Skip to article

Mortalitatea materna si infantila - o problema globala

Mortalitatea materna si infantila - o problema globala
World Association of Perinatal Medicine (WAPM), impreuna cu Societatea Romana de Obstetrica Ginecologie, a organizat cu ocazia primei Zile Internationale a Solidaritatii, o dezbatere pe marginea unei probleme acute: mortalitatea materna si infantila.

Prof. Dr. Gabriel Banceanu, impreuna cu prof. Dr. Radu Vladareanu si conf. Dr. Nicolae Suciu, aduc in prim plan o problema existenta la nivel mondial, care nu ocoleste nici tara noastra: sanatatea materna si infantila si modalitati de combatere a decesului mamei si copilului.

Anul acesta, Ziua Internationala a Solidaritatii este marcata prin conferinte organizate simultan, in toate colturile lumii, acestea avand menirea de a atrage atentia asupra numarului mare de mame si copii care mor in timpul sarcinii, nasterii sau imediat dupa nastere.

Mortalitatea materna si infantila reprezinta o problema actuala, ce afecteaza intreaga populatie a lumii. Statisticile privind mortalitatea materna si infantila sunt cutremuratoare:
In fiecare minut, in lume, o femeie insarcinata moare!

Anual, 4 milioane de copii mor in primele 28 de zile de la nastere!

Desi tarile din lumea a treia sunt cele mai afectate de mortalitatea materna si infantila, nici Romania nu se situeaza prea bine la acest capitol.

Potrivit datelor oferite de catre reprezentantii Institutului National de Statistica, in tara noastra, la 100.000 de nou nascuti, 14 femei mor la nastere. De asemenea, in 2009 au murit 2.250 de copii cu varsta cuprinsa intre 0 si 1 an. Este vorba despre o rata de 10,1‰, adica la 1000 nou nascuti exista un numar de 10 decese la nastere.

Cauzele mortalitatii materne si infantile sunt variate, insa ultimul studiu, realizat in 2007, in tara noastra, de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, pe tema mortalitatii infantile, aduce in prim plan principalele cinci cauze de mortalitate a bebelusilor in Romania.

"In 2007 s-a inregistrat un numar de 2574 de decese in randul nou nascutilor. Este vorba despre 1476 baieti si 1098 fete. Aceste decese, inregistrate in primul an de viata, au avut multiple cauze printre care cele mai frecvente au fost: afectiunile cu origine in perioada perinatala, afectiuni ale sistemului respirator, pneumonia, anomaliile congenitale, hypoxia si asfixierea la nastere si anomaliile congenitale ale inimii si sistemului circulator, arata studiul OMS", a declarat prof. Dr. Radu Vladareanu, Seful Clinicii de Obstetrica Ginecologie Elias, membru al Boardului WAPM.

Congresul Mondial de Sanatate Materna si Infantila (22-26 septembrie, Barcelona)
Problema cresterii mortalitatii materne si infantile va fi dezbatuta la nivel global in cadrul Congresului Mondial de Sanatate Materna si Infantila organizat in perioada 22-26 septembrie la Barcelona.

Experti din peste 80 de tari ale lumii vor fi prezenti in Barcelona in aceasta perioada, pentru a-si impartasi cunostintele si experienta in domeniul sanatatii mamei si a copilului, precum si pentru a discuta despre cele mai avansate metode de tratament in scopul scaderii mortalitatii materne si infantile. Astfel, timp de cateva zile, Barcelona va deveni Capitala Mondiala a Medicinei Perinatale.

Prof. Dr. Radu Vladareanu va semna in timpul Congresului, in numele Romaniei, Apelul catre Cetateni, manifest care atrage atentia asupra stadiului curent al sanatatii materne si infantile. Apelul va fi prezentat si in cadrul dezbaterii cu ocazia Zilei Internationale a Solidaritatii.

Congresul Mondial de Sanatate Materna si Infantila reuneste pentru prima data principalele trei grupuri de baza in medicina perinatala, in scopul schimbarii situatiei dramatice in care se afla sanatatea materna si infantila la nivel mondial.

Este vorba despre toate societatile internationala de medicina perinatala (WAPM, EAPM, IAPM, The Fetus as a Pacient etc.), ONG-urile si Fundatiile care activeaza in domeniu si agentiile specializate ale Natiunilor Unite. Acesta este motivul pentru care cuvintele cheie ale acestui congres sunt: Globalizare, Dialog si Solidaritate.

Evenimentul de presa, desfasurat cu ocazia Zilei Internationale a Solidaritatii, a fost organizat cu suportul companiei PALOMA TOURS .

Articole recomandate

Cum iti incurajezi copilul sa-si faca mai multi prieteni Cum iti incurajezi copilul sa-si faca mai multi prieteni
Socializarea face parte din dezvoltarea echilibrata a copilului tau, inca de la o varsta frageda. Unii copii isi fac prieteni mai usor, in timp ce pentru altii este mai complicat sa formeze rapid relatii stranse cu ceilalti copii de varsta lor. Rolul parintilor este acela de a incuraja socializarea
Cadouri pentru pasionatii de puzzle-uri Cadouri pentru pasionatii de puzzle-uri
Copiii prefera puzzle-uri cu eroii favoriti. Jocurile de tip puzzle au multiple beneficii, atat pentru copii, cat si pentru adulti. Ele stimuleaza creierul, testeaza inventivitatea, avand un rol important in dezvoltarea inteligentei. Pe copii, acestea ii invata sa caute singuri cele mai bune
Legea alaptatului in public a fost aprobata. Ce amenzi risca persoanele care discrimineaza mamele Legea alaptatului in public a fost aprobata. Ce amenzi risca persoanele care discrimineaza mamele
Legea alaptatului in public a fost aprobata, joi de Camera Deputaţillor. Orice persoana care va discrimina o mama care alapteaza in public va fi sanctionata.  Proiectul de lege privind alăptarea în spaţiile publice a fost adoptat cu 279 de voturi "pentru"şi o
Cum sa cresti o fiica indrazneata si curajoasa Cum sa cresti o fiica indrazneata si curajoasa
Intr-o societate in care fetele si baietii sunt crescuti diferit de catre parinti, asteptarile si presiunile apar, in mod special, in viata fetelor, inca de la o varsta frageda. Pentru a creste fete cu personalitate puternica si sigure pe ele, parintii trebuie sa realizeze cat este de important sa
Jucariile pentru copii, la granita dintre joaca si pericol. Tu cum alegi jucarii sigure pentru cel mic? Jucariile pentru copii, la granita dintre joaca si pericol. Tu cum alegi jucarii sigure pentru cel mic?
Jucăriile pentru copii reprezintă o industrie imensă. În prag de 1 iunie, vârful vânzărilor în industria de jucării, ne oprim pentru câteva momente pentru a analiza calitatea acestora și nu doar diversitatea. Colorate, în forme creative