Skip to article

IQ verbal ridicat

IQ verbal ridicat
La 18 luni copilul atinge "pragul" de 50 cuvinte (chiar daca incorect spuse si nelegate in fraze). De aici, bagajul lexical creste vertiginos - in special pana in jurul a 26 luni.

Adultul de referinta are un rol foarte important in achizitionarea limbajului expresiv (vorbit). Cam de la varsta de 1 an, copilul incepe sa arate obiecte pe care mama le denumeste ("Ata" = ce-i asta?).

Ce puteti face pentru ridicarea IQ verbal:

Fiti un partener interactiv si competent, sprijinind copilul sa practice comunicarea verbala.

Invatati copilul denumirea a cat mai multor obiecte - si cum sa le grupeze/clasifice - vase, jucarii, piese de imbracaminte.

Invatati-l ca, desi au forme, dimensiuni, culori diferite - fac parte din aceeasi "clasa" de obiecte. Posibilitatile sunt nenumarate.

Vorbiti-i in permanenta, in timp ce faceti o anumita treaba (ca sa ii furnizati "simbolurile" lexicale care va desemneaza actiunea).

Folositi numere, culori, timpul si categoriile. De exemplu: "e ora doisprezece, e pranzul, asadar e timpul sa mancam". Sau: "e ora unu si jumatate, e vremea de somn". Sau: "unu, doua, trei, patru, cinci degetele curate".

Vorbiti-i copilului intr-un mod descriptiv, si, de cate ori puteti, demonstrati-i practic la ce anume va referiti: de exemplu, folositi adjective ("mare"- "mic", si apoi intrebati-l "care e mai mare?" sau "in care pahar e mai mult lapte?"

Angajati-l in conversatii. Aveti rabdare sa va raspunda - veti fi surprinsa de cat de multe cuvinte intelege si poate spune.

Ascultati copilul cand vorbeste singur - in timp ce se joaca, si confirmati, cu glas tare, cuvintele pe care incepe sa le pronunte tot mai corect

Si dumneavoastra vorbiti cat de mult "singura". Doua urechi sunt ciulite!

Cititi si cantati cat de mult cu copilul.

Copii fericiti, sanatosi, autonomi, creativi si responsabili, crescuti intr-un climat plin de dragoste - iata o mare provocare pentru toti parintii.

Fiindca adesea a creste un copil poate fi extrem de solicitant si de frustrant.

Desi se fac scoli inalte pentru a deveni competent intr-o anumita profesiune, la noi se considera, pana de curand, ca profesiunea de parinte se "fura" de la proprii parinti, cu bune si cu mai putin bune.

A invata sa fii parinte este un proces de educatie complexa. Nu exista o reteta magica sau un anumit curriculum standardizat. E nevoie de actiune, de interactiune, de reflexie si de schimbare.

Articole recomandate

Ziua Cartii pentru Copii: top carti care dezvolta inteligenta emotionala a copiilor Ziua Cartii pentru Copii: top carti care dezvolta inteligenta emotionala a copiilor
Studiile au aratat ca atunci cand li se citeste zilnic copiilor de 4-5 ani acestia dezvolta abilitati cognitive – precum limbajul, imaginatia, cititul, scrisul, numaratul – mai repede. De asemenea, cei carora li se citeste cel putin o carte pe zi pana la aceasta varsta, ajung sa aiba un
Primele simptome ale sarcinii Primele simptome ale sarcinii
Femeia insarcinata isi poate da seama ca va avea un copil dupa o serie de semne clare, care pot fi confirmate de  testul de sarcina  si apoi de consultul de specialitate.Cand ramai in sarcinata, primul semn si cel mai important este absenta menstruatiei. Atentie, insa! Cand banuiesti ca
Studiu: Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului. Tu esti asa? Studiu: Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului. Tu esti asa?
Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului? Cercetatorii evalueaza de multa vreme rolul pe care parintii il joaca in dezvoltarea copiilor lor. Cercetatori de la Universitatea din Missouri au dat spre informare presei rezultatul studiului lor, anume ca stilul autoritar, sever, de
Infectii respiratorii recurente la copii? Ce poti face Infectii respiratorii recurente la copii? Ce poti face
Copiii au un sistem imunitar imatur pana la varsta de 8-10 ani, iar acest lucru ii face sa fie foarte receptivi la infectii. Incidenta infectiilor respiratorii este foarte ridicata in randul celor mici. Orice parinte este obisnuit cu “scenariul” in care copilul da dintr-o viroza in
Sarcina si coronavirus: sfaturile expertilor Sarcina si coronavirus: sfaturile expertilor
Coronavirusurile sunt o familie numeroasa de virusuri care provoaca boli care variaza de la raceala comuna la boli mai severe. Noul coronavirus care a creat pandemia din prezent este o tulpina noua care a fost descoperita in 2019 si care nu a fost identificata anterior la om. Un nou studiu publicat