Skip to article

Televizorul afecteaza dezvoltarea copiilor

Televizorul afecteaza dezvoltarea copiilor
In trecut, studiile au aratat ca bebelusii expusi televizorului tind sa prezinte vocalizare intarziata si probleme de atentie.

Desi au fost oferite variate teorii pentru a expica acest fenomen, nu a existat nici o cercetare stiintifica riguroasa pentru a le sustine.

Pana acum.

Un nou studiu condus de Dr. Dimitri A. Christakis de la Institutul de Cercetare a Copiilor din Seattle a descoperit ca raspunsul se gaseste nu numai in experienta copilului cu televizorul, ci si in impactul televizorului asupra adultilor din jurul lui.

Copilul aude mai putine cuvinte

Cercetatorii au descoperit ca pentru fiecare ora in care copilul este expus sunetului televizorului, apare o descrestere semnificativa a numarului si duratei de vocalizari a copilului, precum si o scadere a interactiunilor conversationale cu adultul.

"Semnificativ" inseamna ca pentru fiecare ora de expunere la televizor apare o scadere cu 770 a cuvintelor pe care copilul le aude de la adult.

Nu pentru ca bebelusul nu este receptiv, ci pentru ca adultii vorbesc cu 500-1000 de cuvinte mai putin atunci cand televizorul este pornit.

Televizorul afecteaza dezvoltarea copiilor

Deoarece dezvoltarea limbajului este o componenta critica a dezvoltarii creierului in copilaria timpurie, aceasta interactiune redusa intre copii si adulti poate fi responsabila nu numai pentru intarzierile de vocabular ci si pentru retard cognitiv si atentional.

Ceea ce este important aici: studiul nu a facut distinctie intre copiii care priveau activ la televizor si cei care doar se aflau in apropierea unui televizor pornit.

Cu alte cuvinte, doar prezenta unui televizor in casa reduce numarul de cuvinte pe care copilul le aude si le rosteste.

Creierul se dezvolta mai greu

Din moment ce aproximativ 30% din cei ce locuiesc in orase admit ca au un televizor in permanenta pornit, chiar daca nu se uita nimeni la el, rezultatele acestui studiu trag un semnal de alarma asupra gravelor implicatii pe care televizorul le are asupra achizitiei limbajului si a dezvoltarii creierului.

Pentru buna dezvoltare cognitiv-comportamentala a copilului tau, ar trebui sa-l tii departe de ecranul plat in primii doi ani de viata, iar pentru copiii mai mari, accesul ar trebui limitat la maximul doua ore de vizionare pe zi.

Articole recomandate

Educatia pariorilor-pas cu pas Educatia pariorilor-pas cu pas
Trăim într-o lume în care pasiunea sportului se împletește tot mai mult cu cea a pariurilor sportive. Tot mai mulți oameni, femei și bărbați deopotrivă, vor să simtă mai multă adrenalină urmărind în direct o
Cand este momentul sa duci copilul la psihoterapie Cand este momentul sa duci copilul la psihoterapie
Copilul tau spune mereu NU, este morocanos, nu doarme, refuza sa se joace cu altcineva decat cu tine, nu reuseste sa se adapteze la gradinita, are nevoie de sprijin si suport constant din partea unui adult desi nu mai este bebelus? Sunt cateva dintre problemele care ii duc pe unii parinti la
Insolatia in sarcina: simptome si primele masuri Insolatia in sarcina: simptome si primele masuri
Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care un medic specialist obstetrician le primeste in perioada verii din partea pacientelor insarcinate este: pot merge la mare sau la piscina fara a pune in pericol fatul? Raspunsul este da, insa, spre deosebire de o perioada obisnuita, o gravida trebuie
Ce sa-i inveti pe copii in aceasta vara Ce sa-i inveti pe copii in aceasta vara
Timpul pe care copiii tai il vor petrece acasa in vacanta trebuie sa fie folosit in scopuri constructive. Acestia trebuie sa invete mereu, sa descopere lucruri noi si sa nu se plictiseasca nici atunci cand stau acasa cu familia. Nu incerca sa te concentrezi doar pe teorie sau teme, ci scoate-i pe
Cinci lucruri pe care trebuie sa le stii daca urmeaza sa devii mama Cinci lucruri pe care trebuie sa le stii daca urmeaza sa devii mama
A deveni mama este un punct esential in viata oricarei femei. Primele momente impreuna cu copilul iti vor ramane impregnate in memorie pentru intreaga viata. Dar, ai in vedere ca in viata unei mame apar schimbari importante si de multe ori ele pot fi coplesitoare. Adesea, te vei indoi de