Stimularea lactatiei

Stimularea lactatiei
  calendar_month        
Multe mamici se confrunta cu o cantitate insuficienta de lapte, pentru bebelusii lor. Cauzele sunt diverse si cel mai important este stresul.

In articolul de fata, asa cum arata si titlul o sa va sugerez cateva sfaturi pentru stimularea lactatiei cu ajutorul plantelor medicinale, galactogoge.

O seama de plante aromatice si nu numai sunt indicate in aceasta perioada. Printre acestea pot sa mentionez: anasonul, chimionul, feniculul, roinita, mararul si morcovul.

1. Anasonul - Pimpinella anisum, se numeste popular anis, molura, badean chimen sau chimion dulce. Este originar din Asia Occidentala si Nord Estul Africii. Si la noi in tara a fost introdus in cultura.

Planta este aromatica si se utilizeaza numai fructele ce contin ulei esential compus din (anetol, aldehida anisinica, estragol), substante minerale, protide, vanilina, zaharuri, amidon, aldehida acetica, colina, hidrochinina, cetone.

Proprietati: stimuleaza functiile pancreatice, este antiseptic si carminativ, expectorant, tonic, antispasmodic, diuretic, vermifug si galactogog.

Indicatii: expectorant in bronsita, ca diuretic, in digestie si cresterea apetitului, in calmarea durerilor abdominale si eliminarea gazelor din stomac, in combaterea viermilor intestinali si a colicilor intestinale si gastrice la sugari si copii, in marirea cantitatii de lapte la femeile ce alapteaza.

Mod de folosire: infuzie, fructe bine coapte. Pentru eliminarea viermilor intestinali: la sugari se administreaza sub forma de infuzie din 5-6 fructe la o cana mica de apa fierbinte; la adulti o lingurita de fructe la 300 ml apa clocotita, se lasa 15 minute dupa care se strecoara si se bea in trei reprize inaintea meselor principale. Trebuie folosit in timp scurt, caci anetolul devine toxic. Nu se recomanda sa se depaseasca 5 g de seminte pe zi pentru a nu da reactii nedorite ce se manifesta prin insomnii, tulburari nervoase sau de vorbire.

Contraindicatii: gastrite, ulcer gastric si duodenal, enterocolite acute si cronice.

2. Chimion sau chimen - Carum carvi L. este o planta medicinala aromatica cunoscuta din antichitate. Creste spontan si in tara noastra dar se si cultiva. Pentru culegatori se impune atentie deoarece poate fi confundata cu cucuta care este foarte toxica.

Fructele contin 3-7% ulei volatil format din carvona si limonen, dehidrocarvona, dihidrocarveol, lipide, substante minerale precum Fe,Ca,Mg,K,Co,Cu, amidon, glucide, substante tanante, rezine.




Indicatii: actiune farmacologica: carminativ; calmarea colicilor intestinale; stimulent al functiilor gastrice; diuretic; fluidifiant al secretiilor bronsice; emenagog; galactogog; vermifug.

Intrebuintari principale: aerofagie, balonari, colici (indeosebi la copii).

Alte intrebuintari: tulburari dispeptice, anorexie, bronsite, amenoree, paraziti intestinali, galactogog.

Mod de preparare: infuzie din o lingurita fructe la o cana cu apa clocotita.

Mod de administrare: se beau 1-2 cani cu ceai pe zi, inaintea meselor principale. Pentru sugari se pot da pana la 6 linguri de ceai pe zi; la copiii peste 5 ani se recomanda o cana cu ceai pe zi.

Pentru marirea secretiei de lapte se prepara decoct dintr-o lingura de fructe la un litru de apa ce se fierbe 5-10 minute.

3. Fenicul- Foeniculum vulgare. Este planta aromatica medicinala cultivata.



Continut: ulei esential, flavonoide, saruri minerale, derivati cumarinici, mucilagii, substante amare s.a.

Proprietati: diuretic, antispastic, vermifug, carminativ, sedativ, galactogog, antiseptic, antiinflamator.

Recomandari: afectiuni ale cailor respiratorii si pulmonare (laringite, amigdalite, faringite, bronsite, astm bronsic, tuse convulsiva), colici, meteorism, infectii oculare si renale, helmintiaza, anorexie, indigestii.

Mod de folosire: infuzie - o lingurita fructe zdrobite la 200 ml apa clocotita, cantitatea se bea in 3 reprize dupa mesele principale.

