Iritatiile facute de scutece
Daca bebe are pielea inrosita in jurul zonei invelite in scutec, este clar o iritatie facuta de acesta. Majoritatea iritatiilor se fac din cauza ca scutecele sunt fie prinse prea strans, fie sunt lasate mult timp ude pe copil. Evita-le schimband des copilul si lasandu-l fara scutec cat mai mult posibil. Spala-i pielea iritata cu o carpa moale, iar apoi aplica o crema cu oxid de zinc.
Cosuri si puncte albe
Acneea bebelusului incepe in pantec, pe cand el este expus hormonilor mamei. Acesti hormoni maresc productia de sebum. Cosurile apar de obicei pe nasul si pe obrajii celui mic, si se vindeca de la sine in cateva saptamani.
Semne din nastere
Multi bebelusi au semne din nastere - de fapt, cam unul din zece. Aceste semne pot fi vizibile cand se naste copilul sau pot aparea in cateva lui. Ele nu constituie motiv de ingrijorare.
Dermatita atopica sau eczema
Eczema este o iritatie rosie, insotita de mancarimi, care apare ca raspuns la un factor declansator. Ea poate aparea pe fata, coatele, pieptul, bratele sau in spatele genunchilor copilului, iar in timp devine groasa, uscata si face coaja. Pentru a o trata, trebuie sa identifici elementul declansator, ce trebuie evitat. Spala bebelusul cu detergenti blanzi si aplica cantitati moderate de creme.

Evita afectiunile dermatologice in timpul baii
Nu uita: pielea nou-nascutului este moale si sensibila. Mentine-o hidratata facandu-i baie in apa calda timp de 3-5 minute. Aplica o lotiune pentru copii sau o crema imediat dupa baie, in timp ce pielea e inca umeda.
Pielea uscata
In general nu trebuie sa te alarmezi daca nou-nascutul are pielea uscata, ce cade ca o matreata. De obicei acest lucru se intampla cand copilul se naste un pic mai tarziu. Pielea de dedesubt e perfect sanatoasa, moale si catifelata.
Dermatita seboreica infantila
Dermatita seboreica infantila se manifesta pe scalpul copilului in prima sau a doua luna de viata, si dispare de obicei in primul an. Ea este determinata de excesul de sebum si se manifesta ca o iritatie de consistenta ceroasa, rosie si cu aspect solzos, pe scalp, sprancene, pleoape, langa nari si in spatele urechilor. Pediatrul iti va recomanda cel mai bun tratament. De obicei e vorba de un sampon special si de unele creme sau lotiuni.
Iritatiile datorate caldurii
Umflaturile mici si rosii apar cu precadere in zonele expuse transpiratiei: pe gat, in zona scutecului, la subrat. Copilul are nevoie de un mediu uscat si de haine largi pentru a se vindeca. Imbraca-l pe cel mic in straturi pe care le poti indeparta atunci cand se face cald.
Bebelusul nu are nevoie de pudra de talc
Bebelusii inhaleaza praful fin al pudrei de talc, putend avea apoi probleme la plamani din cauza ei. Asa ca e mai bine sa eviti pudra de talc pe copil. Foloseste in locul ei o pudra pe baz ade amidon din porumb. Insa drojdiile, care sunt vinovate de iritatii, se hranesc cu amidon de porumb. Asadar, pentru a proteja pielea copilului, mai bine renunti la pudra.
Ingalbenirea pielii - icter
Avand loc la 2-3 luni dupa nastere, icterul este o coloratie galbena ce afecteaza pielea si ochii copilului. Este o afectiune comuna la copiii nascuti prematur. Provocata de excesul de bilirubina (un produs obtinut prin descompunerea celulelor rosii), boala dispare in general pana copilul implineste 1 sau 2 luni. Tratamentul icterului include alaptari frecvente sau, in cazurile severe, fototerapie.