Skip to article

Problemele de discurs ale copilului

Problemele de discurs ale copilului
Colin Firth joaca un rol impresionant in filmul "Discursul Regelui", in care interpreteaza un rege balbait si ne arata cat de greu poate fi pentru un adult sa se confrunte cu o problema de vorbire.

Insa dificultatile de discurs incep adesea in copilarie, multi parinti fiind ingrijorati cand copilul lor intarzie sa vorbeasca sau poceste cuvintele.


Iata ce poti face pentru copilul tau!

Copilul balbait

Un copil din 20 se balbaie intre 2-5 ani, insa adesea aceasta este o faza care duce la vorbirea corecta.

Cand sa te ingrijorezi?

Daca cel mic se balbaie mai mult de 2 saptamani, cere-i doctorului sa-ti recomande un specialist logoped.

Ce e de facut?

Nu astepta: cu cat copilul incepe mai repede tratamentul, cu atat va fi mai eficient. Logopedul te va invata tehnici pe care sa le folositi acasa.

Copilul care nu vorbeste si alte probleme

Copilul poate sa aiba probleme de auz sau de atentie, iar acestea sa afecteze capacitatea lui de intelegere si de dezvoltare a discursului. Poate fi vorba de ceva simplu, precum un dop de ceara, pana la o afectiune grava, cum este autismul.

Cand sa te ingrijorezi si ce e de facut?

Daca cel mic are 2 ani si se balbaie in loc sa spuna cuvinte intregi sau nu vorbeste inca, mergeti la logoped. Nu trebuie sa bruschezi sau sa fortezi copilul sa vorbeasca: nu vei reusi decat sa-i creezi sentimente de frustrare. Incearca doar sa-l intelegi.

Amestecarea cuvintelor in propozitie

Aceasta problema se datoreaza in general dificultatilor de intelegere. Logopedul il trateaza cu ajutorul jocurilor repetitive.

Dispraxia

Aceasta boala afecteaza felul in care copilul pronunta cuvintele. Ele sunt confuze si greu de recunoscut. Cauza bolii nu este cunoscuta, insa cu cat e tratata mai devreme, cu atat rata de recuperare este mai mare.

Cum iti ajuti copilul?

Du-l la doctor! Indiferent care ar fi problema lui de discurs, cere-i doctorului sa-i verifice mai intai auzul.
Incearca sa ai contact vizual cu copilul inainte de a-i vorbi. Coboara-te la nivelul lui.
Nu vorbi prea mult. Si tacerea e importanta.
Foloseste cuvinte simple si scurte in activitatile de zi cu zi, cum ar fi: "Gata!" sau "Mai mult" la masa.
Ajuta-ti copilul sa asculte. Arata-i pasarile, cainii cand latra, usa cand se deschide, pune-i muzica.
Nu vorbi cu copilul cand merge televizorul sua radioul.
Explica-le celorlalti membri ai familiei cat de important e sa vorbiti pe rand.

Autor: Nuage

Articole recomandate

Primele simptome ale sarcinii Primele simptome ale sarcinii
Femeia insarcinata isi poate da seama ca va avea un copil dupa o serie de semne clare, care pot fi confirmate de  testul de sarcina  si apoi de consultul de specialitate.Cand ramai in sarcinata, primul semn si cel mai important este absenta menstruatiei. Atentie, insa! Cand banuiesti ca
Studiu: Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului. Tu esti asa? Studiu: Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului. Tu esti asa?
Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului? Cercetatorii evalueaza de multa vreme rolul pe care parintii il joaca in dezvoltarea copiilor lor. Cercetatori de la Universitatea din Missouri au dat spre informare presei rezultatul studiului lor, anume ca stilul autoritar, sever, de
Infectii respiratorii recurente la copii? Ce poti face Infectii respiratorii recurente la copii? Ce poti face
Copiii au un sistem imunitar imatur pana la varsta de 8-10 ani, iar acest lucru ii face sa fie foarte receptivi la infectii. Incidenta infectiilor respiratorii este foarte ridicata in randul celor mici. Orice parinte este obisnuit cu “scenariul” in care copilul da dintr-o viroza in
Sarcina si coronavirus: sfaturile expertilor Sarcina si coronavirus: sfaturile expertilor
Coronavirusurile sunt o familie numeroasa de virusuri care provoaca boli care variaza de la raceala comuna la boli mai severe. Noul coronavirus care a creat pandemia din prezent este o tulpina noua care a fost descoperita in 2019 si care nu a fost identificata anterior la om. Un nou studiu publicat
Marturia unei asistente romance in Italia, mama a doi copii: "Nu pot sa-i imbratisez cand ajung acasa" Marturia unei asistente romance in Italia, mama a doi copii: "Nu pot sa-i imbratisez cand ajung acasa"
O asistenta romanca lupta sa salveze vietile celor afectati de noul coronavirus. Lucreaza intr-o sectie de Terapie Intensiva a unui spital din Lombardia, cea mai afectata zona din Italia in ceea ce priveste numarul de imbolnaviri cu coronavirus. Asistenta romanca, in varsta de 42 de ani, intra