Skip to article

Somnul bebelusului - tips pentru parinti

Somnul bebelusului - tips pentru parinti
Ingrijirea nou-nascutului necesita multa munca, iar aceasta devine mult mai grea atunci cand parintii sunt epuizati si in urma cu somnul. Somnul bebelusului se schimba de la o luna la alta, iar parintii trebuie sa-i asigure noului nascut suportul si apoi sa creeze reguli spre binele lui.

Vestea cea buna este ca pana la 4-6 luni, bebelusii dezvolta un tipar de somn in timpul noptii. Vestea proasta este ca, pana atunci, este nerealist sa te astepti ca bebe sa doarma linistit toata noaptea.

In primele luni, copilul doarme in medie 13-16 ore, insa somnul este imprevizibil si neregulat. Pe masura ce creierul se dezvolta, si somnul se regleaza, dezvoltand un tipar: perioadele de somn nocturn devin mai lungi, copilul devine mai activ ziua.

Tips pentru parintii nou-nascutilor

Nu-ti face sperante desarte: in primele luni, atat somnul bebelusului cat si al mamei va fi sporadic si imprevizibil.

Nu incerca sa fortezi bebelusul la un program fix de somn: pana la 6 luni, creierul copilului nu este destul de matur pentru a deosebi noaptea de zi, in consecinta somnul va fi aiurea.

Ajuta-ti copilul sa-si formeze programul de somn

Parintii pun bazele tiparului viitor de somn al copilului. Incearca urmatoarele:

Cat de repede posibil, invata-ti copilul ca noaptea e timpul sa doarma, iar ziua e vremea de distractie.

Ziua, mentine-l activ, stimuleaza-l, joaca-te cu el, incearca sa-l tii treaz dupa ce-l hranesti.

Cand se intuneca, redu-ti activitatea, incearca sa devii un parinte mai plictisitor pentru copil. Inchide lumina si nu face zgomot.

Invata-l sa adoarma singur, fara sa-l obisnuiesti in brate sau leganat. Scopul e ca atunci cand copilul se trezeste in mijlocul noptii sa fie capabil sa adoarma singur la loc, fara sa fie nevoie de prezenta ta.

Articole recomandate

Primele simptome ale sarcinii Primele simptome ale sarcinii
Femeia insarcinata isi poate da seama ca va avea un copil dupa o serie de semne clare, care pot fi confirmate de  testul de sarcina  si apoi de consultul de specialitate.Cand ramai in sarcinata, primul semn si cel mai important este absenta menstruatiei. Atentie, insa! Cand banuiesti ca
Studiu: Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului. Tu esti asa? Studiu: Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului. Tu esti asa?
Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului? Cercetatorii evalueaza de multa vreme rolul pe care parintii il joaca in dezvoltarea copiilor lor. Cercetatori de la Universitatea din Missouri au dat spre informare presei rezultatul studiului lor, anume ca stilul autoritar, sever, de
Infectii respiratorii recurente la copii? Ce poti face Infectii respiratorii recurente la copii? Ce poti face
Copiii au un sistem imunitar imatur pana la varsta de 8-10 ani, iar acest lucru ii face sa fie foarte receptivi la infectii. Incidenta infectiilor respiratorii este foarte ridicata in randul celor mici. Orice parinte este obisnuit cu “scenariul” in care copilul da dintr-o viroza in
Sarcina si coronavirus: sfaturile expertilor Sarcina si coronavirus: sfaturile expertilor
Coronavirusurile sunt o familie numeroasa de virusuri care provoaca boli care variaza de la raceala comuna la boli mai severe. Noul coronavirus care a creat pandemia din prezent este o tulpina noua care a fost descoperita in 2019 si care nu a fost identificata anterior la om. Un nou studiu publicat
Marturia unei asistente romance in Italia, mama a doi copii: "Nu pot sa-i imbratisez cand ajung acasa" Marturia unei asistente romance in Italia, mama a doi copii: "Nu pot sa-i imbratisez cand ajung acasa"
O asistenta romanca lupta sa salveze vietile celor afectati de noul coronavirus. Lucreaza intr-o sectie de Terapie Intensiva a unui spital din Lombardia, cea mai afectata zona din Italia in ceea ce priveste numarul de imbolnaviri cu coronavirus. Asistenta romanca, in varsta de 42 de ani, intra