Skip to article

Cinci pani - de Ion Creanga

Doi oameni, cunoscuti unul cu altul, calatoreau odata, vara, pe un drum. Unul avea in traista sa trei pani, si celalalt doua pani.

De la o vreme, fiindu-le foame, poposesc la umbra unei rachiti pletoase, langa o fantana cu ciutura, scoate fiecare panile ce avea si se pun sa manance impreuna, ca sa aiba mai mare pofta de mancare.

Tocmai cand scoasera panile din traiste, iaca un al treile drumet, necunoscut, ii ajunge din urma si se opreste langa dansii, dandu-le ziua buna. Apoi se roaga sa-i deie si lui ceva de mancare, caci e tare flamand si n-are nimica merinde la dansul, nici de unde cumpara.

a€" Poftim, om bun, de-i ospata impreuna cu noi, zisera cei doi drumeti calatorului strain; caci mila Domnului! unde mananca doi mai poate manca si al treilea.

Calatorul strain, flamand cum era, nemaiasteptand multa poftire, se asaza jos langa cei doi, si incep a manca cu totii pane goala si a be apa rece din fantana, caci alta udatura nu aveau. Si mananca ei la un loc tustrei, si mananca, pana ce gatesc de mancat toate cele cinci pani, de parca n-au mai fost.
Cinci pani - de Ion Creanga


Dupa ce-au mantuit de mancat, calatorul strain scoate cinci lei din punga si-i da, din intamplare, celui ce avusese trei pani, zicand:

a€" Primiti, va rog, oameni buni, aceasta mica multamita de la mine, pentru ca mi-ati dat demancare la nevoie; veti cinsti mai incolo cate un pahar de vin, sau veti face cu banii ce veti pofti. Nu sunt vrednic sa va multamesc de binele ce mi-ati facut, caci nu vedeam lumea inaintea ochilor de flamand ce eram.

Cei doi nu prea voiau sa primeasca, dar, dupa multa staruinta din partea celui al treilea, au primit. De la o vreme, calatorul strain si-a luat ziua buna de la cei doi si apoi si-a cautat de drum. Ceilalti mai raman oleaca sub rachita, la umbra, sa odihneasca bucatele. Si, din vorba in vorba, cel ce avuse trei pani da doi lei celui cu doua pani, zicand:

a€" Tine, frate, partea dumitale, si fa ce vrei cu dansa. Ai avut doua pani intregi, doi lei ti se cuvin. Si mie imi opresc trei lei, fiindc-am avut trei pani intregi, si tot ca ale tale de mari, dupa cum stii.

a€" Cum asa?! zise celalalt cu dispret! pentru ce numai doi lei, si nu doi si jumatate, partea dreapta ce ni se cuvine fiecaruia? Omul putea sa nu ne deie nimic, si atunci cum ramanea?

a€" Cum sa ramaie? zise cel cu trei pani; atunci as fi avut eu pomana pentru partea ce mi se cuvine de la trei pani, iar tu, de la doua, si pace buna. Acum, insa, noi am mancat degeaba, si banii pentru pane ii avem in punga cu prisos: eu trei lei si tu doi lei, fiecare dupa numarul panilor ce am avut. Mai dreapta imparteala decat aceasta nu cred ca se mai poate nici la Dumnezeu sfantul...

a€" Ba nu, prietene, zice cel cu doua pani. Eu nu ma tin ca mi-ai facut parte dreapta. Haide sa ne judecam, si cum a zice judecata, asa sa ramaie.

a€" Haide si la judecata, zise celalalt, daca nu te multamesti. Cred ca si judecata are sa-mi gaseasca dreptate, desi nu m-am tarat prin judecati de cand sunt.

Si asa, pornesc ei la drum, cu hotararea sa se judece. Si cum ajung intr-un loc unde era judecatorie, se infatoseaza inaintea judecatorului si incep a spune imprejurarea din capat, pe rand fiecare; cum a venit intamplarea de au calatorit impreuna, de au stat la masa impreuna, cate pani a avut fiecare, cum a mancat drumetul cel strain la masa lor, deopotriva cu dansii, cum le-a dat cinci lei drept multamita si cum cel cu trei pani a gasit cu cale sa-i imparta.