Contraindicatii: consumul de lunga durata pot duce la tulburari digestive si nervoase. Este contraindicat in epilepsie si in timpul sarcinii. Se poate inlocui feniculului cu anasonul, din cauza cantitatii mari de fencona (iritanta) din uleiul esential.

4. Mararul - Anethum graveolens. Este planta aromata exclusiv cultivata, folosita drept condiment in bucatarie. Se foloseste partea aeriana a plantei precum si fructele.

Continut: ulei esential, saruri minerale precum Mn, P, Ca, Mg, Fe, Cu si vitaminele A, B3, C si E.

Proprietati: carminativ, antiseptic, antiinflamator, diuretic, stomahic, sedativ si galactogog.

Recomandari: boli de inima, ateroscleroza, boli ale cailor urinare, indigestii, insomnii, sughit, vindecarea unor inflamatii oculare, dureri menstruale, dereglari de menopauza s.a.

Frunzele de marar contin mici cantitati de estrogen. Estrogenul incetineste procesul de imbatranire, face pielea frumoasa, ajuta la cresterea naturala si armonioasa a sanilor, regleaza ciclul menstrual si estompeaza simptomele menopauzei.

Administrare: Pentru femeile gravide sau cele care alapteaza se recomanda mararul care sporeste vitalitatea si tonusul general, ajuta la cresterea apetitului, stimuleaza secretia lactica si imbunatateste calitatea laptelui. Mararul ii ajuta pe bebelusi sa scape de colici.

Administrare: infuzie din o lingurita seminte la 200 ml apa fierbinte de 3 ori pe zi pentru femeile care alapteaza.

5. Roinita - Mellisa officinalis sau iarba stuparului este cunoscuta din secolul I d. Ch. Este planta medicinala originara din Asia Orientala ce creste spontan, dar se si cultiva.

Cercetarile stiintifice privind roinita incep in secolul al XVI-lea, cand este produsa "apa de melisa", iar in anul 1582, la Frankfurt pe Main, s-a obtinut uleiul de melisa (Oleum melissae).

Continut: ulei esential, acizi, mucilagii, oxalati, substante amare, saruri minerale precum Fe, Al si K, hidrocarburi terpenice, taninuri, rasini, saponine, acidul succinic, cafeic, vitamina C, geraniol.

Proprietati: antispastice (diminueaza contractiile), carminativa (calmeaza durerile abdominale si expulzeaza gazele din intestin), coleretice (mareste si excita secretiile biliare), eupeptice (regleaza digestia stomacului), tonice, sedative, depurative, galactogoga, insecticida, cicatrizanta.

Recomandari: boli de stomac, ficat, astm, anemie, balonari, indigestie, intepaturi de albine sau viespi, slabirea memoriei, boli de plamani, maladia Parkinson, ameteli, migrene, vindecarea ranilor si refacerea tesuturilor, stimulent al lactatiei, anorexie, stres, diabet, reumatism s.a.

Se administreaza sub forma de infuzie dintr-o lingurita de planta la 200 ml apa clocotita si se beau 2-3 cani pe zi, in special, dupa masa.

6. Morcovul - Daucus carota
Radacina pivotanta a morcovului contine in principal saruri minerale Fe, K, P, Ca, Mg, carotina - provitamina A si vitaminele B1, B2, C, asparagina, daucanina, pectina, glucide.

Proprietati: remineralizant, tonic, intareste imunitatea naturala, cicatrizant gastric si intestinal, expectorant, diuretic, sporeste cantitatea de hemoglobina si numarul de globule rosii, galactogog, vermifug, laxativ, intareste vederea, antianemic, antiputrid.

Se administreaza sub forma de suc proaspat obtinut la mixer, cate 200 ml pe zi in 2 reprize. Se pot consuma si ca atare, morcovi proaspeti. Ceai din frunze sub forma de decoct din o lingurita de frunze la 250 ml apa si se fierbe 5 minute, se filtreaza si se poate administra pentru remineralizarea sugarilor, la copii sau la adulti.

Primele 5 plante medicinale descrise se pot procura de la magazinele cu produse naturiste.

Sursa: Ioana Tudor

Recomandari

Newsletter Ele.ro

Forum Ele.rochevron_right
Ie Traditionala Delia
Shop Ele.rochevron_right