Skip to article

Cum e temperamentul copilului tau?

Trasaturile timpurii de personalitate tind cu timpul sa devina fatade ale personalitatii adultului de mai tarziu, influentandu-i individului in mod major viata si deciziile pe care le va lua.

Clasificarea temperamentala a lui Carl Gustav Jung imparte trasaturile de personalitate ale oricarui individ in doua mari categorii: introvertul si extravertul.

Este extrem de important pentru orice parinte sa stie de la inceput in care din cele doua categorii se incadreaza copilul sau, pentru a-i putea intelege mai bine reactiile, motivatiile pentru un anumit comportament sau replica.

Iata, asadar, trasaturile comune fiecarui stereotip temperamental:

Copilul introvert
Acesti copii sunt foarte usor de recunoscut dintr-un grup, deoarece tind sa nu se remarce prin nimic, insa tocmai din aceasta cauza, se remarca imediat prin felul retras in care stau intr-un colt si privesc la ceilalti copii.

Firi timide si inchise in sine, copiii introverti nu obisnuiesc sa vorbeasca prea mult, din aceasta cauza ei intampinand serioase probleme de comunicare cu ceilalti colegi, cu profesorii, educatorii, vecinii si chiar si cu proprii parinti.

Un avantaj major al copilului introvert este insa dat de gradul crescut de seriozitate, meticulozitate si autocontrol. Tind sa isi respecte intotdeauna promisiunile, sunt foarte ordonati atat cu lucrurile cat si in activitatile desfasurate.

De obicei nu se reped sa actioneze impulsiv, intai analizeaza situatia si abia apoi actioneaza, fiind feriti astfel de multe situatii conflictuale.

Insa printre copiii introverti se gasesc si destui fricosi, excesiv de timizi, prea visatori, nehotarati si cu lacune in imaginatie.
Cum e temperamentul copilului tau?


Dar, cu exercitiu, automotivatie si incurajari din partea parintilor si a persoanelor apropiate din familie, copiii introverti pot ramane la adolescnta doar cu partile bune din acest tip de temperament, suprimandu-si-le pe cele slabe.

Copilul extravert
Daca intr-un grup de copii exsta unul a carui voce se aude cel mai tare si pe care ceilalti il asculta fara ezitare, avem de-a face cu siguranta cu un copil extravert.

Deschisi, comunicativi si exuberanti, copiii extravertiti vorbesc fara retinere cu oricine, despre orice, chiar si despre viata lor personala trecuta sau viitoare.

Sunt copii glumeti, veseli, mereu pusi pe sotii, optimisti, adesea in centrul atentiei la joaca sau in tabere, stiind sa intretina sau sa aduca buna dispozitie.

Isi fac foarte usor prieteni, au foarte multe cunostinte, din toate clasele sociale si orice domeniu, datorita usurintei extraordinare in comunicarea cu cei din jur.

Insa de multe ori temperamentul acesta "vulcanic" le poate dauna, prin accidente fizice sau prin oprobiu public atunci cand nu tac si vorbesc prea mult, devenind obositori.

Actioneaza de regula fara sa analizeze foarte minutios problema, oferind din pacate deseori solutii superficiale sau ineficiente.

Copiii extravertiti sunt copii impulsivi, care traiesc sentimentele la cote foarte inalte si isi pierd stapanirea de sine foarte usor. Se supara repede dar le si trece repede.

Articole recomandate

Un baby monitor, cel mai bun ajutor pentru mamica in primii ani de viata Un baby monitor, cel mai bun ajutor pentru mamica in primii ani de viata
Venirea pe lume a unui copil este motiv de bucurie in orice familie, dar si o grija in plus. Mai bine zis, acea grija care le face pe toate celelalte sa treaca in plan secund, pentru ca micutul care v-a imbogatit vietile are nevoie de atentie permanenta si de supraveghere 24 de ore din 24. Orice
Jocul inspirat din basme care antreneaza memoria copilului Jocul inspirat din basme care antreneaza memoria copilului
Arvur Games, un Start-Up românesc a lansat primele sale jocuri de societate care îmbunătățesc memoria copiilor. Pentru că și-au dorit să întărească ideea de interacțiune părinte-copil, o familie din București a creat două
Cum sa ramai insarcinata cat mai repede Cum sa ramai insarcinata cat mai repede
Ti-ai propus sa devii mamica – felicitari! Ceea ce trebuie sa stii acum este ca totul tine de sincronizare. In primul rand, raportul sexual trebuie sa aiba loc fie in ziua de ovulatie (cand  ovulul este eliberat din ovar), fie cu cateva zile inainte (spermatozoizii pot trai in tractul
De ce sa duci copilul la inot iarna. Beneficii mai putin stiute De ce sa duci copilul la inot iarna. Beneficii mai putin stiute
Lectiile de inot au beneficii semnificative in dezvoltarea fizica si psihica a copiilor cu varsta de pana la 4 ani, mai ales iarna, cand contribuie si la dezvoltarea imunitatii. O alternativa la activitatile in aer liber din sezonul cald, inotul devine astfel o solutie ideala pentru petrecerea
In clubul Minimax poti castiga premii fabuloase in fiecare luna In clubul Minimax poti castiga premii fabuloase in fiecare luna
Televiziunea preferata a copiilor, Minimax, a creat pentru copii si parinti un club de fani unde micutii au parte de continut exclusiv si pot castiga, in fiecare luna, premii fabuloase. In luna decembrie, premiul cel mare este o consola Xbox One, care le va face vacanta mai distractiva copiilor!