Skip to article

Frumoasa din padurea adormita

Frumoasa din padurea adormita
A fost odata, in vremurile de demult, un imparat si o imparateasa…

Intr-o buna zi, imparateasa nascut o fetita atat de frumoasa ca imparatul nu-si mai incapea in piele de bucurie.

In bucuria lui, imparatul dadu o mare petrecere unde pofti toate rudele, prietenii si ursitoarele, ca sa-i inzestreze fiica cu fel si fel de daruri: frumusete, bucurie, virtute, bogatie, noroc.

La petrecere sosira, rand pe rand, sapte ursitoare poftite de imparat la ospat, iar bucatele au fost servite de pe talere de aur.

Deodata, petrecerea a fost deranjata de un musafir nepoftit, era o ursitoare, de care nu mai auzisera de foarte multa vreme.

Pesemne ca ursitoarea cea rea venise sa se razbune pe rege pentru ca uitase s-o invite…

Cand petrecerea era pe sfirsite, ursitoarele au trecut pe rand pe langa leaganul fetitei si au inzestrat-o cu daruri alese. Ursitoarea cea rea se apropie si ea de leaganul fetitei si cu glas tunator spuse:

"-Inainte de a implini 18 ani, copila se va intepa la deget cu un fus si va muri"

La auzul acestor vorbe toti incremenira. A saptea ursitoare, care n-apucase sa urseasca, facu un pas inainte si spuse:

"-Nu am puterea sa ridic blestemul dar pot sa-l indrept. Atunci cand fata se va intepa cu fusul, sa nu moara ci sa cada intr-un somn adanc din care numai sarutul unui print indragostit o poate destepta"

Inca din ziua aceea, imparatul dadu porunca sa se arda toate fusurile din imparatie, iar cine s-ar fi opus acestei porunci ar fi fost intemnitat pe viata.

Fetita crescu si se facu domnita frumoasa, prietenoasa si cuminte. Intr-o buna zi, hoinarind singura prin palat, dadu de o usa ferecata tocmai in varful turnului.

"-Pe aici nu am mai fost niciodata, ar fi bine sa arunc o privire, gandi ea." Deschise usa si zari o batranica care statea si torcea de zor dintr-un fuior de in.

"-Batranico, ce faci aici, ce rasucesti asa de repede? intreba fata curioasa din cale afara. Pot sa incerc si eu?"

In clipa cand lua fusul in mana si incerca sa toarca, se intepa la deget si cazu intr-un somn adanc. Imparatul indurerat ceru ajutor ursitoarei celei bune.

Frumoasa din padurea adormita


Aceasta, auzind vestea rea, incaleca pe balaurul urias, credinciosul ei prieten si zburara iute ca gandul si ca vantul spre palat.

Cu bagheta ei fermecata adormi intreg palatul, pe imparat, pe imparateasa, pe bucatar, pe ucenic, pe pisica si chiar pe soricel.

Dupa ce adormi intreaga curte, de jur imprejurul palatului incepu sa creasca maracinis care cuprinse toti peretii chiar si steagul din varful turnului. Ani de zile, pe acele meleaguri n-a mai calcat picior de om.

Feciorul imparatului vecin afla taina palatului ascuns in maracinis, din spusele unui mosneag batran. El se hotari ca trebuie sa vada cu ochii lui adevarul celor aflate si isi croi carare cu palosul prin maracinisul incalcit, pana la poarta castelului.

Inauntru, domnea o liniste apasatoare. Strajerii, curtenii, imparatul, imparateasa, orataniile, toate vietuitoarele dormeau.

Frumoasa din padurea adormita


Printul strabatu una cate una incaperile palatului.

Deodata, vazu o usa intredeschisa, in fata careia sforaiau doi strajeri si intra sfios.

Facu ochi mari de uimire cand vazu, dormind pe un pat mare, o domnita nemaipomenit de frumoasa si pe loc se indragosti de ea.

Se apleca sa o sarute.

Dar de indata ce o atinse, frumoasa domnita se trezi si il privi cu drag si, o data cu ea, tot palatul se trezi din somnul adanc de care era cuprins.

Si, dupa ce au facut o nunta de nu s-a mai pomenit, au trait fericiti pana la adanci batraneti...

Sursa: Povesti nemuritoare

Sursa: www.imaginelife.ro

Articole recomandate

Educatia pariorilor-pas cu pas Educatia pariorilor-pas cu pas
Trăim într-o lume în care pasiunea sportului se împletește tot mai mult cu cea a pariurilor sportive. Tot mai mulți oameni, femei și bărbați deopotrivă, vor să simtă mai multă adrenalină urmărind în direct o
Cand este momentul sa duci copilul la psihoterapie Cand este momentul sa duci copilul la psihoterapie
Copilul tau spune mereu NU, este morocanos, nu doarme, refuza sa se joace cu altcineva decat cu tine, nu reuseste sa se adapteze la gradinita, are nevoie de sprijin si suport constant din partea unui adult desi nu mai este bebelus? Sunt cateva dintre problemele care ii duc pe unii parinti la
Insolatia in sarcina: simptome si primele masuri Insolatia in sarcina: simptome si primele masuri
Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care un medic specialist obstetrician le primeste in perioada verii din partea pacientelor insarcinate este: pot merge la mare sau la piscina fara a pune in pericol fatul? Raspunsul este da, insa, spre deosebire de o perioada obisnuita, o gravida trebuie
Ce sa-i inveti pe copii in aceasta vara Ce sa-i inveti pe copii in aceasta vara
Timpul pe care copiii tai il vor petrece acasa in vacanta trebuie sa fie folosit in scopuri constructive. Acestia trebuie sa invete mereu, sa descopere lucruri noi si sa nu se plictiseasca nici atunci cand stau acasa cu familia. Nu incerca sa te concentrezi doar pe teorie sau teme, ci scoate-i pe
Cinci lucruri pe care trebuie sa le stii daca urmeaza sa devii mama Cinci lucruri pe care trebuie sa le stii daca urmeaza sa devii mama
A deveni mama este un punct esential in viata oricarei femei. Primele momente impreuna cu copilul iti vor ramane impregnate in memorie pentru intreaga viata. Dar, ai in vedere ca in viata unei mame apar schimbari importante si de multe ori ele pot fi coplesitoare. Adesea, te vei indoi de