Parerile privind pericolele la care e expus un copil care isi suge degetul in permanenta sunt impartite, insa toti specialistii pediatri sunt de acord ca ea reprezinta o practica daunatoare.
De ce isi suge copilul degetul?
Pentru inceput ar trebui cautate motivele pentru care un copil isi suge degetul.
Incontestabil, o forma de relaxare pentru copil, suptul degetului este strict legat de suptul de la sanul mamei, forma de hranire, calmare nervoasa si linistire.
Insa studii de specialitate au demonstrat faptul ca unii copii isi sug degetul inca din perioada intrauterina, ca mecanism de autolinistire.
Pediatrii sustin ca suptul degetului este normal la sugari si la copii mici. Un instinct natural de a suge degetul apare la copii imediat dupa primele alaptari, si se manifesta in absenta sanului mamei sau biberonului in cazul hranirii cu formule de lapte.
Aceiasi medici sustin si ca suptul degetului este un obicei care dispare de la sine, treptat, intre 3 si 6 ani, odata ce copilul va descoperi alte activitati care sa ii ofere relaxare sau va deveni mai constient de mustrarile venite din partea parintilor.

Se pare ca acest obicei nu devine periculos decat in momentul in care afecteaza serios dezvoltarea copilului.
Iar acest aspect este legat atat de deformarea boltei palatine, la un nou nascut, cat si de deformarea dentitiei permanente, in cazul unui copil de peste 5 ani.
Ideea de baza este ca parintii nu trebuie sa fie ingrijorati daca micutul lor isi suge pentru cateva momente degetul.
Mai mult ca sigur ii este foame sau o durere il streseaza. Poate colici, poate altceva.
Insa in momentul in care practica este permanenta iar copilul, din cauza salivatiei excesive, a dezvoltat afte la coltul buzelor, basicute pe limba, micoze la degetul supt sau medicul observa o deformare a boltei palatine in cazul in care se impinge cu varful degetului in cerul gurii, este cazul sa interveniti.
La inceput, usor, prin scoaterea degetelului din gura si atragerea copilului catre alte activitati, ca hranirea, joaca manutelor cu un obiect sau punerea tetinei.
In cazul in care copilului ii dau primii dintisori, este posibil ca acesta sa foloseasca degetele ca pe un instrument cu care sa isi maseze, involuntar, gingiile dureroase.
In acest caz folositi cu incredere produsele medicale de calmare a mancarimii gingivale si obiectele de mestecat special create pentru aceasta perioada.
Autor: Diana Paunescu