Laptele: esential pentru adolescenti!

history_edu redactia ele.ro calendar_month 02 Dec 2009, 16:58
In aceasta perioada marcata de bulversari fizice si psihice dramatice, alimentatia de calitate este primordiala.
Adolescenta este o perioada de crestere mai intensa decat copilaria. Intre 11 si 14 ani la fete si intre 13 si 16 ani la baieti, se observa o dezvoltare brusca, ce se prelungeste pana la varsta de 18-20 ani.
Nevoile de nutrimente cresc deci puternic in timpul acestei faze. Atentie la carente, mai ales la cele de calciu: ele pot compromite definitiv starea scheletului adult!
O perioada riscanta pentru carente
In timpul adolescentei, masa osoasa se dezvolta cu aproximativ 7-8% pe an. Intre inceputul si finalul pubertatii, masa osoasa se va dubla! Aceasta este deci o etapa cheie in constituirea scheletului.
In aceasta perioada este important sa se acorde o atentie deosebita constituirii unui capital osos solid. Studii recente au demonstrat ca preventia osteoporozei (diminuarea densitatii osoase) trebuie sa inceapa din adolescenta. Se recomanda ca adolescentii sa consume 1 200 mg pe zi de calciu.
Insa calciul nu ii protejeaza pe adolescenti doar de osteoporoza, ci ii si ajuta sa-si construiasca muschi puternici si sa-si dezvolte masa musculara.
De ce laptele este absolut necesar in timpul adolescentei: deoarece acesta este momentul in care tinerii adulti trec printr-o modificare a comportamentului alimentar: adopta mese neregulate, prefera alimentele grase si dulci, dar sarace in vitamine si minerale, rontaie chips-uri sau tin diete improvizate. Laptele ajuta deci la acoperirea nevoilor nutritionale ale organismului adolescentului.
Parintii trebuie sa dea exemplul!
Continuati sa mancati in familie, la masa, mancati cate un pic din fiecare grupa alimentara: carne, peste, fructe si legume, dar nu uitati si de lapte la fiecare masa! Pentru a-ti convinge adolescentul rebel sa-ti urmeze sfaturile, fii tu cea care da exemplul!
Lapte mai mult ca niciodata!
Modificarile comportamentelor alimentare ale adolescentilor provoaca o scadere a aporturilor de calciu. Se estimeaza ca, in cel mai fericit caz, acestia isi procura din alimentatie doar 800 mg calciu pe zi, departe deci de cele 1 200 recomandate!
Adolescentii stiu ca produsele lactate sunt principala sursa de calciu, insa isi pun uneori intrebari despre acest aliment. De exemplu, fetele ezita sa consume lapte de frica sa nu se ingrase. Linistiti-va, fetelor, un studiu important a demonstrat ca laptele si produsele lactate nu influenteaza greutatea corporala!
Baietii, in schimb, isi doresc in perioada adolescentei sa "fie mari" si sa aiba muschi. Si ei sa se linisteasca, deoarece s-a demonstrat ca laptele duce la cresterea in inaltime, la dezvoltarea volumului muscular si a densitatii osoase, insotite de scaderea masei grase.
Ce fel de lapte pentru ei?
Laptele UHT (Ultra High Temperature processing) este sanatos si perfect pentru adolescenti!
El nu necesita refrigerare si poate fi pastrat in siguranta timp de 90 zile, fiind deci ideal pentru un adolescent mereu in miscare.
In plus, laptele UHT, preparat la 140-150 o C timp de 2-4 secunde, este sigur pentru consum, fiind total lipsit de microorganisme, insa pastrandu-si calitatile nutritionale.
Cum iti convingi adolescentul sa consume lapte?
Simplu: spune-i ca acesta are un ambalaj constituit din materii prime regenerabile (cartonul), fiind la randul sau 100% reciclabil. Astfel se poate lauda in fata prietenilor cu atitudinea sa eco-friendly!

Alte articole despre