Skip to article

Dureri de gat recidivante - ce e de facut?

Dureri de gat recidivante - ce e de facut?
De dimineata, copilul s-a trezit din nou cu durere de gat? Are si febra? Ce se ascunde in spatele durerilor de gat recidivante?

Problema

In aceasta iarna, copilul a avut 3 episoade de angina bactariana. Crezi ca ai scapat de probleme cand vezi ca vremea s-a mai incalzit... dar iata ca se anunta o noua criza!

Pe cine perturba aceasta afectiune?
Pe copil - ii e greu sa inghita, are febra.
Pe tine - te ingrijoreaza ca cel mic e indopat cu antibiotice de la o varsta atat de mica.

E vorba de aceeasi durere de gat?

Ca de obicei, copilul simte durerea in gat si are un pic de febra. Dar e vorba oare de aceeasi boala? Poate urma acelasi tratament ca data trecuta?

Exista doua tipuri de angine: virala si bacteriana. Doar medicul poate stabili diagnosticul printr-un test rapid: se ia proba cu un betisor de pe amigdala copilului si se umezeste intr-un reactiv. In 5 minute, rezultatul e gata.

Daca testul e negativ, e vorba de o angina virala, ce nu necesita tratament cu antibiotice. Totul va reveni la normal in cateva ore cu un antalgic si un antipiretic sub forma de lichide pentru a facilita inghitirea.

E o durere de gat de origine bacteriana

Daca e vorba de o noua angina bacteriana, cum se procedeaza?

Angina bacteriana e in general provocata de un streptococ. In plus fata de medicamentele antalgice si antipiretice se impune si un tratament cu antibiotic, luat o data la 4-6 ore. Copilul trebuie sa manance o hrana cat mai fluida. Nu insista daca cel mic nu are apetit, dar este deosebit de important sa se hidrateze bine.

Angine recidivante - probleme cu amigdalele ?

Daca anginele bacteriene sunt foarte frecvente (cele virale nu se pun la socoteala), medicul poate cere o amigdalectomie (extirparea amigdalelor).

Daca doi ani la rand copilul are mai mult de 5 angine pe an, interventia este recomandata. Amigdalectomia se efectueaza sub anestezie generala si dureaza aproximativ 20 minute. Se scot amigdalele palatine, cele doua mingi vizibile in spatele gatului.

In stare buna, amigdalele fac parte din sistemul imunitar si protejeaza caile respiratorii si pe cele digestive de microbi. De aceea medicul nu face operatia decat daca au devenit ele insele focare de infectie. Iar copilul va scapa in sfarsit de durerile de gat!

Autor: Nuage

Articole recomandate

Cum iti incurajezi copilul sa-si faca mai multi prieteni Cum iti incurajezi copilul sa-si faca mai multi prieteni
Socializarea face parte din dezvoltarea echilibrata a copilului tau, inca de la o varsta frageda. Unii copii isi fac prieteni mai usor, in timp ce pentru altii este mai complicat sa formeze rapid relatii stranse cu ceilalti copii de varsta lor. Rolul parintilor este acela de a incuraja socializarea
Cadouri pentru pasionatii de puzzle-uri Cadouri pentru pasionatii de puzzle-uri
Copiii prefera puzzle-uri cu eroii favoriti. Jocurile de tip puzzle au multiple beneficii, atat pentru copii, cat si pentru adulti. Ele stimuleaza creierul, testeaza inventivitatea, avand un rol important in dezvoltarea inteligentei. Pe copii, acestea ii invata sa caute singuri cele mai bune
Legea alaptatului in public a fost aprobata. Ce amenzi risca persoanele care discrimineaza mamele Legea alaptatului in public a fost aprobata. Ce amenzi risca persoanele care discrimineaza mamele
Legea alaptatului in public a fost aprobata, joi de Camera Deputaţillor. Orice persoana care va discrimina o mama care alapteaza in public va fi sanctionata.  Proiectul de lege privind alăptarea în spaţiile publice a fost adoptat cu 279 de voturi "pentru"şi o
Cum sa cresti o fiica indrazneata si curajoasa Cum sa cresti o fiica indrazneata si curajoasa
Intr-o societate in care fetele si baietii sunt crescuti diferit de catre parinti, asteptarile si presiunile apar, in mod special, in viata fetelor, inca de la o varsta frageda. Pentru a creste fete cu personalitate puternica si sigure pe ele, parintii trebuie sa realizeze cat este de important sa
Jucariile pentru copii, la granita dintre joaca si pericol. Tu cum alegi jucarii sigure pentru cel mic? Jucariile pentru copii, la granita dintre joaca si pericol. Tu cum alegi jucarii sigure pentru cel mic?
Jucăriile pentru copii reprezintă o industrie imensă. În prag de 1 iunie, vârful vânzărilor în industria de jucării, ne oprim pentru câteva momente pentru a analiza calitatea acestora și nu doar diversitatea. Colorate, în forme creative