curata de cruste sau mucozitati. Nu patrunde profund in nas. Curatarea lui este importanta deoarece un nasuc neigienizat poate provoca otite.
Unghiile
Taie-le regulat pentru a evita zgarierea pe fata a bebelusului. Fii prudenta la inceput. Foloseste o foarfeca cu varf rotund si o pila usoara pentru a netezi unghiile. Daca bebelusul protesteaza la acest tratament, fa-i manichiura in somn.
Parul
Pentru a impiedica formarea crustelor, spala in fiecare zi capul bebelusului cu un sampon adecvat. In caz ca apar cruste de lapte, fa un masaj usor al scalpului cu ulei de migdale dulci, iar crustele se vor dezlipi usor. Crustele de lapte nu au nimic de-a face cu igiena bebelusului, ele apar din cauza consumului abundent de lapte. Pentru a finaliza toaleta parului, piaptana-l usor cu ajutorul unei perii cu fire din matase.
Autor: Nuage