Majoritatea mamicilor se gandesc invariabil la alimentatia lor in momentul in care incep sa alapteze. Sigur ca este bine si recomandat ca mamicile sa-si hraneasca natural copilul.
Lucrurile par simple si frumoase, dar de fapt interdependenta care se creaza intre mama si sugar complica lucrurile foarte mult.
Secretul unui regim echilibrat pentru mamicile care alapteaza consta in alegerea alimentelor cu valoare nutritiva, lucru important pentru sanatatea lor dar si a bebelusului. De asemeni devine foarte important ca mamicile sa-si respecte cu strictete orarul meselor principale.
Hrana variata
Regimul alimentar din timpul alaptarii nu difera mult de cel din timpul sarcinii.
Proteinele animale, gen carne, oua, peste raman de baza, pentru continutul bogat in fier;
Meniul va fi completat cu legume si fructe proaspete, cereale si orice alimente care contin acizi grasi esentiali, gen acidul linoleic si alfa linoleic;
Se va avea in vedere ca acizii grasi esentiali se gasesc si in uleiul de rapita, de nuca, de soia, de floarea-soarelui.
Cat mai multe lactate
Mamicile care alapteaza trebuie sa-si asigure din alimentatie 1200 mg de calciu pe zi, dar si vitaminele A, B si D, necesare activitatii normale a creierului si pielii.. Calciul este indispensabil pentru oasele mamicii, dar si pentru cele ale micutului ei.
Surse minunate de calciu sunt produsele lactate si ele trebuie impartite astfel incat sa existe in meniul zilnic, pe tot parcursul zilei. Trebuie consumate lactate la micul dejun in orice forma, laptele putand fi usor inlocuit cu iaurt sau branza.
Micul dejun si cerealele
Cerealele contin glucide complexe, proteine vegetale, vitamine din grupa B, minerale si fibre. Dupa cereale vin sucurile de fructe, fructele si iaurtul.
Este important ca mama sa consume lapte si cereale de calitate, pentru ca ele vor ajunge mai tarziu in laptele copilului.
Fructe si legume crude
Este bine ca mamele care alapteaza sa manance in continuare fructe de 2-3 ori pe zi, dar in rest se limiteaza cantitatea de cruditati si salata verde. Pentru ca excesul de alimente crude poate provoca colici, gaze, constipatie bebelusului, o multime de neplaceri care se vor traduce in reprize de plans.
Ce trebuie evitat
In afara faptului ca trebuie ca mamicile sa respecte programul meselor si sa bea apa mai multa ca de obicei si mai ales plata, pentru a favoriza cresterea productiei de lapte, trebuie limitat consumul de:
apa minerala gazoasa;
berea si orice alt produs alcoolizat;
tutunul si alte substante toxice;
medicamentele gen antibiotice, antifungice, anticonvulsive;
cafeaua si ceaiul negru.
