Skip to article

Drogurile - un pericol pentru copilul tau?

Drogurile - un pericol pentru copilul tau?
Din pacate, in ziua de azi, drogurile se intalnesc la tot pasul - in cercurile de prieteni, in parcuri, cluburi, chiar si la scoala.

Consumul de droguri poate reprezenta un pericol pentru un adolescent daca acesta nu este constient de efectele negative pe care drogurile le pot avea asupra lui.

Incurajarea copilului tau de a evita drogurile, alcoolul si tutunul, trebuie sa inceapa devreme. Insa ai grija si la exemplul pe care i-l oferi tu.

Apropie-te de copilul tau

Incepe-ti misiunea construind legaturi stranse de incredere si afectiune cu copilul tau, invatandu-l(o) sa ia decizii cu incredere.

Discuta cu el si invata-l abilitatile necesare rezolvarii problemelor de timpuriu, si intareste-i stima de sine ori de cate ori poti.

Explica-i cum anumite lucruri pot fi "rele" sau "bune" pentru corp: mentioneaza mancaruri preferate care sunt sanatoase, precum si substante care se gasesc prin casa, care nu sunt.

Explica-i ca medicamentele prescrise de doctor pot ajuta persoanele care au nevoie de ele, dar le pot face rau altora.

Drogurile - un pericol pentru copilul tau?

Explica-i ce sunt drogurile, alcoolul si tutunul

Explica-i copilului tau ce sunt alcoolul, tutunul si drogurile. Discuta despre cum acestea pot interfera cu modul in care corpul lucreaza si pot provoca riscuri pentru sanatate ce pot dura toata viata. Introdu ideea dependentei: consumul de droguri este un obicei foarte rau care este dificil de oprit.

Impreuna cu el (ea), imaginati-va scenarii posibile in care prietenii ii ofera droguri, si repetati raspunsuri sau scuze posibile. Incearca sa cunosti prietenii copiiilor tai, interesele lor si familiile din care provin.

Ajuta-l sa distinga miturile de realitate

Ajuta-ti copilul sa distinga miturile drogurilor de realitate, spre exemplu acela ca marihuana nu este nociva deoarece provine de la o planta si este totul natural. Esxplica-i ca nu tot ceea ce este natural este si benefic pentru corp, de exemplu, cum te poti otravi cu ciuperci sau cum te ustura atunci cand atingi o urzica.

Sustine-ti si incurajeaza-ti copilul ori de cate ori poti, mai ales atunci cand observi ca face decizii care sunt foarte bune pentru corpul lui sau ei.

Articole recomandate

Educatia pariorilor-pas cu pas Educatia pariorilor-pas cu pas
Trăim într-o lume în care pasiunea sportului se împletește tot mai mult cu cea a pariurilor sportive. Tot mai mulți oameni, femei și bărbați deopotrivă, vor să simtă mai multă adrenalină urmărind în direct o
Cand este momentul sa duci copilul la psihoterapie Cand este momentul sa duci copilul la psihoterapie
Copilul tau spune mereu NU, este morocanos, nu doarme, refuza sa se joace cu altcineva decat cu tine, nu reuseste sa se adapteze la gradinita, are nevoie de sprijin si suport constant din partea unui adult desi nu mai este bebelus? Sunt cateva dintre problemele care ii duc pe unii parinti la
Insolatia in sarcina: simptome si primele masuri Insolatia in sarcina: simptome si primele masuri
Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care un medic specialist obstetrician le primeste in perioada verii din partea pacientelor insarcinate este: pot merge la mare sau la piscina fara a pune in pericol fatul? Raspunsul este da, insa, spre deosebire de o perioada obisnuita, o gravida trebuie
Ce sa-i inveti pe copii in aceasta vara Ce sa-i inveti pe copii in aceasta vara
Timpul pe care copiii tai il vor petrece acasa in vacanta trebuie sa fie folosit in scopuri constructive. Acestia trebuie sa invete mereu, sa descopere lucruri noi si sa nu se plictiseasca nici atunci cand stau acasa cu familia. Nu incerca sa te concentrezi doar pe teorie sau teme, ci scoate-i pe
Cinci lucruri pe care trebuie sa le stii daca urmeaza sa devii mama Cinci lucruri pe care trebuie sa le stii daca urmeaza sa devii mama
A deveni mama este un punct esential in viata oricarei femei. Primele momente impreuna cu copilul iti vor ramane impregnate in memorie pentru intreaga viata. Dar, ai in vedere ca in viata unei mame apar schimbari importante si de multe ori ele pot fi coplesitoare. Adesea, te vei indoi de