Judecatorul, dupa ce-i asculta pe amandoi cu luare aminte, zise celui cu doua pani:

Cinci pani - de Ion Creanga

a€" Si nu esti multamit cu imparteala ce s-a facut, omule?
a€" Nu, domnule judecator, zise nemultamitul; noi n-am avut de gand sa luam plata de la drumetul strain pentru mancarea ce i-am dat; dar, dac-a venit intamplarea de-asa, apoi trebuie sa impartim drept in doua ceea ce ne-a daruit oaspetele nostru. Asa cred eu ca ar fi cu cale, cand e vorba de dreptate.
a€" Daca e vorba de dreptate, zise judecatorul, apoi fa bine de inapoieste un leu istuialalt, care spui c-a avut trei pani.

a€" De asta chiar ma cuprinde mirare, domnule judecator, zise nemultamitul cu indrazneala. Eu am venit inaintea judecatei sa capat dreptate, si vad ca dumneata, care stii legile, mai rau ma acufunzi. De-a fi sa fie tot asa si judecata dinaintea lui Dumnezeu, apoi vai de lume!

a€" Asa ti se pare dumitale, zise judecatorul linistit, dar ia sa vezi ca nu-i asa. Ai avut dumneata doua pani?
a€" Da, domnule judecator, doua am avut.
a€" Tovarasul dumitale, avut-a trei pani?
a€" Da, domnule judecator, trei a avut.
a€" Udatura ceva avut-ati vreunul?
a€" Nimic, domnule judecator, numai pane goala si apa race din fantana, fie de sufletul cui a facut-o acolo, in calea trecatorilor.
a€" Dinioarea, parca singur mi-ai spus, zise judecatorul, ca ati mancat toti tot ca unul de mult; asa este?
a€" Asa este domnule judecator.

a€" Acum, ia sa statornicim randuiala urmatoare, ca sa se poata sti hotarat care cata pane a mancat. Sa zicem ca s-a taiat fiecare pane in cate trei bucati deopotriva de mari; cate bucati ai fi avut dumneata, care spui ca avusi doua pani?

a€" Sese bucati as fi avut, domnule judecator.
a€" Dar tovarasul dumitale, care spui ca avu trei pani?
a€" Noua bucati ar fi avut, domnule judecator.
a€" Acum, cate fac la un loc sese bucati si cu noua bucati?
a€" Cincisprezece bucati, domnule judecator.
a€" Cati oameni ati mancat aceste cincisprezece bucati de pane?
a€" Trei oameni, domnule judecator.
a€" Bun! Cate cate bucati vin de fiecare om?
a€" Cate cinci bucati, domnule judecator.
a€" Acum, tii minte cate bucati ai fi avut dumneta?
a€" Sese bucati, domnule judecator.
a€" Dar de mancat, cate ai mancat dumneta?
a€" Cinci bucati, domnule judecator.
a€" Si cate ti-au mai ramas de intrecut?
a€" Numai o bucata, domnule judecator.

a€" Acum sa stam aici, in ceea ce te priveste pe dumneta, si sa luam pe istalalt la rand. Tii minte cate bucati de pane ar fi avut tovarasul d-tale?
a€" Noua bucati, domnule judecator.
a€" Si cate a mancat el de toate?
a€" Cinci bucati, ca si mine, domnule judecator.
a€" Dar de intrecut, cate i-au mai ramas?
a€" Patru bucati, domnule judecator.

a€" Bun! Ia, acus avem sa ne intelegem cat se poate de bine! Vra sa zica, dumneta ai avut numai o bucata de intrecut, iar tovarasul dumitale, patru bucati. Acum, o bucata de pane ramasa de la dumneta si cu patru bucati de la istalalt fac la un loc cinci bucati?

a€" Taman cinci, domnule judecator.
a€" Este adevarat ca aceste bucati de pane le-a mancat oaspetele dumneavoastra, care spui ca v-a dat cinci lei drept multamita?
a€" Adevarat este, domnule judecator.

a€" Asadar, dumitale ti se cuvine numai un leu, fiindca numai o bucata de pane ai avut de intrecut, si aceasta ca si cum ai fi avut-o de vanzare, deoarece ati primit bani de la oaspetele dumneavoastra. Iar tovarasul dumitale i se cuvin patru lei, fiindca patru bucati de pane a avut de intrecut. Acum, dara, fa bine de inapoieste un leu tovarasului dumitale.

