Skip to article

Sarea poate dauna copiilor

Sarea poate dauna copiilor
Rezultatele unor studii recente au indicat ca reducerea cantitatii de sare consumate de copii poate scadea tensiunea arteriala a acestora, micsorand riscul de imbolnavire de inima la maturitate.

De asemenea s-a ajuns la concluzia ca un consum redus de sare previne obezitatea la copii.

S-a constatat ca valoarea superioara a tensiunii arteriale la copii s-a dublat in ultimii 20 de ani si acest fenomen ar putea fi cauzat de consumul prea mare de sare.

Principalul vinovat este hrana procesata, de aceea e bine sa verificam etichetele produselor pe care le cumparam si sa alegem produse cu un continut mai redus de sare.

Unui copil de 6 ani nu ar trebui sa i se dea mai mult de 3 g de sare pe zi, de aceea ar trebui sa incercam sa limitam consumul de sare la 1 g pentru fiecare masa principala si sa nu mai adaugam sare in plus atunci cand gatim.

S-a observat faptul ca un continut ridicat de sare in alimentatie ii impinge pe copii sa consume mai multe bauturi carbo-gazoase dulci, care duc la supraponderalitate si obezitate.

De asemenea adolescentii si copiii care consuma mai putina sare, beau mai putine lichide estimandu-se astfel ca la 1 gram de sare din alimentatie ii corespund aproximativ 100 de grame de lichid consumat pe zi. In medie, aproximativ un sfert din aceasta cantitate de lichid este reprezentata de bauturi racoritoare bogate in zahar.

Specialistii au indicat ca o gama larga de alimente consumate de copii, precum unele tipuri de pizza, burgerii din carne de vita si carnatii, contin peste 1 gram de sare pe portie.

Majoritatea parintilor nu cunosc nivelurile de sare din alimente si nici consecintele excesului de sare, iar foarte putine persoane stiau ca dulciurile cele mai populare pot contine mai multa sare decat chips-urile de cartofi asociate de obicei cu excesul de sare.

Cantitatile de sare zilnice recomandate sunt:

adulti si copii cu varsta intre 11 si 14 ani - 6 grame;
copii cu varsta intre 7 si 10 ani - 5 grame;
copii cu varsta intre 4 si 6 ani - 3 grame;
copii cu varsta intre 1 si 3 ani - 2 grame;
copii cu varsta intre 7 si 12 luni - 1 gram;
copii cu varsta pana in 6 luni - mai putin de 1 gram.

Articole recomandate

Ziua Cartii pentru Copii: top carti care dezvolta inteligenta emotionala a copiilor Ziua Cartii pentru Copii: top carti care dezvolta inteligenta emotionala a copiilor
Studiile au aratat ca atunci cand li se citeste zilnic copiilor de 4-5 ani acestia dezvolta abilitati cognitive – precum limbajul, imaginatia, cititul, scrisul, numaratul – mai repede. De asemenea, cei carora li se citeste cel putin o carte pe zi pana la aceasta varsta, ajung sa aiba un
Primele simptome ale sarcinii Primele simptome ale sarcinii
Femeia insarcinata isi poate da seama ca va avea un copil dupa o serie de semne clare, care pot fi confirmate de  testul de sarcina  si apoi de consultul de specialitate.Cand ramai in sarcinata, primul semn si cel mai important este absenta menstruatiei. Atentie, insa! Cand banuiesti ca
Studiu: Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului. Tu esti asa? Studiu: Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului. Tu esti asa?
Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului? Cercetatorii evalueaza de multa vreme rolul pe care parintii il joaca in dezvoltarea copiilor lor. Cercetatori de la Universitatea din Missouri au dat spre informare presei rezultatul studiului lor, anume ca stilul autoritar, sever, de
Infectii respiratorii recurente la copii? Ce poti face Infectii respiratorii recurente la copii? Ce poti face
Copiii au un sistem imunitar imatur pana la varsta de 8-10 ani, iar acest lucru ii face sa fie foarte receptivi la infectii. Incidenta infectiilor respiratorii este foarte ridicata in randul celor mici. Orice parinte este obisnuit cu “scenariul” in care copilul da dintr-o viroza in
Sarcina si coronavirus: sfaturile expertilor Sarcina si coronavirus: sfaturile expertilor
Coronavirusurile sunt o familie numeroasa de virusuri care provoaca boli care variaza de la raceala comuna la boli mai severe. Noul coronavirus care a creat pandemia din prezent este o tulpina noua care a fost descoperita in 2019 si care nu a fost identificata anterior la om. Un nou studiu publicat