Skip to article

Domestos invata copiii sa lupte de mici impotriva microbilor

Domestos invata copiii sa lupte de mici impotriva microbilor
Domestos, marca internationala a companiei Unilever impreuna cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului au initiat proiectul educational "Igiena acasa si la scoala". Prima parte a proiectului se implementeaza in anul scolar 2009 - 2010, in aproximativ 100 de scoli si 50 de gradinite din orasele Bucuresti, Iasi si din judetul Cluj.

Scopul proiectului "Igiena acasa si la scoala" este cresterea gradului de informare si constientizare a copiilor cu privire la importanta igienei si a sanatatii, precum si la formarea abilitatilor de mentinere a igienei proprii si a celorlalti.

Programul este dedicat prescolarilor si scolarilor cu varsta cuprinsa intre 4 si 10 ani. Pentru fiecare categorie scolara, programul contine actiuni dedicate nivelului de intelegere si de informare specific varstei.

"Realitatile zilelor noastre arata ca traim intr-o perioada provocatoare din perspectiva mentinerii sanatatii, din cauza fluxului abundent de informatii si de mituri referitoare la procesul de imbolnavire datorat indeosebi contactului cu diverse medii neigienice. Programul "Igiena acasa si la scoala" urmareste sa ii invete pe copii ca o viata sanatoasa incepe cu un mediu curat, igienizat. Este o initiativa frumoasa pentru care multumim marcii Domestos si speram ca astfel de gesturi sa devina familiare si altor companii din dorinta de a oferi un plus de valoare educatiei copiilor", declara Rodica Cherciu - Inspector General, Directia Educatie si Invatare pe tot Parcursul Vietii, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Domestos invata copiii sa lupte de mici impotriva microbilor


Descrierea programului educational

Componenta dedicata copiilor de varsta prescolara se desfasoara in aceasta prima faza intr-un numar de 50 de gradinite: 30 din Bucuresti, 10 din Iasi si 10 din Cluj-Napoca. Domestos si Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului au dezvoltat si distribuit, catre toate gradinitele, un caiet de lucru cu rol educational pentru copii, intitulat "Invat si cresc, de sanatate ma ingrijesc". Caietul ofera prescolarilor posibilitatea de a invata, desenand si colorand, norme igienice de baza prin rezolvarea sarcinilor de lucru aplicative.

Componenta dedicata copiilor cu varsta cuprinsa intre 6-10 ani din sistemul de invatamant primar cuprinde un concurs educativ care isi propune sa valorifice cunostintele acumulate de elevi in domeniul igienei personale si colective si care sa creeze cadrul de exersare a abilitatilor igienico-sanitare.

Astfel, in prima etapa, Domestos si Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului au avut in vedere un numar de 100 de scoli, 80 din Bucuresti, 10 din Iasi si 10 din Cluj, care vor desfasura pana la finalul anului scolar o campanie despre igiena ce va include crearea unor materiale inovative, pornind de la posterul afisat in unitatile lor de invatamant, cu mesajul "100% sanatate, 0% microbi".

Pentru desfasurarea concursului, Domestos a trimis, tuturor elevilor inscrisi in aceasta campanie, kituri de lucru cu instrumente care sa ii ajute pentru a dezvolta materiale cat mai reusite si pline de inventivitate. Fiecare kit de lucru contine: un bloc de desen, un pix, un set de carioci colorate si abtibilduri.

Pe parcursul concursului scolar, copiii vor fi asistati de coordonatorii de proiect din fiecare scoala.

Domestos invata copiii sa lupte de mici impotriva microbilor

Campaniile desfasurate de copii au rolul de a a sublinia necesitatea mentinerii igienei atat acasa, cat si la scoala, precum si beneficiile acesteia pentru sanatate si dezvoltare armonioasa.
Mai mult decat atat, pentru copiii din clasele primare, pentru profesori si parinti, a fost creata platforma online www.zeromicrobi.ro, care include informatii despre concursul in scoli, precum si un joc educativ, Germ Killer, menit sa faciliteze intelegerea nevoii pentru un mediu curat, igienizat, ferit in totalitate, de microbi.
Website-ul www.zeromicrobi.ro contine si o sectiune intitulata "Igiena cu Domestos", dedicata parintilor, ca promotori ai regulilor si practicilor de igiena de acasa, in care acestia pot gasi sfaturi practice pentru o curatenie si o igiena "ca la carte".

