Copiii sunt prin definitie curiosi dar unele din intrebarilor le pot da adevarate batai de cap parintilor. Un sondaj recent efectuat in Marea Britanie atesta ca, printre cele mai comune intrebari pe care copiii le-au pus parintilor se numara 'de unde vin bebelusii?' (60%), 'din ce e facut curcubeul?' (43%) si 'de ce este cerul albastru?' (30%). Alte intrebari includ 'unde se duc albinele iarna?' si 'de unde vine omul negru?'
Mai mult de jumatate dintre parintii chestionati au sustinut ca de multe ori copiii lor stiu mai multe despre stiinta aflata in spatele acestor fenomene decat ei, 20% dintre parinti sustinand ca s-au simtit incurcati cand li s-a pus o intrebare la care nu stiau raspunsul.
Atunci cand sunt pusi fata-in-fata cu intrebari stiintifice precum acestea, parintii au o varietate de tactici de diversiune la indemana:
30% dintre parinti le spun copiilor sa-l intrebe pe celalalt parinte
20% spun ca le vor explica cand vor creste mai mari
Tatii mai degraba ar inventa raspunsul la o intrebare decat sa admita ca nu-l stiu (9%)
Mamele spun ca vor raspunde mai tarziu, in speranta ca cel mic va uita (14%).
Copiii sunt incredibil de curiosi punand in permanenta intrebari despre lumea din jurul lor. O minte iscoditoare este un lucru bun dar asta poate lasa parintii intr-o situatie stanjenitoare daca nu cunosc raspunsul. Cel mai bun lucru pe care il pot face parintii este sa se documenteze in legatura cu cele mai comune intrebari ale copiilor - pot face asta uitandu-se in jurul lor, la natura inconjuratoare pentru a se intreba ce anume nu cunosc, apoi pot cauta raspunsurile acestor intrebari.
Daca totusi copilul tau reuseste sa te surprinda, foloseste tactica numarul patru si spune-i ca ii vei da raspunsul mai tarziu, dupa masa etc. Apoi mergi repede si fa o cautare pe google. Copiii nu vor inceta niciodata sa fie curiosi in legatura cu lumea ce-i inconjoara, si pe cine pot intreba mai repede daca nu pe propriii parinti?