Skip to article

Anxietatea mamei poate creste riscul de ADHD al copilului

Gravidele stresate au sanse mari sa dea nastere unor copii neastamparati, cu risc de ADHD, spun cercetatorii. Un studiu recent a descoperit ca exista o legatura puternica intre stresul mamei in primele luni de sarcina si comportamentul copilului de varsta scolara.

Se crede ca nivelele ridicate de hormoni ai stresului din pantec afecteaza dezvoltarea delicata a creierului fatului.

Studiul, care a urmarit mii de copii din stadiul de feti pana la varsta scolara, a concluzionat ca nivelul crescut de hormoni ai stresului mareste riscul de tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD) si de alte probleme comportamentale.

Hormonii stresului pot afecta si alte aspecte ale dezvoltarii copilului, inclusiv caracteristica de stangaci sau dreptaci, dezvoltata mai tarziu in viata.

Acest lucru inseamna ca urmarirea felului in care un copil mic isi foloseste mainile poate ajuta la diagnosticarea precoce a ADHD.

Cercetatoarea Alina Rodriguez de la Institutul de Psihiatrie, King`s College Londra, a studiat peste 1 700 mame si copiii acestora.

Studiul a gasit ca mamele care erau stresate in cursul sarcinii sau care suferisera din dragoste sau avusesera un deces in familie aveau un risc de doua ori mai mare decat alte mamici de a da nastere unor copii cu "maini mixte", care isi folosesc ambele maini la varsta de 5 ani.

Persoanele cu maini mixte folosesc o mana pentru sarcini precum scrisul si cealalta mana pentru lucruri de genul aruncatului sau prinsului unei mingi. Ele se deosebesc de persoanele ambidextre deoarece nu ambele maini sunt la fel de eficiente pentru toate sarcinile.

Copiii expusi la stres in perioada intrauterina au risc crescut de ADHD si probleme emotionale, cum ar fi temperamentul vulcanic. Acestia se inteleg mai greu cu alti copii.

Un alt studiu, ce a studiat cazurile a 8 000 copii de origine finlandeza, a corelat stresul in perioada sarcinii cu mainile mixte si problemele comportamentale. Copiii cu maini mixte au un risc de doua ori mai mare sa aiba probleme la scoala la varsta de 8 ani, concluzioneaza acest studiu.

Factorii de stres analizati de Dr. Rodriguez au inclus depresia, decesul unei persoane dragi si despartirea de partenerul de cuplu.

Ea spune ca sunt necesare mai multe studii pentru a afla efectele stresului provocat de locul de munca.

Autor: Nuage

Articole recomandate

Un baby monitor, cel mai bun ajutor pentru mamica in primii ani de viata Un baby monitor, cel mai bun ajutor pentru mamica in primii ani de viata
Venirea pe lume a unui copil este motiv de bucurie in orice familie, dar si o grija in plus. Mai bine zis, acea grija care le face pe toate celelalte sa treaca in plan secund, pentru ca micutul care v-a imbogatit vietile are nevoie de atentie permanenta si de supraveghere 24 de ore din 24. Orice
Jocul inspirat din basme care antreneaza memoria copilului Jocul inspirat din basme care antreneaza memoria copilului
Arvur Games, un Start-Up românesc a lansat primele sale jocuri de societate care îmbunătățesc memoria copiilor. Pentru că și-au dorit să întărească ideea de interacțiune părinte-copil, o familie din București a creat două
Cum sa ramai insarcinata cat mai repede Cum sa ramai insarcinata cat mai repede
Ti-ai propus sa devii mamica – felicitari! Ceea ce trebuie sa stii acum este ca totul tine de sincronizare. In primul rand, raportul sexual trebuie sa aiba loc fie in ziua de ovulatie (cand  ovulul este eliberat din ovar), fie cu cateva zile inainte (spermatozoizii pot trai in tractul
De ce sa duci copilul la inot iarna. Beneficii mai putin stiute De ce sa duci copilul la inot iarna. Beneficii mai putin stiute
Lectiile de inot au beneficii semnificative in dezvoltarea fizica si psihica a copiilor cu varsta de pana la 4 ani, mai ales iarna, cand contribuie si la dezvoltarea imunitatii. O alternativa la activitatile in aer liber din sezonul cald, inotul devine astfel o solutie ideala pentru petrecerea
In clubul Minimax poti castiga premii fabuloase in fiecare luna In clubul Minimax poti castiga premii fabuloase in fiecare luna
Televiziunea preferata a copiilor, Minimax, a creat pentru copii si parinti un club de fani unde micutii au parte de continut exclusiv si pot castiga, in fiecare luna, premii fabuloase. In luna decembrie, premiul cel mare este o consola Xbox One, care le va face vacanta mai distractiva copiilor!