Skip to article

Masurarea temperaturii la copil

Foarte multe din afectiunile de care poate suferi un copil au ca simptom temperatura crescuta, ca reactie a organismului la boala.

De aceea este recomandat parintilor ca odata la cateva zile sa verifice temperatura copilului, chiar daca acesta aparent se simte bine, pentru a depista din timp eventualele nereguli.

Verificarea temperaturii se face de obicei dimineata, insa se poate efectua ori de cate ori parintele are o suspiciune privind starea de sanatate a copilului.

Exista mai multe locuri unde se poate verifica temperature corpului, astfel:
Axial
Temperatura masurata la nivelul subsoarei copilului se poate verifica foarte usor si fara a stresa nici un pic copilul.

Se aseaza copilul pe genunchii dumneavoastra. I se ridica usor bratul. In prealabil termometrul se scutura energic de cateva ori, de la nivelul articulatiei pumnului, tinut bine cu mana, pentru a reintroduce mercurul in rezervorul termometrului.

Se pozitioneaza termometrul cu varful cat mai adanc in inchietura subsorii copilului, fara sa-l incomodeze si apoi se lasa bratul copilului in jos, pe langa corp.

Termometrul trebuie sa stea acolo cel putin 5 minute, pana sa poata fi citit. Trebuie tinut cont de asemenea ca temperature indicate prin aceasta metoda este mai mica cu aproximativ jumatate de grad fata de cea reala a copilului.

In ureche
Pentru masurarea temperaturii la nivelul urechii copilului se foloseste un termometru cu afisaj digital.

Se verifica varful termometrului si filtrul atasat acestuia, daca este curat si se introduce usor in canalul auricular al copilului, tragand in prealabil usor de lobul urechii, pentru a inlesni patrunderea varfului termometrului.

Apasati apoi timp de o secunda butonul de sus al termometrului, scoateti-l si cititi temperatura.

Bucal
Si in acest caz se foloseste tot termometrul cu afisaj digital.

Porniti termometrul si rugati copilul sa deschida gura. Pozitionati termometrul sub limba, usor si rugati copilul sa inchida gura. Timpul de asteptare este de aproximativ 3 minute pentru indicarea temperaturii organismului.

In cazul acestei metode se impugn precautii suplimentare, deoarece exista riscul, desi scazut, ca micutul sa inchida gura brusc sis a atinga cu dintii capatul termometrului.

In nici un caz nu se utilizeaza termometre cu mercur la masurarea temperaturii luata astfel!

Pe frunte
Cand temperatura se verifica la nivelul fruntii, se vor utilize niste benzi special destinate acestui lucru, care prezinta niste gradatii adecvate fiecarei temperature.

Indicarea temperaturii se va realize prin colorarea zonei corespunzatoare unei anumite temperature, dupa pozitionarea benzii indicatoare pe fruntea copilului aproximativ 15 secunde.

Articole recomandate

Un baby monitor, cel mai bun ajutor pentru mamica in primii ani de viata Un baby monitor, cel mai bun ajutor pentru mamica in primii ani de viata
Venirea pe lume a unui copil este motiv de bucurie in orice familie, dar si o grija in plus. Mai bine zis, acea grija care le face pe toate celelalte sa treaca in plan secund, pentru ca micutul care v-a imbogatit vietile are nevoie de atentie permanenta si de supraveghere 24 de ore din 24. Orice
Jocul inspirat din basme care antreneaza memoria copilului Jocul inspirat din basme care antreneaza memoria copilului
Arvur Games, un Start-Up românesc a lansat primele sale jocuri de societate care îmbunătățesc memoria copiilor. Pentru că și-au dorit să întărească ideea de interacțiune părinte-copil, o familie din București a creat două
Cum sa ramai insarcinata cat mai repede Cum sa ramai insarcinata cat mai repede
Ti-ai propus sa devii mamica – felicitari! Ceea ce trebuie sa stii acum este ca totul tine de sincronizare. In primul rand, raportul sexual trebuie sa aiba loc fie in ziua de ovulatie (cand  ovulul este eliberat din ovar), fie cu cateva zile inainte (spermatozoizii pot trai in tractul
De ce sa duci copilul la inot iarna. Beneficii mai putin stiute De ce sa duci copilul la inot iarna. Beneficii mai putin stiute
Lectiile de inot au beneficii semnificative in dezvoltarea fizica si psihica a copiilor cu varsta de pana la 4 ani, mai ales iarna, cand contribuie si la dezvoltarea imunitatii. O alternativa la activitatile in aer liber din sezonul cald, inotul devine astfel o solutie ideala pentru petrecerea
In clubul Minimax poti castiga premii fabuloase in fiecare luna In clubul Minimax poti castiga premii fabuloase in fiecare luna
Televiziunea preferata a copiilor, Minimax, a creat pentru copii si parinti un club de fani unde micutii au parte de continut exclusiv si pot castiga, in fiecare luna, premii fabuloase. In luna decembrie, premiul cel mare este o consola Xbox One, care le va face vacanta mai distractiva copiilor!