Skip to article

De cata activitate fizica au nevoie copiii zilnic?

De cata activitate fizica au nevoie copiii zilnic?
Activitatea fizica sau sportul reprezinta una dintre cele mai importante metode prin care copiii cresc sanatosi si puternici. Beneficiile sportului in viata lor sunt multiple, fie ca vorbim de sport de performanta sau doar de simpla miscare fizica. Multi parinti se intreaba cam cat de activi trebuie sa fie copiii lor zilnic! Iata ce recomanda pediatrii in functie de fiecare varsta!

Activitate fizica libera, joaca sau sport de performanta?

Copiii nu au nevoie sa fie inscrisi neaparat la un sport de performanta pentru a beneficia de pe urma activitatii fizice.

Specialistii nici nu recomanda inscrierea copiilor sub 4 ani la sporturi competitive sau organizate, ci mai degraba ii incurajeaza pe parinti sa ii stimuleze sa se joace cat mai mult in aer liber, sa alerge, sa sara si sa se joace cu mingea.

Cat de activi trebuie sa fie copiii in fiecare zi?

Copiii trebuie sa faca zilnic miscare, intre 30 si 60 de minute pe zi, in functie de varsta pe care o au. Iata cateva recomandari ale specialistilor:

Copii 2-3 ani

Copiii mici, sub 3 ani, au nevoie de cel putin 30 de minute de activitate fizica libera pe zi. Limita de timp poate ajunge, fara probleme, si la 60 de minute, daca sunt interesati.

In plus, specialistii avertizeaza ca micutii nu ar trebui sa se afle in stare de rapaos sau sa fie sedentari mai mult de 60 de minute consecutiv, cu exceptia timpului in care dorm.

Poti incuraja micutul sa mearga cu tricicleta sau cu rolele si il poti invata tot felul de joculete care presupun miscare.

Copii 4-6 ani

In perioada prescolara, copiii au nevoie de cel putin 30 de minute de miscare fizica sustinuta pe zi. Poate ajunge pana la maxim o ora, daca este vorba de activitati libere, joaca etc. La aceasta varsta poti inscrie copilul la gimnastica sau inot.

La fel ca si in cazul copiilor mai mici, ai grija ca micutii sa nu stea fara sa faca miscare mai mult de 60 de minute consecutiv.

Copilul poate fi inscris de acum la fotbal, tenis, baseball sau alte sporturi competitionale pentru care arata interes si care se potrivesc varstei lui.

Copiii 6-12 ani

La inceputul perioadei scolare, copilul poate fi inscris sau implicat in activitati fizice mai solicitante, iar timpul zilnic de miscare ar trebui sa fie de cel putin o ora, daca este vorba de sport de performanta, si chiar mai mult daca ii place sa se joace activ sau sa faca plimbari lungi, sa mearga cu bicicleta, rolelele sau sa se joace cu mingea.

Beneficiile miscarii fizice pentru copii

Atunci cand copiii fac miscare, tot corpul are de beneficiat si se simte in starea lor zilnica si in rezultatele pe care le au la invatatura, dar si la testele medicale periodice.

Activitatea fizica nu isi pune amprenta doar asupra sanatatii fizice si cresterii micutilor. Sportul contribuie la dezvoltarea emotionala a lor, ii ajuta sa se dezvolte armonios, sa fie energici si puternici in fiecare zi.

Copiii activi sunt mai fericiti si mai destepti decat cei sedentari. Sportul ajuta la oxigenrarea creierului, la stimularea capacitatii de concentrare si atentie a copiilor, si creste randamentul scolar sau intelectual al copilului.

Activitatea fizica ar trebui incurajata zilnic la cei mici, deoarece este cel mai important factor de prevenire a unor boli extrem de grave, precum obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare etc..


Autor: Daniela Ganciu

Sursa: Foto: wellbridgeathleticclubandspa.com

Articole recomandate

Infectii respiratorii recurente la copii? Ce poti face Infectii respiratorii recurente la copii? Ce poti face
Copiii au un sistem imunitar imatur pana la varsta de 8-10 ani, iar acest lucru ii face sa fie foarte receptivi la infectii. Incidenta infectiilor respiratorii este foarte ridicata in randul celor mici. Orice parinte este obisnuit cu “scenariul” in care copilul da dintr-o viroza in
Sarcina si coronavirus: sfaturile expertilor Sarcina si coronavirus: sfaturile expertilor
Coronavirusurile sunt o familie numeroasa de virusuri care provoaca boli care variaza de la raceala comuna la boli mai severe. Noul coronavirus care a creat pandemia din prezent este o tulpina noua care a fost descoperita in 2019 si care nu a fost identificata anterior la om. Un nou studiu publicat
Marturia unei asistente romance in Italia, mama a doi copii: "Nu pot sa-i imbratisez cand ajung acasa" Marturia unei asistente romance in Italia, mama a doi copii: "Nu pot sa-i imbratisez cand ajung acasa"
O asistenta romanca lupta sa salveze vietile celor afectati de noul coronavirus. Lucreaza intr-o sectie de Terapie Intensiva a unui spital din Lombardia, cea mai afectata zona din Italia in ceea ce priveste numarul de imbolnaviri cu coronavirus. Asistenta romanca, in varsta de 42 de ani, intra
Sarcina si viciile Sarcina si viciile
Fiecare persoana are viciile ei de aceea fiecare proaspata mamica trebuie sa inteleaga foarte bine ca din momentul in care afla ca este insarcinata, trebuie sa renunte la viciile sale pentru a nu afecta fatul. Pentru a afla daca esti insarcinata poti incepe prin utilizarea unui  test de
Un baby monitor, cel mai bun ajutor pentru mamica in primii ani de viata Un baby monitor, cel mai bun ajutor pentru mamica in primii ani de viata
Venirea pe lume a unui copil este motiv de bucurie in orice familie, dar si o grija in plus. Mai bine zis, acea grija care le face pe toate celelalte sa treaca in plan secund, pentru ca micutul care v-a imbogatit vietile are nevoie de atentie permanenta si de supraveghere 24 de ore din 24. Orice