Skip to article

Laptele UHT, aliatul in lupta impotriva bolilor

Laptele UHT, aliatul in lupta impotriva bolilor
Inca din prima zi de viata, nou nascutul are nevoie de lapte. De laptele matern, alimentul indispensabil dezvoltarii armonioase, bogat in anticorpi si elemente nutritive.

Laptele matern are o concentratie crescuta in lipide si lactoza, iar osmolaritatea si mineralele continute de acesta sunt in concentratie mica, in concordanta cu nevoile nou nascutului.

Principalul glucid continut de laptele uman este lactoza, in proportie de 90%. Alte componente glucidice ale laptelui uman sunt reprezentate de glicopeptide, glicoproteine si ginolactoza, factori importanti de stimulare a florei intestinale, esentiali in crearea unui mediu care nu permite dezvoltarea unor microorganisme ca Escherichia coli, Shigella sau fungi.

Insa odata cu cresterea copilului, alaptarea la san inceteaza, iar rolul de protectie oferit pana atunci de laptele uman este preluat de laptele integral.

Foarte multe mamici trec la laptele integral de vaca odata cu intarcarea copilului. Pentru ca laptele integral este un aliment complet, care ofera toti nutrientii necesari unei dezvoltari armonioase.

Organismul oricarui copil are nevoie de vitamina D. Vitamina D reprezinta o grupa de lipide solubile, cunoscute sub doua forme: vitamina D2 (ergocalciferol) si vitamina D3 (colecalciferol), cu rol esential in mentinerea sistemelor si organelor.

Ea asigura transportul calciului si fosforului in zonele din organism care au nevoie de ele, favorizeaza cresterea si remineralizarea oaselor si permite absorbtia acestor minerale la nivelul intestinului.

Iar laptele UHT ajuta organismul copilului sa realizeze toate acestea.

De unde vine laptele UHT?

UHT, in traducere "ultra high temperature" inseamna de fapt ultrapasteurizare, metoda de prelucrare termica a laptelui cu ajutorul careia toate microorganismele daunatoare organismului uman sunt distruse.

Iar laptele UHT se poate pastra timp indelungat, fara a fi nevoie de refrigerare sau adaugare de conservanti, desi este un aliment perisabil. Cum este posibil acest lucru?

Simplu, gratie tratamentului termic de 2-4 secunde, la temperaturi ultrainalte, urmat de ambalarea aseptica in cutii de carton multistrat, care protejeaza laptele de contactul cu lumina si oxigenul, asigurand in acest fel un aliment mereu proaspat, cu un continut de nutrienti intact si gata sa asigure organismului copilului toate elementele necesare.

Sanatatea oricarui organism este influentata in primul rand de o alimentatie adecvata. Iar un organism care consuma zilnic lapte UHT este gata oricand sa lupte eficient impotriva oricarei afectiuni.

Pentru ca aportul adecvat de minerale, vitamine si oligoelemente regleaza procesele, imbunatatesc functionarea organismului si mentin la cote normale valorile metabolice.

Articole recomandate

Educatia pariorilor-pas cu pas Educatia pariorilor-pas cu pas
Trăim într-o lume în care pasiunea sportului se împletește tot mai mult cu cea a pariurilor sportive. Tot mai mulți oameni, femei și bărbați deopotrivă, vor să simtă mai multă adrenalină urmărind în direct o
Cand este momentul sa duci copilul la psihoterapie Cand este momentul sa duci copilul la psihoterapie
Copilul tau spune mereu NU, este morocanos, nu doarme, refuza sa se joace cu altcineva decat cu tine, nu reuseste sa se adapteze la gradinita, are nevoie de sprijin si suport constant din partea unui adult desi nu mai este bebelus? Sunt cateva dintre problemele care ii duc pe unii parinti la
Insolatia in sarcina: simptome si primele masuri Insolatia in sarcina: simptome si primele masuri
Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care un medic specialist obstetrician le primeste in perioada verii din partea pacientelor insarcinate este: pot merge la mare sau la piscina fara a pune in pericol fatul? Raspunsul este da, insa, spre deosebire de o perioada obisnuita, o gravida trebuie
Ce sa-i inveti pe copii in aceasta vara Ce sa-i inveti pe copii in aceasta vara
Timpul pe care copiii tai il vor petrece acasa in vacanta trebuie sa fie folosit in scopuri constructive. Acestia trebuie sa invete mereu, sa descopere lucruri noi si sa nu se plictiseasca nici atunci cand stau acasa cu familia. Nu incerca sa te concentrezi doar pe teorie sau teme, ci scoate-i pe
Cinci lucruri pe care trebuie sa le stii daca urmeaza sa devii mama Cinci lucruri pe care trebuie sa le stii daca urmeaza sa devii mama
A deveni mama este un punct esential in viata oricarei femei. Primele momente impreuna cu copilul iti vor ramane impregnate in memorie pentru intreaga viata. Dar, ai in vedere ca in viata unei mame apar schimbari importante si de multe ori ele pot fi coplesitoare. Adesea, te vei indoi de