Skip to article

Fobia scolara - Sfaturi pentru a-ti ajuta copilul

Fobia scolara - Sfaturi pentru a-ti ajuta copilul
Fobia scolara afecteaza 3-5% din copiii scolarizati. In preajma inceputului noului an scolar, este important ca parintii sa stie cum sa recunoasca si sa gestioneze fobia fata de scoala a copiilor lor.

Adesea, fobia scolara este inteleasa gresit sau diagosticata tarziu, fiind confundata cu lenea, cu teama de un profesor sau de note proaste.

In realitate, fobia scolara este un fenomen complex ce intervine in momentele grele si de rascruce ale educatiei sau in familia copilului. Diagnosticata la tip, fobia scolara poate disparea rapid.

Care copii sunt afectati de fobia scolara?

Adesea, copiii de scoala generala si cei din clasa a 12-a sunt cei mai afectati. La gradinita, copilul refuza sa mearga la scoala pentru ca sufera de anxietatea de separare de parintii sai. E un fenomen normal care se estompeaza in timp, spre deosebire de fobia scolara, care din contra, se agraveaza in timp.

Fobia scolara nu afecteaza doar copiii slabi la invatatura, dupa cum s-ar crede, ci si elevii care invata bine, iar intr-o zi nu mai apar pe la scoala. Chiar copiii cuminti par sa fie cei mai afectati de aceasta fobie, datorita perfectionismului lor dus la extrem. Sentimentul de esec este atat de puternic, incat ii blocheaza total.

Tulburarea apare adesea intr-un moment important din viata copilului: trecerea in clasa a 5-a, a 9-a sau a 12-a, dar si moartea cuiva din familie poate declansa fobia de scoala.

Cum definim fobia scolara?

Fobia scolara se poate banui in momentul in care copilul refuza sa mearga la scoala din motive irationale. Nu e din cauza ca are note proaste sau ca profesorul nu il iubeste. El intra in panica daca parintii incearca sa-l duca la scoala cu forta.

Cum se instaleaza fobia?

Ea se instaleaza fie progresiv, adica copilul se plange din ce in ce mai mult ca merge la scoala, se face ca-i bolnav, fie dintr-o data, dupa nasterea unui nou fratior, dupa imbolnavirea mamei sau dupa decesul unei fiinte dragi.

Care sunt principalele simptome ale fobiei scolare?

Copilul este foarte anxios cand aude de mersul la scoala, refuza sa faca acest lucru, putand merge pana la a se baricada in camera. Uneori se calmeaza si se lasa condus la scoala, insa fuge repede si se intoarce acasa. Cand copilul e mare, el poate fi agresiv. Insa deindata ce-i acasa, totul e bine, e binevoitor si chiar de acord sa-si faca temele.

Ce ascunde fobia scolara?

Intr-un caz din cinci, ea mascheaza o stare depresiva. De aceea ea trebuie rezolvata cat mai rapid, la un psiholog. Sensul profund al fobiei scolare este, se pare, rezistenta copilului la schimbari. Pana la urma, scoala e cea care ne face mari, iar fobia scolara este un refuz inconstient de a ne separa de parinti, de a creste.

Cum iti ajuti copilul sa iubeasca scoala?

Nu-l invinovati si nu te invinovati
Perintii cred ca e cumva vina lor daca progenitura lor nu mai vrea sa mearga la scoala, ca nu au fost destul de stricti si nu i-au pus limite copilului. Insa nu educatia data e de vina, fobia scolara tine de psihicul juniorului , nu e nimeni vinovat de asta. Copilul are nevoie de parintii sai pentru a iesi din impas, asadar nu-i crea angoase suplimentare!

Actioneaza repede
Fobia scolara este adesea diagnosticata tarziu, iar simptomele de stres acut la care este suspus copilul (tahicardie, vomitari) sunt adesea interpretate ca simple acte de comedie jucate de copil pentru a impresiona sau sunt confundate cu boli curente. Insa fobia nu trebuie lasata sa castige teren. Cu cat copilul este ignorat mai multa vreme, cu atat lui ii va fi mai greu sa se intoarca la scoala.

Gaseste o solutie impreuna cu copilul

Copilul vrea sa scape de fobia sa, numai ca nu gaseste forta necesara pentru a o face. Fobia scolara se trateaza foarte bine prin sedinte la psiholog sau psihiatru. Terapia dureaza uneori si un an, atunci cand boala este descoperita tarziu, insa are efect. Intre timp, ar fi de preferat ca el sa ia cursurile de la colegi si sa evite temporar mersul la scoala.

Articole recomandate

Educatia pariorilor-pas cu pas Educatia pariorilor-pas cu pas
Trăim într-o lume în care pasiunea sportului se împletește tot mai mult cu cea a pariurilor sportive. Tot mai mulți oameni, femei și bărbați deopotrivă, vor să simtă mai multă adrenalină urmărind în direct o
Cand este momentul sa duci copilul la psihoterapie Cand este momentul sa duci copilul la psihoterapie
Copilul tau spune mereu NU, este morocanos, nu doarme, refuza sa se joace cu altcineva decat cu tine, nu reuseste sa se adapteze la gradinita, are nevoie de sprijin si suport constant din partea unui adult desi nu mai este bebelus? Sunt cateva dintre problemele care ii duc pe unii parinti la
Insolatia in sarcina: simptome si primele masuri Insolatia in sarcina: simptome si primele masuri
Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care un medic specialist obstetrician le primeste in perioada verii din partea pacientelor insarcinate este: pot merge la mare sau la piscina fara a pune in pericol fatul? Raspunsul este da, insa, spre deosebire de o perioada obisnuita, o gravida trebuie
Ce sa-i inveti pe copii in aceasta vara Ce sa-i inveti pe copii in aceasta vara
Timpul pe care copiii tai il vor petrece acasa in vacanta trebuie sa fie folosit in scopuri constructive. Acestia trebuie sa invete mereu, sa descopere lucruri noi si sa nu se plictiseasca nici atunci cand stau acasa cu familia. Nu incerca sa te concentrezi doar pe teorie sau teme, ci scoate-i pe
Cinci lucruri pe care trebuie sa le stii daca urmeaza sa devii mama Cinci lucruri pe care trebuie sa le stii daca urmeaza sa devii mama
A deveni mama este un punct esential in viata oricarei femei. Primele momente impreuna cu copilul iti vor ramane impregnate in memorie pentru intreaga viata. Dar, ai in vedere ca in viata unei mame apar schimbari importante si de multe ori ele pot fi coplesitoare. Adesea, te vei indoi de