Skip to article

Nasterea prematura - o problema?

Nasterea prematura - o problema?
Dureri neobisnuite, contractii dese ce nu trec in repaus, pierderi de lichide si sangerari: aceste simptome trebuie sa te alerteze, caci sunt simptome ale nasterii premature.

Ce faci pentru a prelungi cat mai mult perioada in utero si care sunt consecintele nasterii premature?


Ce recomanda medicul?

Dupa examinarea colului gravidei, medicul va stabili diagnosticul. In functie de gravitatea cazului, el iti va impune repaus sau spitalizare.

Repausul este principala recomandare cand exista riscul de nastere prematura . Trebuie sa eviti efortul de orice fel: carat, ridicat, treburi in gospodarie. Trebuie sa stai lungita in pat, caci asezata pe scaun nu se considera ca esti in repaus total, din cauza copilului care apasa in continuare pe col.

De ce copilul trebuie sa stea cat mai mult in pantecul mamei?

Medicina neonatala a facut progrese enorme. Unii bebelusi se nasc foarte prematur, la 25 saptamani, si supravietuiesc, insa e posibila sa ramana cu sechele.

Fiecare saptamana castigata in utero inseamna o crestere cu 150 g, mai putine riscuri de complicatii, durata mica de spitalizare.

In ultimele 3 luni, mai multe organe isi desavarsesc dezvoltarea, iar diferitele sisteme (digestiv, respirator, neurologic) ajung la maturitate.

Prematur sau nu?

Inainte de 28 saptamani se vorbeste de nastere foarte prematura. Riscurile respiratorii, neurologice si infectioase se conjuga. Pana in 30 saptamani, nou-nascutul prematur primeste asistenta respiratorie.

La o nastere prematura intre 28 si 32 saptamani, bebelusul ramane in incubator si, pentru a creste, este hranit artificial (sonda).

De la 32 la 37 saptamani e vorba tot de prematuritate, insa riscurile respiratorii si neurologice sunt mai mici. Insa chiar si in acest caz, copilul tot va fi bagat la incubator.

Peste 37 saptamani se considera nastere la termen: copilul va avea o greutate buna, va sti sa suga si va fi capabil sa-si regleze temperatura corporala.

Care sunt consecintele nasterii premature?

Consecintele prematuritatii nu sunt foarte bine elucidate si difera de la un caz la altul. Iata de ce un copil nascut prematur va fi urmarit indeaproape de medic in primii 2 ani, pana cand invata sa mearga si sa vorbeasca.

Pana la 2 ani, copilul nascut prematur poate invata mai greu lucruri noi, insa pe parcurs el recupereaza.

Articole recomandate

Ziua Cartii pentru Copii: top carti care dezvolta inteligenta emotionala a copiilor Ziua Cartii pentru Copii: top carti care dezvolta inteligenta emotionala a copiilor
Studiile au aratat ca atunci cand li se citeste zilnic copiilor de 4-5 ani acestia dezvolta abilitati cognitive – precum limbajul, imaginatia, cititul, scrisul, numaratul – mai repede. De asemenea, cei carora li se citeste cel putin o carte pe zi pana la aceasta varsta, ajung sa aiba un
Primele simptome ale sarcinii Primele simptome ale sarcinii
Femeia insarcinata isi poate da seama ca va avea un copil dupa o serie de semne clare, care pot fi confirmate de  testul de sarcina  si apoi de consultul de specialitate.Cand ramai in sarcinata, primul semn si cel mai important este absenta menstruatiei. Atentie, insa! Cand banuiesti ca
Studiu: Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului. Tu esti asa? Studiu: Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului. Tu esti asa?
Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului? Cercetatorii evalueaza de multa vreme rolul pe care parintii il joaca in dezvoltarea copiilor lor. Cercetatori de la Universitatea din Missouri au dat spre informare presei rezultatul studiului lor, anume ca stilul autoritar, sever, de
Infectii respiratorii recurente la copii? Ce poti face Infectii respiratorii recurente la copii? Ce poti face
Copiii au un sistem imunitar imatur pana la varsta de 8-10 ani, iar acest lucru ii face sa fie foarte receptivi la infectii. Incidenta infectiilor respiratorii este foarte ridicata in randul celor mici. Orice parinte este obisnuit cu “scenariul” in care copilul da dintr-o viroza in
Sarcina si coronavirus: sfaturile expertilor Sarcina si coronavirus: sfaturile expertilor
Coronavirusurile sunt o familie numeroasa de virusuri care provoaca boli care variaza de la raceala comuna la boli mai severe. Noul coronavirus care a creat pandemia din prezent este o tulpina noua care a fost descoperita in 2019 si care nu a fost identificata anterior la om. Un nou studiu publicat