Skip to article

Dureri de gat recidivante - ce e de facut?

Dureri de gat recidivante - ce e de facut?
De dimineata, copilul s-a trezit din nou cu durere de gat? Are si febra? Ce se ascunde in spatele durerilor de gat recidivante?

Problema

In aceasta iarna, copilul a avut 3 episoade de angina bactariana. Crezi ca ai scapat de probleme cand vezi ca vremea s-a mai incalzit... dar iata ca se anunta o noua criza!

Pe cine perturba aceasta afectiune?
Pe copil - ii e greu sa inghita, are febra.
Pe tine - te ingrijoreaza ca cel mic e indopat cu antibiotice de la o varsta atat de mica.

E vorba de aceeasi durere de gat?

Ca de obicei, copilul simte durerea in gat si are un pic de febra. Dar e vorba oare de aceeasi boala? Poate urma acelasi tratament ca data trecuta?

Exista doua tipuri de angine: virala si bacteriana. Doar medicul poate stabili diagnosticul printr-un test rapid: se ia proba cu un betisor de pe amigdala copilului si se umezeste intr-un reactiv. In 5 minute, rezultatul e gata.

Daca testul e negativ, e vorba de o angina virala, ce nu necesita tratament cu antibiotice. Totul va reveni la normal in cateva ore cu un antalgic si un antipiretic sub forma de lichide pentru a facilita inghitirea.

E o durere de gat de origine bacteriana

Daca e vorba de o noua angina bacteriana, cum se procedeaza?

Angina bacteriana e in general provocata de un streptococ. In plus fata de medicamentele antalgice si antipiretice se impune si un tratament cu antibiotic, luat o data la 4-6 ore. Copilul trebuie sa manance o hrana cat mai fluida. Nu insista daca cel mic nu are apetit, dar este deosebit de important sa se hidrateze bine.

Angine recidivante - probleme cu amigdalele ?

Daca anginele bacteriene sunt foarte frecvente (cele virale nu se pun la socoteala), medicul poate cere o amigdalectomie (extirparea amigdalelor).

Daca doi ani la rand copilul are mai mult de 5 angine pe an, interventia este recomandata. Amigdalectomia se efectueaza sub anestezie generala si dureaza aproximativ 20 minute. Se scot amigdalele palatine, cele doua mingi vizibile in spatele gatului.

In stare buna, amigdalele fac parte din sistemul imunitar si protejeaza caile respiratorii si pe cele digestive de microbi. De aceea medicul nu face operatia decat daca au devenit ele insele focare de infectie. Iar copilul va scapa in sfarsit de durerile de gat!

Autor: Nuage

Articole recomandate

Ziua Cartii pentru Copii: top carti care dezvolta inteligenta emotionala a copiilor Ziua Cartii pentru Copii: top carti care dezvolta inteligenta emotionala a copiilor
Studiile au aratat ca atunci cand li se citeste zilnic copiilor de 4-5 ani acestia dezvolta abilitati cognitive – precum limbajul, imaginatia, cititul, scrisul, numaratul – mai repede. De asemenea, cei carora li se citeste cel putin o carte pe zi pana la aceasta varsta, ajung sa aiba un
Primele simptome ale sarcinii Primele simptome ale sarcinii
Femeia insarcinata isi poate da seama ca va avea un copil dupa o serie de semne clare, care pot fi confirmate de  testul de sarcina  si apoi de consultul de specialitate.Cand ramai in sarcinata, primul semn si cel mai important este absenta menstruatiei. Atentie, insa! Cand banuiesti ca
Studiu: Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului. Tu esti asa? Studiu: Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului. Tu esti asa?
Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului? Cercetatorii evalueaza de multa vreme rolul pe care parintii il joaca in dezvoltarea copiilor lor. Cercetatori de la Universitatea din Missouri au dat spre informare presei rezultatul studiului lor, anume ca stilul autoritar, sever, de
Infectii respiratorii recurente la copii? Ce poti face Infectii respiratorii recurente la copii? Ce poti face
Copiii au un sistem imunitar imatur pana la varsta de 8-10 ani, iar acest lucru ii face sa fie foarte receptivi la infectii. Incidenta infectiilor respiratorii este foarte ridicata in randul celor mici. Orice parinte este obisnuit cu “scenariul” in care copilul da dintr-o viroza in
Sarcina si coronavirus: sfaturile expertilor Sarcina si coronavirus: sfaturile expertilor
Coronavirusurile sunt o familie numeroasa de virusuri care provoaca boli care variaza de la raceala comuna la boli mai severe. Noul coronavirus care a creat pandemia din prezent este o tulpina noua care a fost descoperita in 2019 si care nu a fost identificata anterior la om. Un nou studiu publicat