Skip to article

Lumea ideala si reciclarea deseurilor electrice - O viziune in miniatura a Patrulei de la Centrul de zi DGASPC din Giulesti, Bucuresti

Lumea ideala si reciclarea deseurilor electrice - O viziune in miniatura a Patrulei de la Centrul de zi DGASPC din Giulesti, Bucuresti
Inca din strada, Centrului de zi din Giulesti ne anunta, cu un panou mare, in geam: "Suntem membri in Patrula de Reciclare." Bun, suntem in locul potrivit. Din cladire se aud voci vesele intr-o harmalaie melodioasa. Presupunem ca ei sunt... Patrula care ne asteapta sa o descoperim si sa o imortalizam in film.

Nu ne-am inselat - intr-o clasa mica, dar bogat decorata cu desene si colaje ne intampina 20 de copii cu zambete irezistibile si priviri iscoditoare. Profesorul Coordonator, Daniela Alecu si doamnele Liliana Cainaru si Mihaela Dragan, celelalte gazde, ii privesc cu drag cum ne inconjoara, dornici sa ne spuna si sa ne arate tot, imediat.

"Abia asteptam sa veniti!", ne declara cu aplomb o domnisoara energica de 10 ani, eleva in clasa a treia. Se vede. Poarta, cu totii, insignele de Agent al Patrulei. Intreaga sala de clasa e o "cetate" eco dedicata reciclarii. Tabla e plina de desene, colaje, creatii din materiale reciclabile. Pe prima banca privim uluiti macheta unui oras in miniatura pe care au realizat-o cu precizie de arhitecti si ingeniozitate de artisti, in echipa - fiecare a participat cu o idee si a realizat o bucatica. Pe o suprafata nu mai mare de 1mp au incaput scoala (cu tot cu porumbei), biserica, parcul cu copaci, casele ingrijite, strazile curate, oamenii din plastilina, si, evident, un punct de colectare a deseurilor electrice. O lume in miniatura care intruchipeaza, in viziunea copiilor, comunitatea ideala si responsabila, in care fiecare membru pastreaza curatenia, traieste in comuniune cu natura si colecteaza materialele daunatoare mediului.

Decorul e pregatit, urmeaza piesa de teatru. Doi dintre copii se transforma in personaje - o baterie si un bec uzate si... uitate, care viseaza sa ajunga la reciclare. Din fericire, un agent al Patrulei ii salveaza, ii colecteaza si ii ajuta sa nu polueze. Fictiunea revine la realitate, o realitate in care fiecare agent al Patrulei de la Centrul de Zi Giulesti al DGASPC-Sector 6 a adus un deseu electric de pus in containerul corespunzator.

Fara noi, deseurile electrice nu ajung la reciclare

"E prima editie a Patrulei de Reciclare la care particip si vreau sa reciclez pentru a salva planeta", ne marturiseste Carmen Andreea Vasile, unul dintre cei mai entuziasti agenti ai Patrulei de Reciclare, din clasa a treia. Acasa, Carmen a pornit o adevarata campanie cu privire la colectarea DEEE. Familia, prietenii, sunt "la zi" cu informatiile. "Le-am explicat tuturor cat de rau e sa depozitezi deseuri electrice in natura si am adunat cu ajutorul lor becuri, baterii si cuptoare cu microunde."
Florin Marin, colegul de clasa al lui Carmen, este la fel de entuziasmat. Ce l-a determinat sa participe? "Fara noi, aceste deseuri nu ajung la reciclare.Ma bucur mult cand vad ca strang baterii, telecomenzi, de acasa, de la vecini sau prieteni".

Daniela Alecu, referent in cadrul centrului, are toate motivele sa fie mandra de reusitele juniorilor. "Copiii invata de la noi, noi invatam de la ei, ne completam si astfel iese ceva frumos.Toti elevii se agita, intreaba in jurul lor, pe colegii si profesorii de la alte clase. Noi, profesorii, la randul nostru, am alertat vecinii, rudele, pe toata lumea. Ne simtim un adevarat motor - ii mobilizam pe toti cei din jur", ne-a povestit doamna Alecu.

Cei 20 de copiii de la centrul de zi vad lucrurile cu claritatea inocentei. Natura e o parte esentiala a lumii lor, asa cum o arata orasul lor miniatural, desenele pline de flori si de animale, copacul din manute de hartie (decupate dupa propriile lor maini), satisfactia cu care privesc containerele pline.

Aceasta este comunitatea ideala la care ei viseaza. Ar merita ca fiecare om caruia ii cer sa ii ajute sa le raspunda cu un gest frumos, incurajandu-i sa creada ca lumea in care vor sa traiasca nu este doar un vis.

Aici puteti vedea mai multe realizari ale Patrulelor de Reciclare din BucurestiPatrula de Reciclare, programul educativ al Asociatiei Romane pentru Reciclare RoRec este avizat de Ministerul Educatiei Nationale si se desfasoara cu sprijinul inspectoratelor scolare locale. Patrula de Reciclare reuneste sute de profesori si mii de elevi pentru care responsabilitatea fata de mediu reprezinta un element important de conduita. Agentii si profesorii lor coordonatori promoveaza neobositi importanta colectarii selective a DEEE in comunitatile lor prin activitati de informare si proiecte creative.

Alte articole despre
rorecpatrula de reciclare

Articole recomandate

Reciclarea nu e joaca de copii! Fii si tu Suporter al Patrulei de Reciclare! Reciclarea nu e joaca de copii! Fii si tu Suporter al Patrulei de Reciclare!
Copiii respecta mai mult ceea ce vad ca faci, decat ceea ce le spui sa faca.Fii model pentru ei si colecteaza selectiv deseurile de echipamente electrice si electronice.Fii un erou pentru copiii din jurul tau, lasa-i sa-ti impartaseasca ce au invatat si dovedeste ca le respecti idealurile!Acestea