Skip to article

Asistent maternal, bona sau babysitter?

Asistent maternal, bona sau babysitter?
Ultimele constatari oficiale au concluzionat ca suntem unicat in Uniunea Europeana in ceea ce priveste perioada de concediu pentru cresterea copilului. Autoritatile vor sa stimuleze cresterea natalitatii, insa in acelasi timp considera ca mamele ar trebui sa se intoarca la serviciu cat mai repede posibil.

Informatiile ce urmeaza au ca scop o mai buna informare asupra atributiilor si responsabilitatilor asistentilor maternali, a bonelor si a babysitter-ului, venind in ajutor mamicilor care vor sa gaseasca o solutie viabila si sigura pentru reintoarcerea la munca dupa nastere.

Ce este asistentul maternal?
Asistentul maternal este persoana atestata care, pentru o perioada de timp stabilita de catre Comisia pentru Protectia Copilului, poate lua in ingrijire unul sau mai multi copii. Pentru obtinerea atestatului, candidatii trebuie sa nu aiba un loc de munca stabil si sa indeplineasca mai multe conditii privitoare la sanatate, aptitudini, locuinta si mediu familial.

Asistentii maternali sunt angajatii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Persoana care intentioneaza sa devina parinte profesionist trebuie sa se adreseze initial acestei institutii si sa depuna o cerere de evaluare.

Lista completa cu actele necesare:

Cerere adresata Directiei pentru Protectia Copilului din judetul sau sectorul in care locuieste solicitantul
CV in care sa precizeze si motivele pentru care doreste sa devina asistent maternal profesionist
Copii legalizate ale actelor de stare civila si actelor de studii ale solicitantului
O scurta prezentare a persoanelor cu care locuieste
Certificate medicale eliberate de policlinica unde sunt arondati solicitantul si persoanele cu care locuieste
Cazierul judiciar al solicitantului si al persoanelor care locuiesc la aceeasi adresa
Asistent maternal, bona sau babysitter?


Cererea de evaluare a solicitantului se solutioneaza in 90 de zile de la data inregistrarii dupa care incepe procesul de evaluare. In etapa de evaluare initiala asistentul social responsabil urmareste daca solicitantul indeplineste toate conditiile privitoare la sanatate, aptitudini, locuinta si mediu familial."

Tot acum se face si evaluarea psihologica a solicitantului, urmarindu-se daca acesta are capacitatea de a lucra in conditii de stres sau speciale si intelege caracterul temporar al plasamentului copilului.

Salariul de incadrare al unui asistent maternal profesionist este cuprins intre 412 si 600 de lei, la care se poate adauga sporul de vechime - intre 5 si 25%, sporul pentru conditii deosebite - 15%, sporul pentru asistentii maternali care au in ingrijire mai mult de doi copii. De asemenea, pentru fiecare copil, se primeste alocatia de plasament (50 de lei) si alocatia de stat (21 de lei).

Toate cheltuielile efectuate de asistentul maternal in interesul copilului sunt decontate ulterior la directia judeteana de specialitate. In total, salariul unul asistent maternal profesionist se situeaza intre 650 si 1.000 de lei.

Ce este bona?

Copiii, de la trei luni si pana la absolvirea clasei a IV-a, ar putea beneficia de servicii de educatie si ingrijire la domiciliu. Una din solutiile propuse de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse este aceea a bonei. Potrivit unui proiect de lege ce va fi elaborat de Ministerul Muncii, familiile cu pana la patru copii vor primi un ajutor banesc. Parintii ar putea apela astfel la o bona care se va ocupa de ingrijirea copilului si care va fi aleasa si platita de autoritatile locale.

"Este foarte important ca, in primii doi sau trei ani de viata, copilul sa poata dispune de o forma de ingrijire in familie. Nu s-a stabilit inca de cate astfel de bone ar fi nevoie si ce pregatire ar trebui sa aiba, dar este clar ca ele raspund acelorasi nevoi ca si asistentii maternali", a declarat Mariela Neagu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului.

