Skip to article

Depresia postnatala, foarte periculoasa pentru mame! Primele simptome

Depresia postnatala, foarte periculoasa pentru mame! Primele simptome
Foarte multe femei trec printr-o depresie dupa ce nasc. Dezechilibrul hormonal ce se produce in corpul unei femei dupa ce naste este principalul motiv al declansarii depresiei postnatale.

Unele sentimente contradictorii pe care le resimte o femei in noua postura de mamapot întrerupe dezvoltarea legăturii materne-filiale și pot afecta negativ creșterea copilului nou-născut. Cele mai frecvente simptome ale depresiei postpartum sunt tristețea, iritabilitatea, oboseala, insomnia, pierderea apetitului și anxietatea.

Tristetea

Acesta este cel mai frecvent simptom. O proaspata mama are o stare de spirit proasta, este nefericit si plange fara niciun motiv, in special in anumite momente.

Iritabilitatea

O femeie care abia a nascut este agitata si nervoasa, atat cu partenerul ei cat si cu familia. Uneori furia ei se poate rasfrange si asupra bebelusului. Ea este total dezorientata si dezorganizata in gandurile sale si se confrunta cu incapacitatea a face fata sarcinilor zilnice.

Oboseala

Depresia postpartum face ca femeile sa se simta epuizate, coplesite si obosite pentru a-si îndeplini primele sarcini ca mama. Se simt incapabile si inutile.

Insomnia

Femeia are dificultatii de a adormi. Starea de agitatie si gandurile nu ii dau pace, de aceea nu se poate odihni si relaxa. Este intr-o continua tensiune.

Pierderea apetitului

Din cauza depresiei, o mama nu are pofta de mancare, iar acest fapt o oboseste si mai rau, deoarece organismul nu poate face fata si se slabeste.

Anxietatea

Se manifestă cu un sentiment de frică. Femeia se teme că este singură cu copilul ei, că nu poate să aibă grijă de el,dacă este bolnav și se simte vinovată de faptul că nu este suficient de "îndrăgostită" de copilul ei așa cum ar trebui să fie.

Tratamentul depresiei postpartum

Este dificil de spus cat dureaza depresia postpartum. In unele cazuri durează o săptămână, in altele pot dura cateva luni. Medicii recomanda tratarea depresiei postpartum de la început. Dacă nu este tratată corespunzător, aceasta poate persista luni și chiar ani.

Depresia postpartum are un tratament similar cu orice altă depresie. Terapia psihologică este cea mai indicată, mai ales atunci când mama își alăptează copilul. Cu toate acestea, în unele cazuri, este necesar să se combine cu medicamente.

Tratamentul începe de la momentul suspectării tulburării. Pacientul este încurajat să-și exprime modul în care se simte și terapeuții încearcă să il ajute să-și vadă problemele printr-o atitudine pozitivă, înțelegătoare, tolerantă și nu cu vina. Misiunea terapeuților este să te facă să vezi că această tulburare are un leac și te vor învăța cum să o faci. În primul rând, o mama va avea nevoie de sprijin și pace si ar trebui să fie conștientă de problema ei pentru a începe recuperarea.

Este foarte important ca partenerul să fie implicat în tratamentul acesteia. Soțul va participa, de asemenea, la terapii și va fi mai ușor să știe despre ce este vorba și să primească sfaturi despre cum să acționeze și să-și ajute soția. În ceea ce privește tratamentul farmacologic, medicul va prescrie tratamentul.


Articole recomandate

Ziua Cartii pentru Copii: top carti care dezvolta inteligenta emotionala a copiilor Ziua Cartii pentru Copii: top carti care dezvolta inteligenta emotionala a copiilor
Studiile au aratat ca atunci cand li se citeste zilnic copiilor de 4-5 ani acestia dezvolta abilitati cognitive – precum limbajul, imaginatia, cititul, scrisul, numaratul – mai repede. De asemenea, cei carora li se citeste cel putin o carte pe zi pana la aceasta varsta, ajung sa aiba un
Primele simptome ale sarcinii Primele simptome ale sarcinii
Femeia insarcinata isi poate da seama ca va avea un copil dupa o serie de semne clare, care pot fi confirmate de  testul de sarcina  si apoi de consultul de specialitate.Cand ramai in sarcinata, primul semn si cel mai important este absenta menstruatiei. Atentie, insa! Cand banuiesti ca
Studiu: Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului. Tu esti asa? Studiu: Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului. Tu esti asa?
Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului? Cercetatorii evalueaza de multa vreme rolul pe care parintii il joaca in dezvoltarea copiilor lor. Cercetatori de la Universitatea din Missouri au dat spre informare presei rezultatul studiului lor, anume ca stilul autoritar, sever, de
Infectii respiratorii recurente la copii? Ce poti face Infectii respiratorii recurente la copii? Ce poti face
Copiii au un sistem imunitar imatur pana la varsta de 8-10 ani, iar acest lucru ii face sa fie foarte receptivi la infectii. Incidenta infectiilor respiratorii este foarte ridicata in randul celor mici. Orice parinte este obisnuit cu “scenariul” in care copilul da dintr-o viroza in
Sarcina si coronavirus: sfaturile expertilor Sarcina si coronavirus: sfaturile expertilor
Coronavirusurile sunt o familie numeroasa de virusuri care provoaca boli care variaza de la raceala comuna la boli mai severe. Noul coronavirus care a creat pandemia din prezent este o tulpina noua care a fost descoperita in 2019 si care nu a fost identificata anterior la om. Un nou studiu publicat