Skip to article

O lume online mai sigura cu Salvati Copiii si Andrei Leonte

O lume online mai sigura cu Salvati Copiii si Andrei Leonte Salvați Copiii
Siguranta pe Internet - campanie de consiliere si informare

Din dorinta de a informa publicul larg cu privire la utilizarea responsabila a Internetului, Salvati Copiii Romania lanseaza campania de comunicare "Siguranta pe Internet" - suport de consiliere si informare ce se adreseaza atat copiilor, cat si parintilor si profesorilor din Romania.

Aproximativ 90% dintre copiii care afirma ca au fost jigniti pe Internet spun ca acest lucru s-a intamplat prin interactiunile pe messenger sau pe retelele sociale. Pentru a face din mediul online un loc mai sigur pentru tineri, Andrei Leonte se alatura si anul acesta campaniei, in calitate de Ambasador.

"Jocurile, muzica, filmele preferate, comunicarea cu prietenii sau colegii de scoala, temele asistate pe calculator si Internet reprezinta oportunitati ideale de dezvoltare individuala si de grup, insa ele pot avea si efecte nedorite. Utilizatorii de Internet pot gasi in Internet Helpline/ Sigur.Info un prieten de incredere, care ofera solutii concrete spre o viata online in siguranta. Ne bucuram sa il avem alaturi pe Andrei Leonte, un tanar echilibrat si responsabil, un model pentru copii si adolescenti, care isi merita titlul de ambasador al campaniei", declara Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Organizatiei Salvati Copiii.

"In ziua de azi, copiii au acces la Internet la o varsta la care eu, unul, inca aveam TV alb-negru! Ei sunt din ce in ce mai mult timp conectati intr-un mediu in care regula nu vorbi cu strainii nu mai pare neaparat imperativa, fiecare gandindu-se ca nu e atat de periculos si prefera sa lase garda jos. Tocmai de aceea trebuie gasita o forma si pentru Internet a ceea ce ne-a invatat mama cand eram mici!Acesta este motivul pentru care ma alatur cu bucurie prietenilor de la Salvati Copiii in aceasta cauza", declara Andrei Leonte, ambasadorul campaniei "Siguranta pe Internet"

Beneficiarii campaniei pot gasi consiliere si informare privind utilizarea responsabila a Internetului la adresa www.helpline.sigur.info . De asemenea, prin acest serviciu pot fi preluate sesizarile privind incalcarile online ale legii care, in functie de gravitatea lor, pot fi retransmise serviciului de Hotline.

Salvati Copiii a efectuat in perioada iulie-septembrie 2012 o cercetare cu privire la utilizarea Internetului de catre copii. Rezultatele arata ca aproximativ 90% dintre acestia afirma ca folosesc cel putin o retea sociala, majoritatea lor (87%) fiind utilizatori Facebook.

In plus, 45% dintre copii afirma ca au avut contact cu necunoscuti pe Internet, iar dintre acestia, jumatate au mers la intalniri cu persoane necunoscute. Comparativ cu anul 2011, procentul a crescut cu 15%, o crestere ingrijoratoare ce trebuie sa reprezinte un semnal de alarma pentru utilizatorii de Internet de toate varstele.

Mai mult decat atat, 43% dintre copii afirma ca au vazut imagini cu caracter sexual in ultimul an, o crestere de la doar 19% in 2011, iar 45,4% dintre respondenti au primit cel putin un mesaj cu continut sexual pe Internet.

In intampinarea lor, componenta Internet Helpline a proiectului Sigur.info a devenit functionala incepand cu luna mai a anului 2009. Scopul acestui serviciu este de a pune la dispozitia publicului, copiilor, tinerilor si adultilor interesati diverse instrumente de contactare, cu pastrarea confidentialitatii oricarui tip de mesaj, si de a oferi consiliere cand acestia se confrunta cu riscuri legate de utilizarea Internetului si a telefonului mobil sau cu probleme tehnice.

Linia de consiliere Internet Helpline este disponibila tuturor persoanelor care considera ca siguranta lor pe Internet este amenintata sau doresc mai multe informatii despre acest subiect. Situatiile in care o persoana poate apela linia de consiliere sunt:

 • Informatii generale despre siguranta online
 • Cyberbullying/Hartuire online
 • Furtul datelor personale
 • Dependenta de computer sau Internet
 • Expunere la continut neadecvat
 • Contact cu persoane necunoscute
 • Probleme pe retelele de socializare

  In Romania, in perioada ianuarie 2012 - aprilie 2013 componenta Helpline Sigur.Info a inregistrat un numar de 1054 de cazuri. Printre cel mai des intalnite situatii s-au numarat cele de hartuire online (110) si probleme legate de securitate si confidentialitate online (202). Au existat, de asemenea, un numar mare de apelanti care au solicitat informatii si sfaturi cu privire la modalitatile de a fi in siguranta in mediul online (646). Pe langa informare generala, instruire legata de competente, informare cu privire la drepturi si modalitati legale de a actiona si consiliere psihologica, apelantilor le-au fost oferite tot suportul si resursele necesare pentru a-si solutiona problemele.

 • Articole recomandate

  Ziua Cartii pentru Copii: top carti care dezvolta inteligenta emotionala a copiilor Ziua Cartii pentru Copii: top carti care dezvolta inteligenta emotionala a copiilor
  Studiile au aratat ca atunci cand li se citeste zilnic copiilor de 4-5 ani acestia dezvolta abilitati cognitive – precum limbajul, imaginatia, cititul, scrisul, numaratul – mai repede. De asemenea, cei carora li se citeste cel putin o carte pe zi pana la aceasta varsta, ajung sa aiba un
  Primele simptome ale sarcinii Primele simptome ale sarcinii
  Femeia insarcinata isi poate da seama ca va avea un copil dupa o serie de semne clare, care pot fi confirmate de  testul de sarcina  si apoi de consultul de specialitate.Cand ramai in sarcinata, primul semn si cel mai important este absenta menstruatiei. Atentie, insa! Cand banuiesti ca
  Studiu: Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului. Tu esti asa? Studiu: Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului. Tu esti asa?
  Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului? Cercetatorii evalueaza de multa vreme rolul pe care parintii il joaca in dezvoltarea copiilor lor. Cercetatori de la Universitatea din Missouri au dat spre informare presei rezultatul studiului lor, anume ca stilul autoritar, sever, de
  Infectii respiratorii recurente la copii? Ce poti face Infectii respiratorii recurente la copii? Ce poti face
  Copiii au un sistem imunitar imatur pana la varsta de 8-10 ani, iar acest lucru ii face sa fie foarte receptivi la infectii. Incidenta infectiilor respiratorii este foarte ridicata in randul celor mici. Orice parinte este obisnuit cu “scenariul” in care copilul da dintr-o viroza in
  Sarcina si coronavirus: sfaturile expertilor Sarcina si coronavirus: sfaturile expertilor
  Coronavirusurile sunt o familie numeroasa de virusuri care provoaca boli care variaza de la raceala comuna la boli mai severe. Noul coronavirus care a creat pandemia din prezent este o tulpina noua care a fost descoperita in 2019 si care nu a fost identificata anterior la om. Un nou studiu publicat