Si daca te crezi nedreptatit, du-te si la Dumnezeu, si las` daca ti-a face si el judecata mai dreapta decat aceasta!

Cel cu doua pani, vazand ca nu mai are incotro sovai, inapoieste un leu tovarasului sau, cam cu parere de rau, si pleaca rusinat.

Cel cu trei pani insa, uimit de asa judecata, multameste judecatorului si apoi iese, zicand cu mirare:

a€" Dac-ar fi pretutindene tot asemenea judecatori, ce nu iubesc a li canta cucul din fata, cei ce n-au dreptate n-ar mai nazui in veci si-n pururea la judecata.

Corciogarii, porecliti si aparatori, nemaiavand chip de traiu numai din minciuni, sau s-ar apuca de munca, sau ar trebui, in toata viata lor, sa traga pe dracul de coada...
Iar societatea buna ar ramane nebantuita.

Anecdota publicata prima oara in Convorbiri literare, nr. 12, 1 martie 1883. Textul de fata a fost reprodus dupa volumul Ion Creanga, Povesti si povestiri, Editura "Minerva", Bucuresti, 1987

de Ion Creanga

Sursa: www.clopotel.ro

Articole recomandate

Scrisoarea deschisa a parintilor din Sinaia care si-au pierdut copilul din cauza meningitei Scrisoarea deschisa a parintilor din Sinaia care si-au pierdut copilul din cauza meningitei
Doi parinti din Sinaia sunt distrusi dupa ce baietelul lor in varsta de doi ani si patru luni a murit in urma cu cateva zile din cauza meningitei. Alex a ajuns la spital dupa ce a facut febra foarte mare, iar parintii s-au speriat.  Nu s-au spus însă prea multe despre boala de care
Sa stai acasa cu copilul este mai greu decat sa mergi la serviciu, spune cel mai recent studiu Sa stai acasa cu copilul este mai greu decat sa mergi la serviciu, spune cel mai recent studiu
Toata lumea ar trebui sa inteleaga odata pentru totdeauna ca mamele fac o munca eroica atunci cand stau acasa cu copii. Cel mai recent studiu arata ca este mai greu sa stai acasa cu copilul decat sa mergi la munca. Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.500 de persoane. Peste
Meghan Markle are sarcina geriatrica. Ce inseamna Meghan Markle are sarcina geriatrica. Ce inseamna
Meghan Markle si printul Harry au anuntat oficial la inceputul acestei saptamani ca vor deveni parinti pentru prima oara. Meghan este insarcinata in trei luni, iar bebelusul va veni pe lume in primavara anului viitor.  Viitoarea mamica se simte foarte bine si abia asteapta sa vina pe lume
Ajutor in alaptare: cum alaptezi cand nu poti sa alaptezi Ajutor in alaptare: cum alaptezi cand nu poti sa alaptezi
Cele mai multe mame isi doresc sa alapteze, insa uneori nu o pot face. Sau nu o pot face cat de mult timp isi doresc deoarece trebuie sa revina la locul de munca sau sa plece in diferite calatorii. Totusi, exista solutii, iar una dintre ele este stocarea laptelui matern. Acest lucru se poate
Dragos Bucur, detalii despre adoptie: "Stiti ca fetita noastra este de etnie roma?" Dragos Bucur, detalii despre adoptie: "Stiti ca fetita noastra este de etnie roma?"
Actorul Dragos Bucur si sotia lui, Dana Nalbaru, au adoptat anul trecut o fetita. Cei doi au tinut totul secret pana in momentul in care au reusit sa incheie cu succes intregul proces de adoptie. La scurt timp dupa adoptie, Dragos Bucur si Dana Nalbaru au prezentat-o public pe fetita lor adoptata.
Acest site foloseste Cookie-uri.
Folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul si reclamele, pentru a oferi caracteristici specifice retelelor sociale si pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, impartasim informatii despre felul in care ne utilizati site-ul, cu partenerii nostri de pe retelele sociale, de publicitate si de statistica in conformitate cu Politica de confidentialitate. Va puteti administra preferintele in Setari cookie.
Ele.ro iti recomanda