Skip to article

Laptele UHT, aliatul in lupta impotriva bolilor

Laptele UHT, aliatul in lupta impotriva bolilor
Inca din prima zi de viata, nou nascutul are nevoie de lapte. De laptele matern, alimentul indispensabil dezvoltarii armonioase, bogat in anticorpi si elemente nutritive.

Laptele matern are o concentratie crescuta in lipide si lactoza, iar osmolaritatea si mineralele continute de acesta sunt in concentratie mica, in concordanta cu nevoile nou nascutului.

Principalul glucid continut de laptele uman este lactoza, in proportie de 90%. Alte componente glucidice ale laptelui uman sunt reprezentate de glicopeptide, glicoproteine si ginolactoza, factori importanti de stimulare a florei intestinale, esentiali in crearea unui mediu care nu permite dezvoltarea unor microorganisme ca Escherichia coli, Shigella sau fungi.

Insa odata cu cresterea copilului, alaptarea la san inceteaza, iar rolul de protectie oferit pana atunci de laptele uman este preluat de laptele integral.

Foarte multe mamici trec la laptele integral de vaca odata cu intarcarea copilului. Pentru ca laptele integral este un aliment complet, care ofera toti nutrientii necesari unei dezvoltari armonioase.

Organismul oricarui copil are nevoie de vitamina D. Vitamina D reprezinta o grupa de lipide solubile, cunoscute sub doua forme: vitamina D2 (ergocalciferol) si vitamina D3 (colecalciferol), cu rol esential in mentinerea sistemelor si organelor.

Ea asigura transportul calciului si fosforului in zonele din organism care au nevoie de ele, favorizeaza cresterea si remineralizarea oaselor si permite absorbtia acestor minerale la nivelul intestinului.

Iar laptele UHT ajuta organismul copilului sa realizeze toate acestea.

De unde vine laptele UHT?

UHT, in traducere "ultra high temperature" inseamna de fapt ultrapasteurizare, metoda de prelucrare termica a laptelui cu ajutorul careia toate microorganismele daunatoare organismului uman sunt distruse.

Iar laptele UHT se poate pastra timp indelungat, fara a fi nevoie de refrigerare sau adaugare de conservanti, desi este un aliment perisabil. Cum este posibil acest lucru?

Simplu, gratie tratamentului termic de 2-4 secunde, la temperaturi ultrainalte, urmat de ambalarea aseptica in cutii de carton multistrat, care protejeaza laptele de contactul cu lumina si oxigenul, asigurand in acest fel un aliment mereu proaspat, cu un continut de nutrienti intact si gata sa asigure organismului copilului toate elementele necesare.

Sanatatea oricarui organism este influentata in primul rand de o alimentatie adecvata. Iar un organism care consuma zilnic lapte UHT este gata oricand sa lupte eficient impotriva oricarei afectiuni.

Pentru ca aportul adecvat de minerale, vitamine si oligoelemente regleaza procesele, imbunatatesc functionarea organismului si mentin la cote normale valorile metabolice.

Articole recomandate

Cum iti incurajezi copilul sa-si faca mai multi prieteni Cum iti incurajezi copilul sa-si faca mai multi prieteni
Socializarea face parte din dezvoltarea echilibrata a copilului tau, inca de la o varsta frageda. Unii copii isi fac prieteni mai usor, in timp ce pentru altii este mai complicat sa formeze rapid relatii stranse cu ceilalti copii de varsta lor. Rolul parintilor este acela de a incuraja socializarea
Cadouri pentru pasionatii de puzzle-uri Cadouri pentru pasionatii de puzzle-uri
Copiii prefera puzzle-uri cu eroii favoriti. Jocurile de tip puzzle au multiple beneficii, atat pentru copii, cat si pentru adulti. Ele stimuleaza creierul, testeaza inventivitatea, avand un rol important in dezvoltarea inteligentei. Pe copii, acestea ii invata sa caute singuri cele mai bune
Legea alaptatului in public a fost aprobata. Ce amenzi risca persoanele care discrimineaza mamele Legea alaptatului in public a fost aprobata. Ce amenzi risca persoanele care discrimineaza mamele
Legea alaptatului in public a fost aprobata, joi de Camera Deputaţillor. Orice persoana care va discrimina o mama care alapteaza in public va fi sanctionata.  Proiectul de lege privind alăptarea în spaţiile publice a fost adoptat cu 279 de voturi "pentru"şi o
Cum sa cresti o fiica indrazneata si curajoasa Cum sa cresti o fiica indrazneata si curajoasa
Intr-o societate in care fetele si baietii sunt crescuti diferit de catre parinti, asteptarile si presiunile apar, in mod special, in viata fetelor, inca de la o varsta frageda. Pentru a creste fete cu personalitate puternica si sigure pe ele, parintii trebuie sa realizeze cat este de important sa
Jucariile pentru copii, la granita dintre joaca si pericol. Tu cum alegi jucarii sigure pentru cel mic? Jucariile pentru copii, la granita dintre joaca si pericol. Tu cum alegi jucarii sigure pentru cel mic?
Jucăriile pentru copii reprezintă o industrie imensă. În prag de 1 iunie, vârful vânzărilor în industria de jucării, ne oprim pentru câteva momente pentru a analiza calitatea acestora și nu doar diversitatea. Colorate, în forme creative