Skip to article

Fobia scolara - Sfaturi pentru a-ti ajuta copilul

Fobia scolara - Sfaturi pentru a-ti ajuta copilul
Fobia scolara afecteaza 3-5% din copiii scolarizati. In preajma inceputului noului an scolar, este important ca parintii sa stie cum sa recunoasca si sa gestioneze fobia fata de scoala a copiilor lor.

Adesea, fobia scolara este inteleasa gresit sau diagosticata tarziu, fiind confundata cu lenea, cu teama de un profesor sau de note proaste.

In realitate, fobia scolara este un fenomen complex ce intervine in momentele grele si de rascruce ale educatiei sau in familia copilului. Diagnosticata la tip, fobia scolara poate disparea rapid.

Care copii sunt afectati de fobia scolara?

Adesea, copiii de scoala generala si cei din clasa a 12-a sunt cei mai afectati. La gradinita, copilul refuza sa mearga la scoala pentru ca sufera de anxietatea de separare de parintii sai. E un fenomen normal care se estompeaza in timp, spre deosebire de fobia scolara, care din contra, se agraveaza in timp.

Fobia scolara nu afecteaza doar copiii slabi la invatatura, dupa cum s-ar crede, ci si elevii care invata bine, iar intr-o zi nu mai apar pe la scoala. Chiar copiii cuminti par sa fie cei mai afectati de aceasta fobie, datorita perfectionismului lor dus la extrem. Sentimentul de esec este atat de puternic, incat ii blocheaza total.

Tulburarea apare adesea intr-un moment important din viata copilului: trecerea in clasa a 5-a, a 9-a sau a 12-a, dar si moartea cuiva din familie poate declansa fobia de scoala.

Cum definim fobia scolara?

Fobia scolara se poate banui in momentul in care copilul refuza sa mearga la scoala din motive irationale. Nu e din cauza ca are note proaste sau ca profesorul nu il iubeste. El intra in panica daca parintii incearca sa-l duca la scoala cu forta.

Cum se instaleaza fobia?

Ea se instaleaza fie progresiv, adica copilul se plange din ce in ce mai mult ca merge la scoala, se face ca-i bolnav, fie dintr-o data, dupa nasterea unui nou fratior, dupa imbolnavirea mamei sau dupa decesul unei fiinte dragi.

Care sunt principalele simptome ale fobiei scolare?

Copilul este foarte anxios cand aude de mersul la scoala, refuza sa faca acest lucru, putand merge pana la a se baricada in camera. Uneori se calmeaza si se lasa condus la scoala, insa fuge repede si se intoarce acasa. Cand copilul e mare, el poate fi agresiv. Insa deindata ce-i acasa, totul e bine, e binevoitor si chiar de acord sa-si faca temele.

Ce ascunde fobia scolara?

Intr-un caz din cinci, ea mascheaza o stare depresiva. De aceea ea trebuie rezolvata cat mai rapid, la un psiholog. Sensul profund al fobiei scolare este, se pare, rezistenta copilului la schimbari. Pana la urma, scoala e cea care ne face mari, iar fobia scolara este un refuz inconstient de a ne separa de parinti, de a creste.

Cum iti ajuti copilul sa iubeasca scoala?

Nu-l invinovati si nu te invinovati
Perintii cred ca e cumva vina lor daca progenitura lor nu mai vrea sa mearga la scoala, ca nu au fost destul de stricti si nu i-au pus limite copilului. Insa nu educatia data e de vina, fobia scolara tine de psihicul juniorului , nu e nimeni vinovat de asta. Copilul are nevoie de parintii sai pentru a iesi din impas, asadar nu-i crea angoase suplimentare!

Actioneaza repede
Fobia scolara este adesea diagnosticata tarziu, iar simptomele de stres acut la care este suspus copilul (tahicardie, vomitari) sunt adesea interpretate ca simple acte de comedie jucate de copil pentru a impresiona sau sunt confundate cu boli curente. Insa fobia nu trebuie lasata sa castige teren. Cu cat copilul este ignorat mai multa vreme, cu atat lui ii va fi mai greu sa se intoarca la scoala.

Gaseste o solutie impreuna cu copilul

Copilul vrea sa scape de fobia sa, numai ca nu gaseste forta necesara pentru a o face. Fobia scolara se trateaza foarte bine prin sedinte la psiholog sau psihiatru. Terapia dureaza uneori si un an, atunci cand boala este descoperita tarziu, insa are efect. Intre timp, ar fi de preferat ca el sa ia cursurile de la colegi si sa evite temporar mersul la scoala.

Articole recomandate

Joburi pentru mamici. Incasezi indemnizatia, dar poti avea si un venit in plus. Joburi pentru mamici. Incasezi indemnizatia, dar poti avea si un venit in plus.
Foarte multe mamici aflate in concediu de crestere a copilului resimt nevoia de a avea si o activitate pe langa ingrijirea acestuia si treburile casnice. Daca la inceput vor sa se dedice complet bebelusului, dupa primele luni incep sa caute ocupatii din care sa obtina si un venit suplimentar, dar
Stabilirea raspunderii parintesti cand parintii divorteaza - avocat Roxana Pop explica Stabilirea raspunderii parintesti cand parintii divorteaza - avocat Roxana Pop explica
Conform Codului Civil, notiunea de autoritate parinteasca presupune un cumul de drepturi si de obligatii, pe care parintii le au cu privire la copil si bunurile acestuia. Aceste drepturi, cat si obligatii revin ambilor parinti, in mod egal. Cele doua parti conlucreaza si decid la comun ce este in
5 lucruri care nu trebuie sa lipseasca de la petrecerile pentru copii 5 lucruri care nu trebuie sa lipseasca de la petrecerile pentru copii
Copilul tău își așteaptă cu nerăbdare ziua de naștere în fiecare an. În calitate de părinte, îți revine rolul esențial de a te asigura că acea zi specială este sărbătorită corespunzător și că
Cum sa ajutam bebelusii in primii pasi ai igienei orale - folosind periuta de la Little Prints Cum sa ajutam bebelusii in primii pasi ai igienei orale - folosind periuta de la Little Prints
Primii dinti ai celui mic sunt si primele griji si o noua etapa in viata bebelusului si parintilor. Specialistii spun despre importanta igienei orale timpurii. Chiar daca, evident, un singur dinte nu pare greu de ingrijit si curatat, inca de acum ar fi bine de introdus ritualul de igiena orala. Iar
4 investigatii medicale pe care e bine sa le faci daca esti insarcinata 4 investigatii medicale pe care e bine sa le faci daca esti insarcinata
Sănătatea mamei, pe toată perioada sarcinii, este foarte importantă pentru dezvoltarea corectă a bebelușului. Așadar, dacă ai ales să rămâi însărcinată sau dacă sarcina a venit pe nepregătite, atunci este bine să