Skip to article

Nasterea prematura - o problema?

Nasterea prematura - o problema?
Dureri neobisnuite, contractii dese ce nu trec in repaus, pierderi de lichide si sangerari: aceste simptome trebuie sa te alerteze, caci sunt simptome ale nasterii premature.

Ce faci pentru a prelungi cat mai mult perioada in utero si care sunt consecintele nasterii premature?


Ce recomanda medicul?

Dupa examinarea colului gravidei, medicul va stabili diagnosticul. In functie de gravitatea cazului, el iti va impune repaus sau spitalizare.

Repausul este principala recomandare cand exista riscul de nastere prematura . Trebuie sa eviti efortul de orice fel: carat, ridicat, treburi in gospodarie. Trebuie sa stai lungita in pat, caci asezata pe scaun nu se considera ca esti in repaus total, din cauza copilului care apasa in continuare pe col.

De ce copilul trebuie sa stea cat mai mult in pantecul mamei?

Medicina neonatala a facut progrese enorme. Unii bebelusi se nasc foarte prematur, la 25 saptamani, si supravietuiesc, insa e posibila sa ramana cu sechele.

Fiecare saptamana castigata in utero inseamna o crestere cu 150 g, mai putine riscuri de complicatii, durata mica de spitalizare.

In ultimele 3 luni, mai multe organe isi desavarsesc dezvoltarea, iar diferitele sisteme (digestiv, respirator, neurologic) ajung la maturitate.

Prematur sau nu?

Inainte de 28 saptamani se vorbeste de nastere foarte prematura. Riscurile respiratorii, neurologice si infectioase se conjuga. Pana in 30 saptamani, nou-nascutul prematur primeste asistenta respiratorie.

La o nastere prematura intre 28 si 32 saptamani, bebelusul ramane in incubator si, pentru a creste, este hranit artificial (sonda).

De la 32 la 37 saptamani e vorba tot de prematuritate, insa riscurile respiratorii si neurologice sunt mai mici. Insa chiar si in acest caz, copilul tot va fi bagat la incubator.

Peste 37 saptamani se considera nastere la termen: copilul va avea o greutate buna, va sti sa suga si va fi capabil sa-si regleze temperatura corporala.

Care sunt consecintele nasterii premature?

Consecintele prematuritatii nu sunt foarte bine elucidate si difera de la un caz la altul. Iata de ce un copil nascut prematur va fi urmarit indeaproape de medic in primii 2 ani, pana cand invata sa mearga si sa vorbeasca.

Pana la 2 ani, copilul nascut prematur poate invata mai greu lucruri noi, insa pe parcurs el recupereaza.

Articole recomandate

Educatia pariorilor-pas cu pas Educatia pariorilor-pas cu pas
Trăim într-o lume în care pasiunea sportului se împletește tot mai mult cu cea a pariurilor sportive. Tot mai mulți oameni, femei și bărbați deopotrivă, vor să simtă mai multă adrenalină urmărind în direct o
Cand este momentul sa duci copilul la psihoterapie Cand este momentul sa duci copilul la psihoterapie
Copilul tau spune mereu NU, este morocanos, nu doarme, refuza sa se joace cu altcineva decat cu tine, nu reuseste sa se adapteze la gradinita, are nevoie de sprijin si suport constant din partea unui adult desi nu mai este bebelus? Sunt cateva dintre problemele care ii duc pe unii parinti la
Insolatia in sarcina: simptome si primele masuri Insolatia in sarcina: simptome si primele masuri
Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care un medic specialist obstetrician le primeste in perioada verii din partea pacientelor insarcinate este: pot merge la mare sau la piscina fara a pune in pericol fatul? Raspunsul este da, insa, spre deosebire de o perioada obisnuita, o gravida trebuie
Ce sa-i inveti pe copii in aceasta vara Ce sa-i inveti pe copii in aceasta vara
Timpul pe care copiii tai il vor petrece acasa in vacanta trebuie sa fie folosit in scopuri constructive. Acestia trebuie sa invete mereu, sa descopere lucruri noi si sa nu se plictiseasca nici atunci cand stau acasa cu familia. Nu incerca sa te concentrezi doar pe teorie sau teme, ci scoate-i pe
Cinci lucruri pe care trebuie sa le stii daca urmeaza sa devii mama Cinci lucruri pe care trebuie sa le stii daca urmeaza sa devii mama
A deveni mama este un punct esential in viata oricarei femei. Primele momente impreuna cu copilul iti vor ramane impregnate in memorie pentru intreaga viata. Dar, ai in vedere ca in viata unei mame apar schimbari importante si de multe ori ele pot fi coplesitoare. Adesea, te vei indoi de