Skip to article

Nasterea prematura - o problema?

Nasterea prematura - o problema?
Dureri neobisnuite, contractii dese ce nu trec in repaus, pierderi de lichide si sangerari: aceste simptome trebuie sa te alerteze, caci sunt simptome ale nasterii premature.

Ce faci pentru a prelungi cat mai mult perioada in utero si care sunt consecintele nasterii premature?


Ce recomanda medicul?

Dupa examinarea colului gravidei, medicul va stabili diagnosticul. In functie de gravitatea cazului, el iti va impune repaus sau spitalizare.

Repausul este principala recomandare cand exista riscul de nastere prematura . Trebuie sa eviti efortul de orice fel: carat, ridicat, treburi in gospodarie. Trebuie sa stai lungita in pat, caci asezata pe scaun nu se considera ca esti in repaus total, din cauza copilului care apasa in continuare pe col.

De ce copilul trebuie sa stea cat mai mult in pantecul mamei?

Medicina neonatala a facut progrese enorme. Unii bebelusi se nasc foarte prematur, la 25 saptamani, si supravietuiesc, insa e posibila sa ramana cu sechele.

Fiecare saptamana castigata in utero inseamna o crestere cu 150 g, mai putine riscuri de complicatii, durata mica de spitalizare.

In ultimele 3 luni, mai multe organe isi desavarsesc dezvoltarea, iar diferitele sisteme (digestiv, respirator, neurologic) ajung la maturitate.

Prematur sau nu?

Inainte de 28 saptamani se vorbeste de nastere foarte prematura. Riscurile respiratorii, neurologice si infectioase se conjuga. Pana in 30 saptamani, nou-nascutul prematur primeste asistenta respiratorie.

La o nastere prematura intre 28 si 32 saptamani, bebelusul ramane in incubator si, pentru a creste, este hranit artificial (sonda).

De la 32 la 37 saptamani e vorba tot de prematuritate, insa riscurile respiratorii si neurologice sunt mai mici. Insa chiar si in acest caz, copilul tot va fi bagat la incubator.

Peste 37 saptamani se considera nastere la termen: copilul va avea o greutate buna, va sti sa suga si va fi capabil sa-si regleze temperatura corporala.

Care sunt consecintele nasterii premature?

Consecintele prematuritatii nu sunt foarte bine elucidate si difera de la un caz la altul. Iata de ce un copil nascut prematur va fi urmarit indeaproape de medic in primii 2 ani, pana cand invata sa mearga si sa vorbeasca.

Pana la 2 ani, copilul nascut prematur poate invata mai greu lucruri noi, insa pe parcurs el recupereaza.

Articole recomandate

Provocarile din primul an de viata al bebelusului Provocarile din primul an de viata al bebelusului
Primul an ca părinte, în special la primul copil este un an plin de provocări. Oricât de mult ne-am pregăti, sunt momente care se întâmplă pentru prima oară. Familia si prietenii ne ofera sfaturi din propriile lor experiențe sau din ce au mai auzit
Invatamant digital in anul pandemiei. Cum si cu ce resurse Invatamant digital in anul pandemiei. Cum si cu ce resurse
Un sondaj al Editurii Didactica Publishing House, realizat in luna septembrie arata ca 96% dintre cadrele didactice considera importanta si foarte importanta folosirea unei platforme educationale in contextul actual al programului educational. Potrivit datelor, si parintii simt nevoia unei astfel
Cele mai utile si frumoase cadouri pentru bebelusi. Parintii vor fi incantati! Cele mai utile si frumoase cadouri pentru bebelusi. Parintii vor fi incantati!
Cadourile pentru bebelusi pot fi foarte dificil de ales, iar atunci cand trebuie sa marchezi un moment special precum prima aniversare sau un botez te poti trezi intr-un adevarat impas. Care este cel mai potrivit cadou pentru un bebelus? Cu siguranta multe dintre noi ne-am pus aceasta intrebare cel
5 cele mai frecvente intrebari despre sarcina 5 cele mai frecvente intrebari despre sarcina
Gravidele intreaba: Perioada sarcinii - mai ales daca e vorba despre primul bebe - este una plina de emotii, dar si de temeri, nelamuriri, dileme si intrebari. Iata care sunt cele mai frecvente intrebari pe care gravidele le adreseaza online. Cum pot sa aflu cand o sa nasc? Numarul de saptamani de
Ofera copilului ingrijirea specifica tipului sau de piele cu Mustela Ofera copilului ingrijirea specifica tipului sau de piele cu Mustela
Una dintre cele mai gresite conceptii in ceea ce ii priveste pe bebelusi este aceea ca pielea lor este asemanatoare, cu particularitati si nevoi similare. Insa, este important de retinut faptul ca nu toti bebelusii au acelasi tip de piele, ceea ce inseamna ca nevoile lor sunt diferite. In acest