Skip to article

Laptele UHT, aliatul in lupta impotriva bolilor

Laptele UHT, aliatul in lupta impotriva bolilor
Inca din prima zi de viata, nou nascutul are nevoie de lapte. De laptele matern, alimentul indispensabil dezvoltarii armonioase, bogat in anticorpi si elemente nutritive.

Laptele matern are o concentratie crescuta in lipide si lactoza, iar osmolaritatea si mineralele continute de acesta sunt in concentratie mica, in concordanta cu nevoile nou nascutului.

Principalul glucid continut de laptele uman este lactoza, in proportie de 90%. Alte componente glucidice ale laptelui uman sunt reprezentate de glicopeptide, glicoproteine si ginolactoza, factori importanti de stimulare a florei intestinale, esentiali in crearea unui mediu care nu permite dezvoltarea unor microorganisme ca Escherichia coli, Shigella sau fungi.

Insa odata cu cresterea copilului, alaptarea la san inceteaza, iar rolul de protectie oferit pana atunci de laptele uman este preluat de laptele integral.

Foarte multe mamici trec la laptele integral de vaca odata cu intarcarea copilului. Pentru ca laptele integral este un aliment complet, care ofera toti nutrientii necesari unei dezvoltari armonioase.

Organismul oricarui copil are nevoie de vitamina D. Vitamina D reprezinta o grupa de lipide solubile, cunoscute sub doua forme: vitamina D2 (ergocalciferol) si vitamina D3 (colecalciferol), cu rol esential in mentinerea sistemelor si organelor.

Ea asigura transportul calciului si fosforului in zonele din organism care au nevoie de ele, favorizeaza cresterea si remineralizarea oaselor si permite absorbtia acestor minerale la nivelul intestinului.

Iar laptele UHT ajuta organismul copilului sa realizeze toate acestea.

De unde vine laptele UHT?

UHT, in traducere "ultra high temperature" inseamna de fapt ultrapasteurizare, metoda de prelucrare termica a laptelui cu ajutorul careia toate microorganismele daunatoare organismului uman sunt distruse.

Iar laptele UHT se poate pastra timp indelungat, fara a fi nevoie de refrigerare sau adaugare de conservanti, desi este un aliment perisabil. Cum este posibil acest lucru?

Simplu, gratie tratamentului termic de 2-4 secunde, la temperaturi ultrainalte, urmat de ambalarea aseptica in cutii de carton multistrat, care protejeaza laptele de contactul cu lumina si oxigenul, asigurand in acest fel un aliment mereu proaspat, cu un continut de nutrienti intact si gata sa asigure organismului copilului toate elementele necesare.

Sanatatea oricarui organism este influentata in primul rand de o alimentatie adecvata. Iar un organism care consuma zilnic lapte UHT este gata oricand sa lupte eficient impotriva oricarei afectiuni.

Pentru ca aportul adecvat de minerale, vitamine si oligoelemente regleaza procesele, imbunatatesc functionarea organismului si mentin la cote normale valorile metabolice.

Articole recomandate

Provocarile din primul an de viata al bebelusului Provocarile din primul an de viata al bebelusului
Primul an ca părinte, în special la primul copil este un an plin de provocări. Oricât de mult ne-am pregăti, sunt momente care se întâmplă pentru prima oară. Familia si prietenii ne ofera sfaturi din propriile lor experiențe sau din ce au mai auzit
Invatamant digital in anul pandemiei. Cum si cu ce resurse Invatamant digital in anul pandemiei. Cum si cu ce resurse
Un sondaj al Editurii Didactica Publishing House, realizat in luna septembrie arata ca 96% dintre cadrele didactice considera importanta si foarte importanta folosirea unei platforme educationale in contextul actual al programului educational. Potrivit datelor, si parintii simt nevoia unei astfel
Cele mai utile si frumoase cadouri pentru bebelusi. Parintii vor fi incantati! Cele mai utile si frumoase cadouri pentru bebelusi. Parintii vor fi incantati!
Cadourile pentru bebelusi pot fi foarte dificil de ales, iar atunci cand trebuie sa marchezi un moment special precum prima aniversare sau un botez te poti trezi intr-un adevarat impas. Care este cel mai potrivit cadou pentru un bebelus? Cu siguranta multe dintre noi ne-am pus aceasta intrebare cel
5 cele mai frecvente intrebari despre sarcina 5 cele mai frecvente intrebari despre sarcina
Gravidele intreaba: Perioada sarcinii - mai ales daca e vorba despre primul bebe - este una plina de emotii, dar si de temeri, nelamuriri, dileme si intrebari. Iata care sunt cele mai frecvente intrebari pe care gravidele le adreseaza online. Cum pot sa aflu cand o sa nasc? Numarul de saptamani de
Ofera copilului ingrijirea specifica tipului sau de piele cu Mustela Ofera copilului ingrijirea specifica tipului sau de piele cu Mustela
Una dintre cele mai gresite conceptii in ceea ce ii priveste pe bebelusi este aceea ca pielea lor este asemanatoare, cu particularitati si nevoi similare. Insa, este important de retinut faptul ca nu toti bebelusii au acelasi tip de piele, ceea ce inseamna ca nevoile lor sunt diferite. In acest