Skip to article

Sarea poate dauna copiilor

Sarea poate dauna copiilor
Rezultatele unor studii recente au indicat ca reducerea cantitatii de sare consumate de copii poate scadea tensiunea arteriala a acestora, micsorand riscul de imbolnavire de inima la maturitate.

De asemenea s-a ajuns la concluzia ca un consum redus de sare previne obezitatea la copii.

S-a constatat ca valoarea superioara a tensiunii arteriale la copii s-a dublat in ultimii 20 de ani si acest fenomen ar putea fi cauzat de consumul prea mare de sare.

Principalul vinovat este hrana procesata, de aceea e bine sa verificam etichetele produselor pe care le cumparam si sa alegem produse cu un continut mai redus de sare.

Unui copil de 6 ani nu ar trebui sa i se dea mai mult de 3 g de sare pe zi, de aceea ar trebui sa incercam sa limitam consumul de sare la 1 g pentru fiecare masa principala si sa nu mai adaugam sare in plus atunci cand gatim.

S-a observat faptul ca un continut ridicat de sare in alimentatie ii impinge pe copii sa consume mai multe bauturi carbo-gazoase dulci, care duc la supraponderalitate si obezitate.

De asemenea adolescentii si copiii care consuma mai putina sare, beau mai putine lichide estimandu-se astfel ca la 1 gram de sare din alimentatie ii corespund aproximativ 100 de grame de lichid consumat pe zi. In medie, aproximativ un sfert din aceasta cantitate de lichid este reprezentata de bauturi racoritoare bogate in zahar.

Specialistii au indicat ca o gama larga de alimente consumate de copii, precum unele tipuri de pizza, burgerii din carne de vita si carnatii, contin peste 1 gram de sare pe portie.

Majoritatea parintilor nu cunosc nivelurile de sare din alimente si nici consecintele excesului de sare, iar foarte putine persoane stiau ca dulciurile cele mai populare pot contine mai multa sare decat chips-urile de cartofi asociate de obicei cu excesul de sare.

Cantitatile de sare zilnice recomandate sunt:

adulti si copii cu varsta intre 11 si 14 ani - 6 grame;
copii cu varsta intre 7 si 10 ani - 5 grame;
copii cu varsta intre 4 si 6 ani - 3 grame;
copii cu varsta intre 1 si 3 ani - 2 grame;
copii cu varsta intre 7 si 12 luni - 1 gram;
copii cu varsta pana in 6 luni - mai putin de 1 gram.

Articole recomandate

Cum iti incurajezi copilul sa-si faca mai multi prieteni Cum iti incurajezi copilul sa-si faca mai multi prieteni
Socializarea face parte din dezvoltarea echilibrata a copilului tau, inca de la o varsta frageda. Unii copii isi fac prieteni mai usor, in timp ce pentru altii este mai complicat sa formeze rapid relatii stranse cu ceilalti copii de varsta lor. Rolul parintilor este acela de a incuraja socializarea
Cadouri pentru pasionatii de puzzle-uri Cadouri pentru pasionatii de puzzle-uri
Copiii prefera puzzle-uri cu eroii favoriti. Jocurile de tip puzzle au multiple beneficii, atat pentru copii, cat si pentru adulti. Ele stimuleaza creierul, testeaza inventivitatea, avand un rol important in dezvoltarea inteligentei. Pe copii, acestea ii invata sa caute singuri cele mai bune
Legea alaptatului in public a fost aprobata. Ce amenzi risca persoanele care discrimineaza mamele Legea alaptatului in public a fost aprobata. Ce amenzi risca persoanele care discrimineaza mamele
Legea alaptatului in public a fost aprobata, joi de Camera Deputaţillor. Orice persoana care va discrimina o mama care alapteaza in public va fi sanctionata.  Proiectul de lege privind alăptarea în spaţiile publice a fost adoptat cu 279 de voturi "pentru"şi o
Cum sa cresti o fiica indrazneata si curajoasa Cum sa cresti o fiica indrazneata si curajoasa
Intr-o societate in care fetele si baietii sunt crescuti diferit de catre parinti, asteptarile si presiunile apar, in mod special, in viata fetelor, inca de la o varsta frageda. Pentru a creste fete cu personalitate puternica si sigure pe ele, parintii trebuie sa realizeze cat este de important sa
Jucariile pentru copii, la granita dintre joaca si pericol. Tu cum alegi jucarii sigure pentru cel mic? Jucariile pentru copii, la granita dintre joaca si pericol. Tu cum alegi jucarii sigure pentru cel mic?
Jucăriile pentru copii reprezintă o industrie imensă. În prag de 1 iunie, vârful vânzărilor în industria de jucării, ne oprim pentru câteva momente pentru a analiza calitatea acestora și nu doar diversitatea. Colorate, în forme creative