Skip to article

Pericolul sinuciderii la adolescenti

Pericolul sinuciderii la adolescenti
Probabilitatea sa poti prevedea o tentativa de sinucidere a unui adolescent este destul de scazuta in randul parintilor. Si totusi, in majoritatea cazurilor, semnele exista.

Majoritatea adolescentilor care au sfarsit luandu-si viata au semnalizat cumva intentiile lor, fie in mod evident, fie prin manifestarea frustrarii si a dezacordului fata de viata de care erau pregatiti sa se desparta.

De multe ori semnele sunt evidente, insa nu pentru o persoana care nu crede despre acel adolescent ca ar putea comite gestul suprem, ci doar pentru alti adolescenti, cu aceleasi nemultumiri si frustrari.

Desi prevenirea unei tentative sinucigase este putin probabila, totusi semnele se pot recunoaste, mai ales ca ele se manifesta prin schimbari comportamentale, vizibile.

O recunostere din timp a acestor semne ar putea face diferenta dintre un adolescent depresiv care urmeaza tratament de specialitate si un adolescent care tocmai a renuntat la viata.

Comportamentul la scoala

Semnele care ar putea face legatura cu o tentativa sinucigasa pot include:

scadere brusca a performantelor scolare, cauzata de scaderea interesului pentru scoala
absente repetate de la ore si imposibilitatea motivarii lor
lipsa totala de interes si somnolenta sau iritabilitate si tendinta catre razvratire
texte depresive, triste sau chiar morbide, sub forma de poezie sau proza, cu folosirea persoanei I singular

Comportament interpersonal

izolare de prieteni, colegi si in general de toate persoanele care ii erau apropiate
intreruperea comunicarii cu acestia, iritabilitate in cazul in care se incearca o discutie
Pericolul sinuciderii la adolescenti


Comportament la nivel de propria persoana

lipsa brusca de interes asupra modului in care se imbraca
Adolescentul devine neglijent cu sine si cu imbracamintea, iar cand i se atrage atentia ori raspunde apatic ori da replici acide, numai pentru a fi lasat in pace.

scadere in greutate si lipsa poftei de mancare
Odata cu diminuarea apetitului se observa si primele semne de slabire, diverse forme de anemie care lasa urme pe chipul adolescentului. Ochii i se infunda in orbite, fata are o paloare nesanatoasa iar obrajii incep sa se ascuta.

fuga de acasa sau doar intentii de razvratire
evitarea discutiilor despre "viitor"
pierderea simtului umorului si stari depresive, tristete
Adolescentul foloseste des expresii ca: "mi-as fi dorit sa fi murit", "mai bine as fi mort acum", stari de autoculpabilizare si inutilitate.

Articole recomandate

Provocarile din primul an de viata al bebelusului Provocarile din primul an de viata al bebelusului
Primul an ca părinte, în special la primul copil este un an plin de provocări. Oricât de mult ne-am pregăti, sunt momente care se întâmplă pentru prima oară. Familia si prietenii ne ofera sfaturi din propriile lor experiențe sau din ce au mai auzit
Invatamant digital in anul pandemiei. Cum si cu ce resurse Invatamant digital in anul pandemiei. Cum si cu ce resurse
Un sondaj al Editurii Didactica Publishing House, realizat in luna septembrie arata ca 96% dintre cadrele didactice considera importanta si foarte importanta folosirea unei platforme educationale in contextul actual al programului educational. Potrivit datelor, si parintii simt nevoia unei astfel
Cele mai utile si frumoase cadouri pentru bebelusi. Parintii vor fi incantati! Cele mai utile si frumoase cadouri pentru bebelusi. Parintii vor fi incantati!
Cadourile pentru bebelusi pot fi foarte dificil de ales, iar atunci cand trebuie sa marchezi un moment special precum prima aniversare sau un botez te poti trezi intr-un adevarat impas. Care este cel mai potrivit cadou pentru un bebelus? Cu siguranta multe dintre noi ne-am pus aceasta intrebare cel
5 cele mai frecvente intrebari despre sarcina 5 cele mai frecvente intrebari despre sarcina
Gravidele intreaba: Perioada sarcinii - mai ales daca e vorba despre primul bebe - este una plina de emotii, dar si de temeri, nelamuriri, dileme si intrebari. Iata care sunt cele mai frecvente intrebari pe care gravidele le adreseaza online. Cum pot sa aflu cand o sa nasc? Numarul de saptamani de
Ofera copilului ingrijirea specifica tipului sau de piele cu Mustela Ofera copilului ingrijirea specifica tipului sau de piele cu Mustela
Una dintre cele mai gresite conceptii in ceea ce ii priveste pe bebelusi este aceea ca pielea lor este asemanatoare, cu particularitati si nevoi similare. Insa, este important de retinut faptul ca nu toti bebelusii au acelasi tip de piele, ceea ce inseamna ca nevoile lor sunt diferite. In acest