Dureri neobisnuite, contractii dese ce nu trec in repaus, pierderi de lichide si sangerari: aceste simptome trebuie sa te alerteze, caci sunt simptome ale nasterii premature.
Ce faci pentru a prelungi cat mai mult perioada in utero si care sunt consecintele nasterii premature?
Ce recomanda medicul?
Dupa examinarea colului gravidei, medicul va stabili diagnosticul. In functie de gravitatea cazului, el iti va impune repaus sau spitalizare.
Repausul este principala recomandare cand exista riscul de nastere prematura . Trebuie sa eviti efortul de orice fel: carat, ridicat, treburi in gospodarie. Trebuie sa stai lungita in pat, caci asezata pe scaun nu se considera ca esti in repaus total, din cauza copilului care apasa in continuare pe col.
De ce copilul trebuie sa stea cat mai mult in pantecul mamei?
Medicina neonatala a facut progrese enorme. Unii bebelusi se nasc foarte prematur, la 25 saptamani, si supravietuiesc, insa e posibila sa ramana cu sechele.
Fiecare saptamana castigata in utero inseamna o crestere cu 150 g, mai putine riscuri de complicatii, durata mica de spitalizare.
In ultimele 3 luni, mai multe organe isi desavarsesc dezvoltarea, iar diferitele sisteme (digestiv, respirator, neurologic) ajung la maturitate.
Prematur sau nu?
Inainte de 28 saptamani se vorbeste de nastere foarte prematura. Riscurile respiratorii, neurologice si infectioase se conjuga. Pana in 30 saptamani, nou-nascutul prematur primeste asistenta respiratorie.
La o nastere prematura intre 28 si 32 saptamani, bebelusul ramane in incubator si, pentru a creste, este hranit artificial (sonda).
De la 32 la 37 saptamani e vorba tot de prematuritate, insa riscurile respiratorii si neurologice sunt mai mici. Insa chiar si in acest caz, copilul tot va fi bagat la incubator.
Peste 37 saptamani se considera nastere la termen: copilul va avea o greutate buna, va sti sa suga si va fi capabil sa-si regleze temperatura corporala.
Care sunt consecintele nasterii premature?
Consecintele prematuritatii nu sunt foarte bine elucidate si difera de la un caz la altul. Iata de ce un copil nascut prematur va fi urmarit indeaproape de medic in primii 2 ani, pana cand invata sa mearga si sa vorbeasca.
Pana la 2 ani, copilul nascut prematur poate invata mai greu lucruri noi, insa pe parcurs el recupereaza.