Ce trebuie sa faci daca vrei sa ramai insarcinata. Obiceiuri la care trebuie sa renunti!
Atunci cand tu si partenerul tau ati luat decizia de a avea un copil, trebuie sa te asiguri ca faci tot posibilul pentru ca totul sa fie in regula.
In acest sens, sunt cateva aspecte la care sa lucrezi, atat pentru a-ti imbunatati sansele de a ramane insarcinata, cat si pentru a te asigura ca tu si bebelusul tau nu veti avea probleme de sanatate.
1. Incepe sa iei acid folic
Inainte de a incerca sa ramai insarcinata vorbeste cu medicul tau si stabileste un plan care sa includa si acidul folic. Chiar daca ai o dieta echilibrata, acidul folic scade riscul de a naste un bebelus cu malformatii congenitale, cum sunt defectele de tub neural. Cel mai des intalnite defecte sunt spina bifida si anancefalia.
2. Spune "Nu" fumatului
Nu este suficient sa renunti la acest obicei nesanatos odata ce ai vazut cele doua liniute pe testul de sarcina, ci chiar inainte cu cateva luni, in momentul in care ai luat hotararea de a ramane insarcinata.
Fumatul ingreuneaza si conceperea, favorizand instalarea menopauzei precoce si a atreziei foliculare (proces degenerativ al ovulelor nefolosite). In plus, studiile au arata ca fumatul in sarcina afecteaza placenta si contribuie la defecte de nastere ale bebelusilor.
3. Renunta la alcool
La fel ca si tutunul, consumul de alcool afecteaza atat conceperea bebelusului, cat si sarcina propriu-zisa. Anumite studii au aratat chiar ca exista o legatura puternica intre avortul spontan si consumul de alcool, in primele saptamani ale sarcinii. Pe langa avortul spontan, exista si alte riscuri (malformatii fizice si psihice) care cresc proportional cu consumul de bauturi alcoolice.
4. Rareste cafeaua
Daca vrei sa ramai mai rapid insarcinata este necesar sa faci un efort si in privinta cofeinei. Studiile au demonstrat ca o doza zilnica mare de cofeina pe zi determina scaderea fertilitatii, asa ca ai grija cata cafea consumi. Se recomanda sa nu depasesti un consum mai mare de doua cani pe zi.
Totodata, la barbati, cafeaua, ca si alcoolul si tutunul, scade calitatea spermei. In plus, prea multa cofeina poate sa reduca capacitatea de absorbtie a fierului in organism, mineral de care ai mare nevoie in sarcina.
5. Scapa de ibuprofen
In primele saptamani de sarcina, ginecologii interzic consumul acestui medicament antiinflamator. Tot din cauza proprietatilor sale, anumiti medici nu il recomanda nici in perioada in care doresti sa concepi, adica atunci cand esti la ovulatie.
6. Greutatea este importanta
Daca nu ai probleme cu greutatea si indicele de masa corporala (IMC) este normal pentru inaltimea ta atunci vei putea sa ramai mai usor insarcinata. Atunci cand acst IMC este anormal, mai scazut sau mai crescut, pot aparea si probleme de fertilitate.
7. Ai grija la ce mananci
O dieta sanatoasa este esentiala in sarcina, insa, la fel de importanta este si inainte de a ramane insarcinata.
Pentru ca totul sa fie bine include in alimentatia ta cat mai multe legume proaspete, alimente bogate in calciu, cereale si fructe. Nu exagera cu consumul de peste sau fructe de mare. Cel mai bine este sa te abtii de la acest tip de carne in aceasta perioada.
sursa foto: www.brighthealing.com