Potrivit proiectului ministerului, serviciile vor putea fi organizate in centre, la domiciliu sau la nivelul comunitatii, bonele trebuind sa fie acreditate sa desfasoare activitati de ingrijire, crestere, educare si invatare. Persoanele care vor obtine autorizatie vor putea presta servicii pentru copii pana termina clasa a IV-a, iar cele care isi vor desfasura activitatea in sistemul public vor fi angajate ale primariilor. Bonele vor putea ingriji in propria casa cel mult patru copii cu varste cuprinse intre trei luni si varsta de scolarizare, inclusiv proprii copii, sau doi copii din clasele I-IV.

Ce este un babysitter?

In schimb, in cazul persoanelor care lucreaza ca babysitter, serviciile de ingrijire vor fi acordate la domiciliul copilului, in baza unui contract incheiat cu parintii si o agentie de babysitting autorizata. Persoanele angajate ca babysitter vor trebui sa urmeze anterior angajarii un curs de 360 ore organizat de Ministerul Sanatatii Publice in colaborare cu Crucea Rosie elvetiana. Fiind o meserie care presupune o responsabilitate foarte mare, este absolute necesar ca persoana in cauza sa aiba cunostinte de puericultura si avizul unui medic psihiatru.

Diferentele intre cele trei meserii apar insa la nivelul responsabilitatilor si a remuneratiei primite de fiecare specialist in parte. Astfel:

Asistentul maternal este angajatul statului. Are responsabilitate in totalitate pentru serviciile oferite, insa remuneratia cea mai mica.

Bona este si ea angajata statului. Are responsabilitate in totalitate pentru serviciile oferite, insa munca este de cele mai multe ori prestata la domiciliul parintilor, maxim 10 ore/zi si cu o remuneratie mai mare decat a asistentului maternal.

Asistentul maternal si bona sunt angajati exclusiv ai statului, pe cand babysitter-ul poate fi angajat de o agentie privata, remuneratia in acest caz fiind cu totul alta. La fel si la nivelul responsabilitatilor, in care agentia este cea care raspunde pentru serviciile oferite de angajata sa.

Articole recomandate

Pregatirea pentru sarcina in 6 zile Pregatirea pentru sarcina in 6 zile
Esti pregatita sa devii mamica. Iata ce trebuie sa faci cu 6 zile inainte de data conceptiei. Afla mai multe despre primul trimestru de sarcina pe  calculator sarcina . Ziua 1: Renunta la anticonceptionale  Daca doriti sa deveniti mama va trebui sa intrerupeti orice forma de prevenire a
Un nou serial la Minimax, Talking Tom si prietenii lui Un nou serial la Minimax, Talking Tom si prietenii lui
De luni până vineri, de la ora 16:00, micii telespectatori vor face cunoștință cu cel mai inventiv grup de prieteni, alături de care vor învăța totul despre lumea aplicațiilor de succes Minimax a adus un nou serial pentru micii telespectatori,
Liber la joaca dupa relaxarea restrictiilor. Ce activitati sunt recomandate Liber la joaca dupa relaxarea restrictiilor. Ce activitati sunt recomandate
Copiii si parintii asteapta, deopotriva, sa poata iesi mai mult in aer liber dupa relaxarea restrictiilor impuse in starea de urgenta provocata de pandemia COVID-19. Eliminarea obligativitatii de a iesi din casa doar pentru cumparaturi de stricta necesitate ori pentru a merge la serviciu va scoate
Primele simptome de sarcina Primele simptome de sarcina
In timp ce testele de sarcina si ecografiile sunt singurele modalitati de a determina daca sunteti gravida, exista si alte semne si simptome pe care le puteti analiza.  Primele semne ale sarcinii  sunt mai mult decat o perioada ratata. Acestea pot include, de asemenea, varsaturi,
Calendarul inscrierilor la gradinita 2020-2021, publicat de Ministerul Educatiei Calendarul inscrierilor la gradinita 2020-2021, publicat de Ministerul Educatiei
Calendarul inscrierilor la gradinita pentru anul scolar 2020-2021 a fost publicat pe pagina de Facebook a Ministerului Educatiei. Inscrierile la gradinita 2020 debuteaza cu reinscrierea copiilor care urmeaza deja invatamantul prescolar. Parintii micutilor care acum sunt grupa mica sau grupa