Skip to article

Bebe: cum stii daca vede bine?

Bebe: cum stii daca vede bine?
Bebelusul tau isi intoarce capul cand ii vorbesti si pare captivat de veioza luminoasa de deasupra patutului sau? Cum stii daca bebe vede bine?

Dar daca nu vede bine?

La 3 zile de la nastere, bebelusul isi poate deja urmari mama cu privirea si isi poate intoarce capul spre ea. De asemenea, el poate urmari un obiect de culoare contrastanta cand acesta ii capteaza atentia.

Daca bebe fuge de lumina, daca nu urmareste cu ochii miscarile din jurul sau, vorbeste-i medicului despre asta. La fel si daca nu-ti raspunde la zambet sau daca pare indiferent la mediul inconjurator.

Se poate testa vederea bebelusului?

Pentru cei mici, oftalmologii folosesc teste vizuale ce nu comporta litere: ei trebuie sa recunoasca in schimb desene. Dar cum, adesea, bebelusii nu stiu sa vorbeasca foarte bine, specialistii in oftalmo-pediatrie ii roaga pe cei mici sa arate cu degetul cartonul cu desenul pe care il recunoaste.

Trebuie asteptat ca bebe sa creasca?

Inaintea varstei de 4 luni, ochii nu sunt coordonati, insa ei trebuie totusi sa se miste in acelasi timp. Daca acest lucru nu se intampla, mergi la consult pentru a verifica daca nu e cumva un caz de strabism.

Problema nu e doar una estetica, deoarece disimetria ochilor risca sa-i afecteze si creierul. Daca strabismul nu este corectat, partea creierului in care se afla "ochiul lenes" nu va invata niciodata sa lucreze, iar copilul va suferi de ambliopie.

Se poate trata ochiul lenes al copilului?

Da, si inca de la o varsta frageda. Poti detecta ambliopia cu un gest simplu: deseneaza un obiect care ii place copilului, apoi acopera-i cu o mana cand un ochi, cand celalalt, iar daca ochiul se deplaseaza cand celalalt este acoperit, mergi cu el la oftalmolog. Copilul tratat devreme, de la cateva luni, isi poate recupera total vederea pana la 6 luni. Pana la 3 ani el are sanse mari de recuperare, insa dupa 6 ani, e dificil.

Dar daca bebe nu distinge bine culorile?

E important sa depistezi aceasta problema, caci ea duce la confuzii in comportamentul copilului, cei din jurul lui crezand ca nu este atent.

De multe ori, copilul confunda verdele cu rosul. Se mai poate intampla si sa aiba un camp vizual restrans (mai mic de 180 o ). Acestea sunt defecte deranjante in viata de zi cu zi, pentru care este nevoie de ajutor medical specializat.

Articole recomandate

Cum iti incurajezi copilul sa-si faca mai multi prieteni Cum iti incurajezi copilul sa-si faca mai multi prieteni
Socializarea face parte din dezvoltarea echilibrata a copilului tau, inca de la o varsta frageda. Unii copii isi fac prieteni mai usor, in timp ce pentru altii este mai complicat sa formeze rapid relatii stranse cu ceilalti copii de varsta lor. Rolul parintilor este acela de a incuraja socializarea
Cadouri pentru pasionatii de puzzle-uri Cadouri pentru pasionatii de puzzle-uri
Copiii prefera puzzle-uri cu eroii favoriti. Jocurile de tip puzzle au multiple beneficii, atat pentru copii, cat si pentru adulti. Ele stimuleaza creierul, testeaza inventivitatea, avand un rol important in dezvoltarea inteligentei. Pe copii, acestea ii invata sa caute singuri cele mai bune
Legea alaptatului in public a fost aprobata. Ce amenzi risca persoanele care discrimineaza mamele Legea alaptatului in public a fost aprobata. Ce amenzi risca persoanele care discrimineaza mamele
Legea alaptatului in public a fost aprobata, joi de Camera Deputaţillor. Orice persoana care va discrimina o mama care alapteaza in public va fi sanctionata.  Proiectul de lege privind alăptarea în spaţiile publice a fost adoptat cu 279 de voturi "pentru"şi o
Cum sa cresti o fiica indrazneata si curajoasa Cum sa cresti o fiica indrazneata si curajoasa
Intr-o societate in care fetele si baietii sunt crescuti diferit de catre parinti, asteptarile si presiunile apar, in mod special, in viata fetelor, inca de la o varsta frageda. Pentru a creste fete cu personalitate puternica si sigure pe ele, parintii trebuie sa realizeze cat este de important sa
Jucariile pentru copii, la granita dintre joaca si pericol. Tu cum alegi jucarii sigure pentru cel mic? Jucariile pentru copii, la granita dintre joaca si pericol. Tu cum alegi jucarii sigure pentru cel mic?
Jucăriile pentru copii reprezintă o industrie imensă. În prag de 1 iunie, vârful vânzărilor în industria de jucării, ne oprim pentru câteva momente pentru a analiza calitatea acestora și nu doar diversitatea. Colorate, în forme creative