Skip to article

Calatorii

Calatorii
Viata este ca o calatorie, mi-a spus un prieten in timp ce aveam una
din conversatiile noastre "filosofice".

Si este adevarat: calatorim prin copilarie, prin adolescenta, fugind de perioada in care suntem
dependenti de parinti dorind libertatea, intalnind distractia, dar si alte grupuri de adolescenti mai "nocivi".

Apoi poposim in statiunea numita "Maturitate", unde ne este permis sa visam cu nostalgie la perioada in care eram nestiutori, dar poate fericiti.

Ercih Kastner spunea ca oamenii adulti "se debaraseaza de copilarie ca de o palarie veche", dar ma intreb ce ar fi daca am pastra acea palarie ca pe o cheie cu care sa putem deschide usa catre un tarim magic, asemanator cu cel din basmele romanesti.

Chiar si o carte este o calatorie. Cind eram mica calatoream prin lumea ciresarilor, asteptind sa se intoarca, traind fiecare emotie, fiecare sentiment, bucurindu-ma ori de cite ori eroii romanului isi atingeau tinta.

Am calatorit apoi prin tarimul imaginat de C.S.Lewis, aventurindu-ma pina la "Ultima batalie". Acolo l-am cunoscut pe "Nepotul Magicianului", am calatorit pe mare in corabia "Zori de zi", aflind ca nu puteam ramine cu ceilalti copii pentru ca ei murisera.

Au fost calatorii incitante, dar cu timpul cartile de pe raftul copiilor au fost epuizate si asa am trecut la alt gen de calatorie.

Am simtit cum "ca o floare a gerului, frica si-a intins petalele de gheata in stomacul unei fete si ca intunericul si-a asezat degetele lui lungi pe pat" (Dean R. Kootz), atragindu-ma si pe mine in negura temerilor, stind pe pat...

Si totusi in spitalul in care se intimplau atit de multe. Am secatuit mica biblioteca si de cartile de genul acesta, stresand bibliotecara cu aceeasi intrebare "Carti de groaza mai aveti?".

Si acum mai calatoresc prin paginile unor carti dar, mai rar, din pacate...Am inceput sa cunosc lumea plina de agonie si fantastic a lui Cartarescu, am aflat mai multe despre ce inseamna sa fii "Singur sub dus", Bacovia continua sa-mi sopteasca la ureche cum a trecut el prin "Liceu-cimitir al tineretii" lui sau cum totul e negru, de plumb si pustiu.

Pasesc pe tarimul unei lumi triste, deprimante, totul pare atit de profan, totul este aventura, sau poate un sens in zadar...(?)

Trec printr-un "Liceu-cimitir cu lungi coridoare", simt nebunia unor
adolescenti care "si-au stricat sanatatea, tineretea la fel", rad cind trebuie si nu plang pentru ca nu vreau, imi amintesc de tot ce am facut, ce n-am facut, ma regasesc si intru in visare, apoi ma trezesc, dar totul e la fel, tot trist si apoi intervine Cartarescu intrebindu-se "De ce iubim femeile?", dand tot el raspunsul.

Calatoresc cind citesc, cind ascult muzica care imi place, cind dorm, cind mai beau niste bere si incep sa aberez, calatoresc cind visez cu ochii deschisi.

Calatoresc cind stau..., cind scriu. Si acum, la sfirsit, ma intreb-de ce calatorim doar cu trenul, cu avionul, vizitand nu stiu ce locuri?

De ce sa asteptam sa ne luam concediu sau o vacanta pentru a pleca departe, cind putem, pur si simplu, sa deschidem o carte sau sa lasam trupa preferata sa (ne in) cinte?!

Imi place sa calatoresc normal, dar pina atunci nu stau sa treaca timpul pe linga mine (sau poate ca da), ci fac ce am scris mai sus, dar cred ca incep sa aberez si ideile deviaza de la subiect.

Articole recomandate

Primele simptome ale sarcinii Primele simptome ale sarcinii
Femeia insarcinata isi poate da seama ca va avea un copil dupa o serie de semne clare, care pot fi confirmate de  testul de sarcina  si apoi de consultul de specialitate.Cand ramai in sarcinata, primul semn si cel mai important este absenta menstruatiei. Atentie, insa! Cand banuiesti ca
Studiu: Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului. Tu esti asa? Studiu: Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului. Tu esti asa?
Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului? Cercetatorii evalueaza de multa vreme rolul pe care parintii il joaca in dezvoltarea copiilor lor. Cercetatori de la Universitatea din Missouri au dat spre informare presei rezultatul studiului lor, anume ca stilul autoritar, sever, de
Infectii respiratorii recurente la copii? Ce poti face Infectii respiratorii recurente la copii? Ce poti face
Copiii au un sistem imunitar imatur pana la varsta de 8-10 ani, iar acest lucru ii face sa fie foarte receptivi la infectii. Incidenta infectiilor respiratorii este foarte ridicata in randul celor mici. Orice parinte este obisnuit cu “scenariul” in care copilul da dintr-o viroza in
Sarcina si coronavirus: sfaturile expertilor Sarcina si coronavirus: sfaturile expertilor
Coronavirusurile sunt o familie numeroasa de virusuri care provoaca boli care variaza de la raceala comuna la boli mai severe. Noul coronavirus care a creat pandemia din prezent este o tulpina noua care a fost descoperita in 2019 si care nu a fost identificata anterior la om. Un nou studiu publicat
Marturia unei asistente romance in Italia, mama a doi copii: "Nu pot sa-i imbratisez cand ajung acasa" Marturia unei asistente romance in Italia, mama a doi copii: "Nu pot sa-i imbratisez cand ajung acasa"
O asistenta romanca lupta sa salveze vietile celor afectati de noul coronavirus. Lucreaza intr-o sectie de Terapie Intensiva a unui spital din Lombardia, cea mai afectata zona din Italia in ceea ce priveste numarul de imbolnaviri cu coronavirus. Asistenta romanca, in varsta de 42 de ani, intra