Skip to article

Televizorul si jocurile pe calculator - cum iti protejezi copilul?

Televizorul si jocurile pe calculator - cum iti protejezi copilul?
In secolul 21, copiii si parintii petrec mult timp in fata televizorului si calculatorului, iar acest lucru poate duce la probleme de vedere. Iata cum iti poti proteja copilul de oboseala vizuala!

Copiii si tehnologia 3D

In ultima vreme, din ce in ce mai multe desene animate si filme sunt disponibile in varianta 3D. Dar ce inseamna 3D? Ei bine, aceasta tehnologie revolutionara consta in asocierea a doua imagini, una destinata ochiului drept, iar cealalta ochiului stang. De aceea este necesara purtarea de ochelari speciali.

Specialistii spun ca tehnologia 3D nu are nicio influenta nefasta asupra dezvoltarii vizuale a copilului, dar totusi ea provoaca, asemenea tehnologiei 2D, oboseala vizuala daca expunerea este prelungita.

Ecranul le este nerecomandat copiilor mai mici de 3 ani, iar pediatrii sfatuiesc parintii sa nu-si lase copiii cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani sa priveasca mai mult de 1 ora pe zi la televizor sau calculator. Durata maxima pentru copiii de 6-9 ani este de 2 ore, iar pentru cei mai mari de 3 ore.

Copiii nu trebuie sa urmareasca pelicule 3D fara ochelari speciali deoarece creierul este foarte solicitat si oboseste repede.

Oboseala vizuala - ce solutii exista?

Oboseala vizuala provoaca dureri de cap, vedere incetosata, mancarime oculara. Efectele sale nu sunt grave, dar pot fi evitate sau intarziate cu ajutorul a cateva reguli:
Pauze regulate la fiecare 2 ore, a cate 5-10 minute.
Privit in departare la perioade regulate de timp pentru a odihni ochii.
Un somn odihnitor, deoarece oboseala generalizata provoaca si oboseala vizuala.
O pozitie corecta in fata calculatorului. Inaltimea monitorului trebuie sa fie putin mai joasa decat ochii.
Iluminare ambientala, care sa nu se reflecte pe tastatura sau in monitor.
Reglarea intensitatii luminoase si a contrastului ecranului la un nivel confortabil.
Un afisaj pe fond luminos, care sa nu fie obositor pentru vedere.

Autor: Nuage

Articole recomandate

Primele simptome ale sarcinii Primele simptome ale sarcinii
Femeia insarcinata isi poate da seama ca va avea un copil dupa o serie de semne clare, care pot fi confirmate de  testul de sarcina  si apoi de consultul de specialitate.Cand ramai in sarcinata, primul semn si cel mai important este absenta menstruatiei. Atentie, insa! Cand banuiesti ca
Studiu: Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului. Tu esti asa? Studiu: Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului. Tu esti asa?
Ce tip de mama are cea mai proasta influenta asupra copilului? Cercetatorii evalueaza de multa vreme rolul pe care parintii il joaca in dezvoltarea copiilor lor. Cercetatori de la Universitatea din Missouri au dat spre informare presei rezultatul studiului lor, anume ca stilul autoritar, sever, de
Infectii respiratorii recurente la copii? Ce poti face Infectii respiratorii recurente la copii? Ce poti face
Copiii au un sistem imunitar imatur pana la varsta de 8-10 ani, iar acest lucru ii face sa fie foarte receptivi la infectii. Incidenta infectiilor respiratorii este foarte ridicata in randul celor mici. Orice parinte este obisnuit cu “scenariul” in care copilul da dintr-o viroza in
Sarcina si coronavirus: sfaturile expertilor Sarcina si coronavirus: sfaturile expertilor
Coronavirusurile sunt o familie numeroasa de virusuri care provoaca boli care variaza de la raceala comuna la boli mai severe. Noul coronavirus care a creat pandemia din prezent este o tulpina noua care a fost descoperita in 2019 si care nu a fost identificata anterior la om. Un nou studiu publicat
Marturia unei asistente romance in Italia, mama a doi copii: "Nu pot sa-i imbratisez cand ajung acasa" Marturia unei asistente romance in Italia, mama a doi copii: "Nu pot sa-i imbratisez cand ajung acasa"
O asistenta romanca lupta sa salveze vietile celor afectati de noul coronavirus. Lucreaza intr-o sectie de Terapie Intensiva a unui spital din Lombardia, cea mai afectata zona din Italia in ceea ce priveste numarul de imbolnaviri cu coronavirus. Asistenta romanca, in varsta de 42 de ani, intra