"Educatia reprezinta un instrument eficient pentru formarea abilitatilor de viata in randul tinerei generatii, iar Domestos, produsul lider in igiena si dezinfectie,isi asuma un rol important in dezvoltarea sanatatii copiilor. Incercam sa-i educam intr-un mod vesel, distractiv, sa le atragem atentia si sa-i implicam in activitati diverse, care sa le starneasca creativitatea, dorinta de lucru in echipa, rolul de promotor al mesajelor de igiena pe care il pot avea si ei la randul lor in grupul de prieteni sau acasa. Atat reactiile lor, cat si ale cadrelor didactice ne incurajeaza sa speram ca in anul scolar 2010 - 2011 vom continua acest proiect si il vom implementa la nivel national", spune Diana Stan - SBM HHC, Unilever South Central Europe.

Ce nu stiati despre microbi:
Microbii sunt organisme microscopice si invazive si cuprind: virusuri, bacterii, fungi, spori.
Microbii pot fi agresivi - multi dintre ei pun in pericol sanatatea, provocand boli. Printre acestia se numara: e-Coli, Listeria, Salmonella, HIV, Virusul Gripei Aviare, Virusul A-H1N1.
Microbii au aceleasi nevoi primare ca toate vietatile - hrana, apa si adapost.
Microbii sunt "creaturi" foarte prolifice - in conditii optime de viata, bacteriile se pot multiplica de la 1 la 16 milioane in doar 8 ore.
Microbii sunt mici, dar multi - 1.000.000.000.000 de bacterii sunt eliminate prin fiecare scaun uman.
Microbii sunt creaturi diverse - numai in sistemul digestiv uman exista cel putin 50 de tipuri diferite de bacterii si cateva sute de specii.
Bacteriile nu renunta usor - desi 99,9% dintre bacteriile eliminate printr-un scaun sunt inlaturate prin tragerea apei, cele cateva miliarde ramase in urma sunt suficiente pentru a repopula toaleta in cateva ore.

Sursa: Unilever

Articole recomandate

Cum iti incurajezi copilul sa-si faca mai multi prieteni Cum iti incurajezi copilul sa-si faca mai multi prieteni
Socializarea face parte din dezvoltarea echilibrata a copilului tau, inca de la o varsta frageda. Unii copii isi fac prieteni mai usor, in timp ce pentru altii este mai complicat sa formeze rapid relatii stranse cu ceilalti copii de varsta lor. Rolul parintilor este acela de a incuraja socializarea
Cadouri pentru pasionatii de puzzle-uri Cadouri pentru pasionatii de puzzle-uri
Copiii prefera puzzle-uri cu eroii favoriti. Jocurile de tip puzzle au multiple beneficii, atat pentru copii, cat si pentru adulti. Ele stimuleaza creierul, testeaza inventivitatea, avand un rol important in dezvoltarea inteligentei. Pe copii, acestea ii invata sa caute singuri cele mai bune
Legea alaptatului in public a fost aprobata. Ce amenzi risca persoanele care discrimineaza mamele Legea alaptatului in public a fost aprobata. Ce amenzi risca persoanele care discrimineaza mamele
Legea alaptatului in public a fost aprobata, joi de Camera Deputaţillor. Orice persoana care va discrimina o mama care alapteaza in public va fi sanctionata.  Proiectul de lege privind alăptarea în spaţiile publice a fost adoptat cu 279 de voturi "pentru"şi o
Cum sa cresti o fiica indrazneata si curajoasa Cum sa cresti o fiica indrazneata si curajoasa
Intr-o societate in care fetele si baietii sunt crescuti diferit de catre parinti, asteptarile si presiunile apar, in mod special, in viata fetelor, inca de la o varsta frageda. Pentru a creste fete cu personalitate puternica si sigure pe ele, parintii trebuie sa realizeze cat este de important sa
Jucariile pentru copii, la granita dintre joaca si pericol. Tu cum alegi jucarii sigure pentru cel mic? Jucariile pentru copii, la granita dintre joaca si pericol. Tu cum alegi jucarii sigure pentru cel mic?
Jucăriile pentru copii reprezintă o industrie imensă. În prag de 1 iunie, vârful vânzărilor în industria de jucării, ne oprim pentru câteva momente pentru a analiza calitatea acestora și nu doar diversitatea. Colorate, în forme creative