Skip to article

Fobia scolara - Sfaturi pentru a-ti ajuta copilul

Fobia scolara - Sfaturi pentru a-ti ajuta copilul
Fobia scolara afecteaza 3-5% din copiii scolarizati. In preajma inceputului noului an scolar, este important ca parintii sa stie cum sa recunoasca si sa gestioneze fobia fata de scoala a copiilor lor.

Adesea, fobia scolara este inteleasa gresit sau diagosticata tarziu, fiind confundata cu lenea, cu teama de un profesor sau de note proaste.

In realitate, fobia scolara este un fenomen complex ce intervine in momentele grele si de rascruce ale educatiei sau in familia copilului. Diagnosticata la tip, fobia scolara poate disparea rapid.

Care copii sunt afectati de fobia scolara?

Adesea, copiii de scoala generala si cei din clasa a 12-a sunt cei mai afectati. La gradinita, copilul refuza sa mearga la scoala pentru ca sufera de anxietatea de separare de parintii sai. E un fenomen normal care se estompeaza in timp, spre deosebire de fobia scolara, care din contra, se agraveaza in timp.

Fobia scolara nu afecteaza doar copiii slabi la invatatura, dupa cum s-ar crede, ci si elevii care invata bine, iar intr-o zi nu mai apar pe la scoala. Chiar copiii cuminti par sa fie cei mai afectati de aceasta fobie, datorita perfectionismului lor dus la extrem. Sentimentul de esec este atat de puternic, incat ii blocheaza total.

Tulburarea apare adesea intr-un moment important din viata copilului: trecerea in clasa a 5-a, a 9-a sau a 12-a, dar si moartea cuiva din familie poate declansa fobia de scoala.

Cum definim fobia scolara?

Fobia scolara se poate banui in momentul in care copilul refuza sa mearga la scoala din motive irationale. Nu e din cauza ca are note proaste sau ca profesorul nu il iubeste. El intra in panica daca parintii incearca sa-l duca la scoala cu forta.

Cum se instaleaza fobia?

Ea se instaleaza fie progresiv, adica copilul se plange din ce in ce mai mult ca merge la scoala, se face ca-i bolnav, fie dintr-o data, dupa nasterea unui nou fratior, dupa imbolnavirea mamei sau dupa decesul unei fiinte dragi.

Care sunt principalele simptome ale fobiei scolare?

Copilul este foarte anxios cand aude de mersul la scoala, refuza sa faca acest lucru, putand merge pana la a se baricada in camera. Uneori se calmeaza si se lasa condus la scoala, insa fuge repede si se intoarce acasa. Cand copilul e mare, el poate fi agresiv. Insa deindata ce-i acasa, totul e bine, e binevoitor si chiar de acord sa-si faca temele.

Ce ascunde fobia scolara?

Intr-un caz din cinci, ea mascheaza o stare depresiva. De aceea ea trebuie rezolvata cat mai rapid, la un psiholog. Sensul profund al fobiei scolare este, se pare, rezistenta copilului la schimbari. Pana la urma, scoala e cea care ne face mari, iar fobia scolara este un refuz inconstient de a ne separa de parinti, de a creste.

Cum iti ajuti copilul sa iubeasca scoala?

Nu-l invinovati si nu te invinovati
Perintii cred ca e cumva vina lor daca progenitura lor nu mai vrea sa mearga la scoala, ca nu au fost destul de stricti si nu i-au pus limite copilului. Insa nu educatia data e de vina, fobia scolara tine de psihicul juniorului , nu e nimeni vinovat de asta. Copilul are nevoie de parintii sai pentru a iesi din impas, asadar nu-i crea angoase suplimentare!

Actioneaza repede
Fobia scolara este adesea diagnosticata tarziu, iar simptomele de stres acut la care este suspus copilul (tahicardie, vomitari) sunt adesea interpretate ca simple acte de comedie jucate de copil pentru a impresiona sau sunt confundate cu boli curente. Insa fobia nu trebuie lasata sa castige teren. Cu cat copilul este ignorat mai multa vreme, cu atat lui ii va fi mai greu sa se intoarca la scoala.

Gaseste o solutie impreuna cu copilul

Copilul vrea sa scape de fobia sa, numai ca nu gaseste forta necesara pentru a o face. Fobia scolara se trateaza foarte bine prin sedinte la psiholog sau psihiatru. Terapia dureaza uneori si un an, atunci cand boala este descoperita tarziu, insa are efect. Intre timp, ar fi de preferat ca el sa ia cursurile de la colegi si sa evite temporar mersul la scoala.

Articole recomandate

Ziua Cartii pentru Copii: top carti care dezvolta inteligenta emotionala a copiilor Ziua Cartii pentru Copii: top carti care dezvolta inteligenta emotionala a copiilor
Studiile au aratat ca atunci cand li se citeste zilnic copiilor de 4-5 ani acestia dezvolta abilitati cognitive – precum limbajul, imaginatia, cititul, scrisul, numaratul – mai repede. De asemenea, cei carora li se citeste cel putin o carte pe zi pana la aceasta varsta, ajung sa aiba un
Primele simptome ale sarcinii Primele simptome ale sarcinii
Femeia insarcinata isi poate da seama ca va avea un copil dupa o serie de semne clare, care pot fi confirmate de  testul de sarcina  si apoi de consultul de specialitate.Cand ramai in sarcinata, primul semn si cel mai important este absenta menstruatiei. Atentie, insa! Cand banuiesti ca
Studiu: Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului. Tu esti asa? Studiu: Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului. Tu esti asa?
Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului? Cercetatorii evalueaza de multa vreme rolul pe care parintii il joaca in dezvoltarea copiilor lor. Cercetatori de la Universitatea din Missouri au dat spre informare presei rezultatul studiului lor, anume ca stilul autoritar, sever, de
Infectii respiratorii recurente la copii? Ce poti face Infectii respiratorii recurente la copii? Ce poti face
Copiii au un sistem imunitar imatur pana la varsta de 8-10 ani, iar acest lucru ii face sa fie foarte receptivi la infectii. Incidenta infectiilor respiratorii este foarte ridicata in randul celor mici. Orice parinte este obisnuit cu “scenariul” in care copilul da dintr-o viroza in
Sarcina si coronavirus: sfaturile expertilor Sarcina si coronavirus: sfaturile expertilor
Coronavirusurile sunt o familie numeroasa de virusuri care provoaca boli care variaza de la raceala comuna la boli mai severe. Noul coronavirus care a creat pandemia din prezent este o tulpina noua care a fost descoperita in 2019 si care nu a fost identificata anterior la om. Un nou studiu publicat