Skip to article

De ce trebuie sa tinem un jurnal?

De ce trebuie sa tinem un jurnal?
Adolescenta este un adevarat "laborator" de plamadiri ale personalitatii, pentru ca este perioada cea mai fragila si mobila a evolutiei fizice, psihice si sociale a tanarului.

In foarte multe scrisori imi scrieti despre vise "neimplinite", despre iubirea "imposibila", despre relatii "dezastruoase" tocmai cu cei pe care-i iubiti, si va intrebati neincetat: "De ce?".

Sunteti la varsta unui proces in zig-zaguri, cu salturi spectaculoase, dar si cu oprelisti, iar intrebarea "cine sunt?" devine uneori obsedanta.

Este varsta adolescentei, acea inchidere in sine, inchiderea sufletului in propriul jurnal; "el" va intelege, "el" stie cata suferinta duceti cu voi. Toate aceste "arderi" ale voastre nu inseamna decat studiul propriei deveniri, cautarea de sine, autodescoperirea si autovalorizarea.

Intr-adevar, voi ganditi altfel, intr-un mod foarte unic si personal, voi transformati valorile materiale si spirituale in modele si idealuri de viata. Nu am considerat niciodata adolescenta o criza, ci, dimpotriva varsta oglinzii si a creativitatii. Din consumator de cultura, adolescentul devine creator de cultura.

Este varsta curajului si a ideilor abstracte, a dramatismului, a conduitelor de tip "totul sau nimic", la toate aceste caracteristici adaugandu-se nevoia voastra de originalitate. Timpul cautarilor inseamna tot creatie.
De ce trebuie sa tinem un jurnal?


Scrieti-va ideile in jurnale. Este o terapie formidabila sa-ti recunosti sentimentele, chiar e necesar sa plangi daca trebuie. Numai tu cu jurnalul tau stiti cel mai bine prin ce treci. Framantarile tale sunt unice, asa cum esti si tu.

Creatia ta inseamna cunoastere. Tocmai asta te defineste pe tine si te leaga afectiv si cognitiv de cei din jur. Tot ce scrii, tot ce gandesti inseamna constructia constiintei de sine. Tu elaborezi trasaturi caracteriale (increderea, demnitatea, dorinta de dreptate, perseverenta); tot ce atingi cu sufletul tau se diferentiaza in unic.

Voi, adolescentii, cu entuziasmul si ardoarea varstei, dati succesiune vietii, intensitate, profunzime, voi dati valoarea existentei si sudati natural copilaria de maturitate. Noi, adultii, suntem mandri de voi, dar suntem mai infantili in a arata in vreun fel acest lucru.

Avem si noi mii de defecte, n-avem rabdare si timp sa fim mai multa vreme cu voi, sa va sprijinim trairile si confidentele, suntem oponenti, unii dintre noi ridiculizam, minimalizam sau marginalizam actiunile voastre, n-avem tact, chef de dialog.

In numele adultilor care se regasesc in aceste noncomportamente va cer iertare. Stim cu totii ca amestecul brutal in viata voastra va scoate din minti. Si pentru asta va cerem iertare.

Relatiile dintre generatii au fost mereu aceleasi, n-am invatat nimic noi, adultii, de la propria adolescenta, nici de la parintii nostri, iar voi, la randul vostru, veti fi tentati sa infranati adolescentilor ce vin aceleasi lucruri. Nu uitati asta!

E in legea firii sa pastram acest stres universal (intre generatii), tocmai pentru a fi voi in LUMINA , mai stralucitori, mai in arena vietii, pentru ca lupta din voi insiva nu s-ar vedea in afara. Adolescenta n-ar mai fi un generator de opinii si discutii in contradictoriu.

Ar fi plictisitor sa dispara dintre noi lupta; dezvoltarea personalitatii ar fi astfel infranata, adolescentul ar fi arid in sentimente. V-ati gandit la asta?

Sa nu va doriti sa cresteti prea repede!

Lumea adolescentilor e plina de emotii, de dorinte, este o lume a afirmarii si exaltarii. Sentimentele iau cu asalt tot ce e mai frumos si de nerealizat la prima vedere. La intrebarea ce v-a adus bun adolescenta, o tanara mi-a spus: "Mi l-a adus pe Dumnezeu!". De fapt, a vrut sa spuna ca l-a descoperit in inima sa.

Traiti frumos si scrieti-va in jurnale trairile. Dupa ani veti fi mandri de evolutia voastra si acest lucru va va da un sentiment mai profund de acceptare. Veti deveni maturi nu dintr-o data, ci progresiv, (cu incetinitorul).

Nu va doriti sa cresteti mai repede! Faceti o magie si intarziati aceasta varsta, pe care unii o numesc "ingrata", dar careia eu ii spun "dumnezeiasca". Si credeti-ma pe cuvant ca stiu ce spun!

Autor: Daniela Parvu

Articole recomandate

Provocarile din primul an de viata al bebelusului Provocarile din primul an de viata al bebelusului
Primul an ca părinte, în special la primul copil este un an plin de provocări. Oricât de mult ne-am pregăti, sunt momente care se întâmplă pentru prima oară. Familia si prietenii ne ofera sfaturi din propriile lor experiențe sau din ce au mai auzit
Invatamant digital in anul pandemiei. Cum si cu ce resurse Invatamant digital in anul pandemiei. Cum si cu ce resurse
Un sondaj al Editurii Didactica Publishing House, realizat in luna septembrie arata ca 96% dintre cadrele didactice considera importanta si foarte importanta folosirea unei platforme educationale in contextul actual al programului educational. Potrivit datelor, si parintii simt nevoia unei astfel
Cele mai utile si frumoase cadouri pentru bebelusi. Parintii vor fi incantati! Cele mai utile si frumoase cadouri pentru bebelusi. Parintii vor fi incantati!
Cadourile pentru bebelusi pot fi foarte dificil de ales, iar atunci cand trebuie sa marchezi un moment special precum prima aniversare sau un botez te poti trezi intr-un adevarat impas. Care este cel mai potrivit cadou pentru un bebelus? Cu siguranta multe dintre noi ne-am pus aceasta intrebare cel
5 cele mai frecvente intrebari despre sarcina 5 cele mai frecvente intrebari despre sarcina
Gravidele intreaba: Perioada sarcinii - mai ales daca e vorba despre primul bebe - este una plina de emotii, dar si de temeri, nelamuriri, dileme si intrebari. Iata care sunt cele mai frecvente intrebari pe care gravidele le adreseaza online. Cum pot sa aflu cand o sa nasc? Numarul de saptamani de
Ofera copilului ingrijirea specifica tipului sau de piele cu Mustela Ofera copilului ingrijirea specifica tipului sau de piele cu Mustela
Una dintre cele mai gresite conceptii in ceea ce ii priveste pe bebelusi este aceea ca pielea lor este asemanatoare, cu particularitati si nevoi similare. Insa, este important de retinut faptul ca nu toti bebelusii au acelasi tip de piele, ceea ce inseamna ca nevoile lor sunt diferite. In acest